Prati nas

Zdravlje

Zimska bolest

Traje sezona crijevne viroze, ovo su savjeti liječnika

U Klinici za infektivne bolesti ‘Dr.Fran Mihaljević’ registrirano je već tristotinjak oboljelih od crijevne viroze, a kako se radi o jako zaraznoj bolesti, očekuje se da će taj broj samo rasti. Simptomi su blago povišena temperatura, povraćanje, proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, glavobolja te opća slabost.

Objavljeno

|

Kako protiv sraćke?
foto: Pixabay

Osjećate li se posljednjih dana loše, povraćate i boli vas trbuh, znači da ste ulovili crijevnu virozu koja ovih dana hara Zagrebom. U Klinici za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević” registrirano je već tristotinjak oboljelih, a kako se radi o jako zaraznoj bolesti, očekuje se da će taj broj samo rasti.

Simptomi ove neugodne, ali u većini slučajeva bezopasne bolesti su blago povišena temperatura, povraćanje, proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, glavobolja te opća slabost. S obzirom da se radi o virusnom oboljenju, neće vam pomoći antibiotici već samo mirovanje.


“Važno je polako davati tekućinu, žličicu po žličicu, odraslima i djeci. Malo bolje posoliti hranu, malo uzeti rajčice, juhe prežgane s rajčicom i slično da se nadoknadi kalij”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić za RTL.

“Crijevne viroze zimi su češće jer ljudi više vremena provode u grijanim, zatvorenim prostorima, a razina higijene ruku nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Treba provjetravati prostore i treba jako dobro prati ruke”, kaže doktorica Markotić.

Ovakve viroze prenose se kontaktom sa zaraženom osobom koja može biti prijenosnik bolesti nekoliko dana prije ili nekoliko dana poslije nego se kod nje manifestirala bolest. Bolest može trajati od jednog do sedam dana, a ako ste ulovili ovu neugodnu virozu, možda je bolje ostati kod kuće i čekati da prođe, nego ići liječniku gdje vam prijeti opasnost da “pokupite” još nešto.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP