Prati nas

Mozaik

novi početak

Moja novogodišnja odluka: Više se neću živcirati!

“Joj, novogodišnjih odluka sam imala toliko koliko i Novih godina! I uglavnom je sve to trajalo do sredine siječnja, najkasnije veljače i onda po starom. No ove godine ću se pokušati opametiti. 2019. ću proslaviti okrugli 60. rođendan i mislim da je to dobro vrijeme za neku promjenu u životu.”

Objavljeno

|

Najbolje novogodišje odluke
foto: Siniša Bogdanić

Nova godina je i nova šansa za novi početak u životu. Bez obzira jesmo li odlučili prestati pušiti, više se kretati ili se manje sekirati, upravo je početak novog ljeta pravo vrijeme da barem pokušamo svoju namjeru sprovesti u djelo. Pitali smo nekoliko naših sugrađana u najboljim godinama što su oni odlučiti promijeniti u svojem životu dolaskom 2019. Evo što su nam rekli:

Vesna će vježbati i kretati se

Joj, novogodišnjih odluka sam imala toliko koliko i Novih godina! I uglavnom je sve to trajalo do sredine siječnja, najkasnije veljače i onda po starom. No ove godine ću se pokušati opametiti. 2019. ću proslaviti okrugli 60. rođendan i mislim da je to dobro vrijeme za neku promjenu u životu. Ono što već dugo pokušavam je uvesti više kretanja u život. Još uvijek radim i to je uredski posao pa jako puno sjedim. Za dvije godine idem u penziju i već sad maštam kako ću imati puno vremena za šetnje, upisat ću se na neko vježbanje i tako. No onda sam bila kod doktorice zbog problema s leđima i ona me pošteno uplašila da sa mi kralježnica izgleda kao da imam 80 a ne 60. pa sam odlučila početi vježbati i prije penzije. Evo, 2019. stvarno počinjem! Vesna (59)

Sandra će se posvetiti obitelji i prijateljima

Novogodišnje odluka? Ma ja ne pravim baš novogodišnje odluke ali ima nekih stvari koje mislim da bih trebala primijeniti ili ih početi raditi. Malo vremena posvećujem prijateljima i rodbini. To je ono o čemu već neko vrijeme mislim. Uvijek je tu neka strka s poslom, s djeco, s kućom, pa nemam vremena, pa nemam energije, znate kao je. A zapravo je sve samo stvar odluke i organizacije. Evo recimo, neki dan se okupila moja ekipa iz srednje škole, a ja nisam otišla jer sam imala nešto za raditi. Sad mi je jaka žao. Baš ću im se javiti. Barem onima s kojima sam se više družila i u školi. A rodbina mi se dosta razasula po svijetu pa smo malo izgubili kontakt, ali stvarno bi ih željela nazvati, malo popričati s njima. Imam dva bratića u Australiji i otkako su otišli, a ima tome preko 15 godina, skoro se uopće ne čujemo. Evo, mislim da će mi to biti novogodišnja odluka. Sandra (57)

Emilija neće pušiti

Prestati pušiti! Mislim da je to najčešća novogodišnja odluka na svijetu, zar ne? Ja sam probala već nekoliko puta. Bile su to i novogodišnje i rođendanske odluke, no uvijek bih ponovno počela i onda sve ispočetka. Ma sve ja zna – i da je pušenje štetno, i da je skupo, i da je bezveze i da smrdi – sve je meni jasno. Ali pušač je pušač. Nadam se da ću uspjeti prestati biti pušač dok još nije kasno. Emilija (52)

Gordana će više misliti na sebe

Ja ću se od iduće godine više posvetiti sebi i više se neću toliko sekirati. To sam odlučila. Baš ću raditi ono što mene zanima, ono u čemu ja uživam, neću se više opterećivati što drugi misle da bih trebala, nego ću baš po svome. Od iduće godine ću ja sama sebi biti na prvom mjestu. Mislim da je stvarno došlo vrijeme za to. Djeca su odrasla, svoji su ljudi, više me ne trebaju toliko i sad sam stvarno ja na redu. Kuhat ću što ja volim, a muž neka se prilagodi. Ili neka jede sendvič, baš me briga. I odsad ću redovito, barem jednom tjedno s prijateljicama na kavu. Možda odemo i u kino, uopće ne znam kad sam zadnji put bila. I pogledat ću sve filmove koje sam htjela, a nikad nisam stigla. I pročitat sve knjige koje već dugo planiram. Koga briga za prašinu i sauganje! To je moja novogodišnja odluka. Gordana (72)

Velimir će pomagati supruzi

Ja sam odlučio od iduće godine više pomagati ženi. Je li tako draga? (smijeh) Baš sam neki dan razmišljao i ustanovio da moram više pomagati u kući? Je li tako draga da sam to odlučio? (smijeh) Ma ja što god odlučim, prvo pitam ženu jesam li dobro odlučio. Tako mi se čini najbolje. Onda poslije ima manje problema ako odmah usuglasimo što sam odlučio.? Velimir (78)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.