Prati nas

Mozaik

unajmi strica

U Japanu možete unajmiti muškarca da vam da savjet, obavi neki posao ili pravi društvo na koncertu

Neobičan biznis razvio se u Japanu. Nasime, ondje je moguće unajmiti sredovječnog muškarca da vam pomogne u nekom poslu, da vam udijeli savjet, pravi vam društvo ili da vas čuva od napasnika. Usluga je toliko populrna da se ideja počela širiti i sve je više korisnika.

Objavljeno

|

gdje iznajmiti muškarca?
foto: Pixabay

Takanobu Nishimoto vodi neobičan posao. Ovaj 50-godišnji modni savjetnik otvorio je 2012. firmu „Ossan Rental“ sa sjedištem u njegovom rodnom Tokiju. “Ossan” u prijevodu znači nešto kao ujak ili stric i zapravo je termin kojim se nazivaju sredovječni muškarci. Za samo 1.000 japanskih jena (nešto više od 50 kuna) po satu, možete iznajmiti sredovječnog muškarca da vam obavi neki posao, napravi uslugu ili da savjet o životu, piše Business Insider.

U Japanu nije rijetkost da se ljudi šale na račun sredovječnih muškaraca pa se tako ističe njihova sve rjeđa kosa, opušteni pivski trbusi i nehigijenske navike, a Nishimoto je upravo te stereotipe želio promijeniti kad je pokretao svoj posao. 2U početku sam mislio da će naše usluge najviše koristiti mlađi muškarci, no naši najčešći klijenti su žene između 20 i 50 godina”, kaže Nishimoto.


Poslovi koje ti “stričevi” obavljaju su različiti: neki dijele savjete o poslu i ljubavi, drugi služe kao pratnja na koncertima i u restoranima, neki pomažu oko preseljenja, a neki glume partnera ženi koju proganja neki napasnik. Nishimoto uvjerava da je usluga “stričeva” za klijente potpuno sigurna. Kandidati koji se žele okušati kao “ossani” prolaze rigorozne provjere te ne smiju biti kažnjavani. Također, “stričevima” je najstrože zabranjeno dodirivanje klijenata ili bilo kakva aktivnost koja bi kod klijenta ili klijentice mogla izazvati nelagodu.

“Stričevi” zadržavaju svoju kompletnu zaradu, a Nishimoto ubire oko 90 jena mjesečno kao svojevrsnu članarinu. Svi s njime potpisuju jednogodišnji ugovor. Nishimoto vjeruje da sredovječni muškarci imaju puno životnog iskustva i vrlo su korisni u pomoći drugima. Putem njegovog portala mjesečno stigne oko 9000 rezervacija, a pojedini “stric” može zaraditi i do 5.000 kuna. Nishimoto u svojem katalogu ima skoro 80 “stričeva”, a koliko je stvar popularna svjedoče i pokušaji kopiranja njegove ideje pa tako u Japanu već postoje tri druga servisa koji nude sličnu uslugu.

Korist od unajmljivanja “ossana” je dvostruka, kaže Nishimoto. “Ossani se kroz ovaj posao također razvijaju. Stječu samopouzdanje i uče od drugih ljudi.”

.

Mozaik

Što god da pisalo, garancija vam vrijedi dvije godine!

‘Često imamo situacije da se potrošače zavarava vezano za trajanje jamstva. Kad se kaže da imaju jamstvo od samo godinu dana, to nije točno jer zakonski vrijedi rok od dvije godine za reklamaciju bilo kojeg uređaja.’

Objavljeno

|

“Taman je istekla garancija i mašina se pokvarila. Evo, pet godina i par mjeseci je prošlo otkako smo je kupili. Majstor je rekao da je crkla elektronika i da se to ne popravlja. Sad kupujemo novu. Ma dobro smo i prošli. Evo susjedu krepala nakon tri godine. U redu, njegova je još bila pod garancijom, ali ipak. Problem je to i nepotrebna komplikacija. A prije – prije si kupio mašinu i imao si je čitav život. Danas mi se čini da su stvari baš tako dizajnirane da se pokvare kad istekne garancija”, govori Branko Šimić (68) umirovljeni grafičar iz Zagreba.

