Prati nas

Zdravlje

jedna za zdravlje

Prehlađeni ste? Popijte jednu kratku

Prehlada je jedna od onih dosadnih bolesti za koju naprosto treba čekati da prođe. naime, pravi lijek ne postoji. Međutim, postoje trikovi koji mogu barem malo ublažiti simptome. Jedan od takvih narodnih lijekova zove se – jedna kratka ljuta.

Objavljeno

|

Koliko alkohola nije štetno?
foto: BigStock

Pravi lijek za običnu prehladu ne postoji, no nekoliko gutljaja (ne više!) viskija ili bourbona mogu ublažiti simptome, piše portal Huffington Post.

Narodni lijek koji se rabi u nekim dijelovima svijeta sastoji se od malo viskija, meda, limuna i vruće vode te olakšava muku uzrokovanu prehladom. Vruća voda ovdje je potrebna da otvori začepljen nos i dišne putove, baš ako što to čini pileća juhica. No pravi posao obavit će viski.

“Alkohol malo proširuje krvne žile čime se olakšava otjecanje sluzi koja nastaje uslijed infekcije”, kaže doktor William Schaffner s odjela za preventivnu medicinu Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt. No prije nego se po terapiju zaputite u obližnju gostionu, znajte da će vam se od previše alkohola stanje samo pogoršati.

Naime, alkohol je diuretik što znači da pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela. Sigurno vam je poznat osjećaj nevjerojatne žeđi nakon noći natopljenih alkoholom. Poznata je i ona izreka: “Tko vino večera, vodu doručkuje.” To se događa jer ste zbog alkohola dehidrirani.

Ako se ionako osjećate loše, nikako vam ne treba još i mamurluk, pa budite oprezni liječite li se pripravkom s viskijem ili nečim sličnim. Dozvoljeno je jedno takvo piće, nikako više.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.