Prati nas

Zdravlje

Zimska bolest

Traje sezona crijevne viroze, ovo su savjeti liječnika

U Klinici za infektivne bolesti ‘Dr.Fran Mihaljević’ registrirano je već tristotinjak oboljelih od crijevne viroze, a kako se radi o jako zaraznoj bolesti, očekuje se da će taj broj samo rasti. Simptomi su blago povišena temperatura, povraćanje, proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, glavobolja te opća slabost.

Objavljeno

|

Kako protiv sraćke?
foto: Pixabay

Osjećate li se posljednjih dana loše, povraćate i boli vas trbuh, znači da ste ulovili crijevnu virozu koja ovih dana hara Zagrebom. U Klinici za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević” registrirano je već tristotinjak oboljelih, a kako se radi o jako zaraznoj bolesti, očekuje se da će taj broj samo rasti.

Simptomi ove neugodne, ali u većini slučajeva bezopasne bolesti su blago povišena temperatura, povraćanje, proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, glavobolja te opća slabost. S obzirom da se radi o virusnom oboljenju, neće vam pomoći antibiotici već samo mirovanje.

“Važno je polako davati tekućinu, žličicu po žličicu, odraslima i djeci. Malo bolje posoliti hranu, malo uzeti rajčice, juhe prežgane s rajčicom i slično da se nadoknadi kalij”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić za RTL.

“Crijevne viroze zimi su češće jer ljudi više vremena provode u grijanim, zatvorenim prostorima, a razina higijene ruku nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Treba provjetravati prostore i treba jako dobro prati ruke”, kaže doktorica Markotić.

Ovakve viroze prenose se kontaktom sa zaraženom osobom koja može biti prijenosnik bolesti nekoliko dana prije ili nekoliko dana poslije nego se kod nje manifestirala bolest. Bolest može trajati od jednog do sedam dana, a ako ste ulovili ovu neugodnu virozu, možda je bolje ostati kod kuće i čekati da prođe, nego ići liječniku gdje vam prijeti opasnost da “pokupite” još nešto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.