Vjerujemo da su se mnogi susreli s ovakvim problemom, iako nije do kraja jasno radi li se samo o dojmu ili su današnji uređaju doista tako “programirani” da se pokvare taman kad istekne jamstvo. Bilo kako bilo, Europski parlament usvojio je Izvješće o produljenju trajanja uređaja kojim se zabranilo programirano kvarenje, ugradnja vitalnih dijelova koji se nakon kvara više ne mogu zamijeniti, a usvojen je i prijedlog o većoj dostupnost rezervnih dijelova i uvođenja minimalnog trajanja električnih aparata.


No bez obzira na akcije Europskog parlamenta, i u okviru već postojećih propisa, prava potrošača su u nekim slučajevima veća – samo što to mnogi kupci ne znaju. Da – opet se radi o malim slovima na ugovorima i jamstvenim listovima koji, barem u ovom slučaju, nezadovoljnom potrošaču idu na ruku.

Porazgovarali smo s Dunjom Maletić, pravnom savjetnicom iz područja zaštite potrošača koja nam je otkrila neke od dobro čuvanih tajni koje bi kupci morali znati.

Dunja Maletić (foto: privatni album)

“Često imamo situacije da se potrošače zavarava vezano za trajanje jamstva. Kad se kaže da imaju jamstvo od samo godinu dana, to nije točno jer zakonski vrijedi rok od dvije godine za reklamaciju bilo kojeg uređaja da se ostvari pravo na besplatni popravak ili zamjenu uređaja. Znači, to je prvo: zavarava se kupce vezano uz duljinu trajanja roka za reklamaciju”, otkriva nam Maletić.

Važno je znati i da, barem u prvo vrijeme, imate pravo birate želite li pokvareni uređaj popravljati ili uzeti novi. “Drugo je – i to potrošači trebaju znati – ako kupe uređaj i u prvih šest mjeseci dođe do kvara, oni imaju pravo predati u tih prvih šest mjeseci uređaj na servis da bi se ustanovilo postojanje kvara, ali u prvih šest mjeseci mogu birati žele li popravak ili novi uređaj. Nakon protoka tih šest mjeseci, ide se na popravak, ali unutar tih šest mjeseci kupac bira hoće li popravak ili zamjenu. Ako je popravak nemoguć, onda ide zamjena. To vrijedi općenito za sve električne uređaje koje je kupila fizička osoba. Dakle, ne ako je kupljen preko firme ili obrta već ako ga je kupila fizička osoba.”

Otpremanje uređaja na servis također je zadaća trgovca, nastavlja Maletić: “Treba naglasiti još jedan detalj kojeg potrošači često nisu svjesni. Oni ne moraju uređaj slati na servis o svom trošku, nego je trgovac kod kojeg je uređaj kupljen dužan poslati uređaj na servis i vratiti ga nazad potrošaču. Hoće li za to vrijeme potrošač dobiti zamjenski uređaj nije regulirano zakonima i propisima već to ovisi o dobroj volji trgovca. Treba naglasiti i da mnogi trgovci kažu da uređaj može biti na servisu 45 dana, no to ne propisuje ni jedan zakon već smatramo da bi razumni rok za popravak trebao biti mnogo kraći. Tako da kad netko kaže potrošaču da je rok 45 dana, ovaj mora znati da to nije tako propisano već da se radi o subjektivnom tumačenju.”

Oko nekih rokova ipak valja biti oprezan, kaže Maletić: “Kad se neki uređaj, recimo mobitel ili tablet, kupi u poslovnici, trgovac nije dužan odobriti zamjenu u roku od 14 dana ako taj uređaj nema nedostatka. To je također korisno znati. Znači, za uređaje kupljene u poslovnici ne vrijedi onaj rok od 14 dana kao kod ugovora sklopljenih na daljinu, preko telefona ili interneta.”

Za kraj, Maletić savjetuje koji je najbolji način za upućivanje prigovora: “Jedini ispravni način je pisani način. Dakle, prigovor trgovcu se uvijek mora uputiti pisanim putem – e-mailom ili regularnom poštom – kako bi postojao pisani trag o reklamaciji, ali i zbog još jedne važne stvari. Naime, na pisani prigovor je trgovac dužan odgovoriti u roku od 15 dana, dok se u razgovoru osobno u poslovnici ili preko telefonom stvari mogu unedogled odugovlačiti. Znači, prigovor uvijek treba upućivati pisanim putem.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP