Prati nas

Vijesti

Politički marketing

‘Rekordne božićnice’ zapravo su zaostale socijalne naknade

Ranijih godina je taj dodatak isplaćivan mjesečno, što se umirovljenicima čini najoptimalnije zbog visokih životnih troškova. U 2017. godini dobivali su naknadu u kvartalnim obrocima, a ove godine ni to. Obećavana im je mjesečna, pa kvartalna isplata, a na koncu je cjelokupni iznos sjeo uoči Božića.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolika će mi biti mirovina?
foto: MojeVrijeme.hr

Iako smo i mi, poput brojnih medija, javili da će Grad Umag ove godine podijeliti božićnice umirovljenicima, od kojih će najveće iznositi i 4.200 kuna, čini se da se to ipak neće dogoditi.

Naime, Glasu Istre javili su se umirovljenici koji tvrde da to nije istina, odnosno da uopće nije riječ o božićnicama, nego o novcu koji im Grad Umag duguje po osnovi socijalne potpore potrebitima.


Kako Ured gradonačelnika nije odgovarao na pitanje novinara Glasa Istre, kolege su se okrenuli Sindikatu umirovljenika Umaga. Potpredsjednik tog tijela Zlatko Tomić potvrdio je da iznosi koji su se isplaćivali nisu zapravo božićnica, već zaostale socijalne potpore najugroženijim umirovljenicima, koje im nisu isplaćene tijekom godine.

Ranijih godina je taj dodatak isplaćivan mjesečno, što se umirovljenicima čini najoptimalnije zbog visokih životnih troškova. U 2017. godini dobivali su naknadu u kvartalnim obrocima, a ove godine ni to. Obećavana im je mjesečna, pa kvartalna isplata, a na koncu je cjelokupni iznos “sjeo” uoči Božića. Gradonačelnik Bassanese je tu isplatu nazvao božićnica, piše Glas Istre.

“Dakle, nije riječ o božićnici za sve umirovljenike sa primanjima nižim od 1.800 kuna, već je gradonačelnik manipulirao umirovljenicima da bi sebi da na značaju. Na taj način je stvorio veliki nesporazum u javnosti i puste želje mnogih penzionera pale su u vodu”, tvrdi dopredsjednik Tomić.

“Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili”, riječi su s kojom je gradonačelnik najavio izdašne božićnice.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP