Prati nas

Mozaik

unajmi strica

U Japanu možete unajmiti muškarca da vam da savjet, obavi neki posao ili pravi društvo na koncertu

Neobičan biznis razvio se u Japanu. Nasime, ondje je moguće unajmiti sredovječnog muškarca da vam pomogne u nekom poslu, da vam udijeli savjet, pravi vam društvo ili da vas čuva od napasnika. Usluga je toliko populrna da se ideja počela širiti i sve je više korisnika.

Objavljeno

|

gdje iznajmiti muškarca?
foto: Pixabay

Takanobu Nishimoto vodi neobičan posao. Ovaj 50-godišnji modni savjetnik otvorio je 2012. firmu „Ossan Rental“ sa sjedištem u njegovom rodnom Tokiju. “Ossan” u prijevodu znači nešto kao ujak ili stric i zapravo je termin kojim se nazivaju sredovječni muškarci. Za samo 1.000 japanskih jena (nešto više od 50 kuna) po satu, možete iznajmiti sredovječnog muškarca da vam obavi neki posao, napravi uslugu ili da savjet o životu, piše Business Insider.

U Japanu nije rijetkost da se ljudi šale na račun sredovječnih muškaraca pa se tako ističe njihova sve rjeđa kosa, opušteni pivski trbusi i nehigijenske navike, a Nishimoto je upravo te stereotipe želio promijeniti kad je pokretao svoj posao. 2U početku sam mislio da će naše usluge najviše koristiti mlađi muškarci, no naši najčešći klijenti su žene između 20 i 50 godina”, kaže Nishimoto.


Poslovi koje ti “stričevi” obavljaju su različiti: neki dijele savjete o poslu i ljubavi, drugi služe kao pratnja na koncertima i u restoranima, neki pomažu oko preseljenja, a neki glume partnera ženi koju proganja neki napasnik. Nishimoto uvjerava da je usluga “stričeva” za klijente potpuno sigurna. Kandidati koji se žele okušati kao “ossani” prolaze rigorozne provjere te ne smiju biti kažnjavani. Također, “stričevima” je najstrože zabranjeno dodirivanje klijenata ili bilo kakva aktivnost koja bi kod klijenta ili klijentice mogla izazvati nelagodu.

“Stričevi” zadržavaju svoju kompletnu zaradu, a Nishimoto ubire oko 90 jena mjesečno kao svojevrsnu članarinu. Svi s njime potpisuju jednogodišnji ugovor. Nishimoto vjeruje da sredovječni muškarci imaju puno životnog iskustva i vrlo su korisni u pomoći drugima. Putem njegovog portala mjesečno stigne oko 9000 rezervacija, a pojedini “stric” može zaraditi i do 5.000 kuna. Nishimoto u svojem katalogu ima skoro 80 “stričeva”, a koliko je stvar popularna svjedoče i pokušaji kopiranja njegove ideje pa tako u Japanu već postoje tri druga servisa koji nude sličnu uslugu.

Korist od unajmljivanja “ossana” je dvostruka, kaže Nishimoto. “Ossani se kroz ovaj posao također razvijaju. Stječu samopouzdanje i uče od drugih ljudi.”

.

Show

Matija Vuica proslavila 61. rođendan objavom fotografije iz gimnazijskih dana

Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina.

Objavljeno

|

Autor

Pjevačica i modna kreatorica Matija Vuica proslavila je 61. rođendan. Tim povodom na Instagramu je objavila niz fotografija iz mladosti, među kojima je najzanimljivija ona iz gimnazijskih dana.

“Za današnji dan odabrala sam fotke iz različitih perioda zivota; neke stare, koje pričaju o meni. Vecinu je snimio moj dragi prijatelj Igor cc Kelčec prateci nasu glazbenu karijeru”, napisala je Vujica dodajući da je neke fotografije snimio i pokojni izdavač Nacionala Ivo Pukanić. “I jedna gimnazijska. Ima ih na tisuće, al’ za ovaj datum, ove godine neka budu ovi autori koji su mi puno značili u vremenu kad nije bilo društvenih mreža.”


Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina. Poslije će grupa promjeniti ime u Gracia, čiju okosnicu do danas čine Matija Vuica i njen životni partner Jurica Popović.

Mtija Vuica u gimnazijskim danima (foto: M. Vuica/Instagram)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP