Prati nas

Vijesti

Politički marketing

‘Rekordne božićnice’ zapravo su zaostale socijalne naknade

Ranijih godina je taj dodatak isplaćivan mjesečno, što se umirovljenicima čini najoptimalnije zbog visokih životnih troškova. U 2017. godini dobivali su naknadu u kvartalnim obrocima, a ove godine ni to. Obećavana im je mjesečna, pa kvartalna isplata, a na koncu je cjelokupni iznos sjeo uoči Božića.

Objavljeno

|

Kolika će mi biti mirovina?
foto: Sandro Bura

Iako smo i mi, poput brojnih medija, javili da će Grad Umag ove godine podijeliti božićnice umirovljenicima, od kojih će najveće iznositi i 4.200 kuna, čini se da se to ipak neće dogoditi.

Naime, Glasu Istre javili su se umirovljenici koji tvrde da to nije istina, odnosno da uopće nije riječ o božićnicama, nego o novcu koji im Grad Umag duguje po osnovi socijalne potpore potrebitima.

Kako Ured gradonačelnika nije odgovarao na pitanje novinara Glasa Istre, kolege su se okrenuli Sindikatu umirovljenika Umaga. Potpredsjednik tog tijela Zlatko Tomić potvrdio je da iznosi koji su se isplaćivali nisu zapravo božićnica, već zaostale socijalne potpore najugroženijim umirovljenicima, koje im nisu isplaćene tijekom godine.

Ranijih godina je taj dodatak isplaćivan mjesečno, što se umirovljenicima čini najoptimalnije zbog visokih životnih troškova. U 2017. godini dobivali su naknadu u kvartalnim obrocima, a ove godine ni to. Obećavana im je mjesečna, pa kvartalna isplata, a na koncu je cjelokupni iznos “sjeo” uoči Božića. Gradonačelnik Bassanese je tu isplatu nazvao božićnica, piše Glas Istre.

“Dakle, nije riječ o božićnici za sve umirovljenike sa primanjima nižim od 1.800 kuna, već je gradonačelnik manipulirao umirovljenicima da bi sebi da na značaju. Na taj način je stvorio veliki nesporazum u javnosti i puste želje mnogih penzionera pale su u vodu”, tvrdi dopredsjednik Tomić.

“Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili”, riječi su s kojom je gradonačelnik najavio izdašne božićnice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.