Prati nas

Mozaik

unajmi strica

U Japanu možete unajmiti muškarca da vam da savjet, obavi neki posao ili pravi društvo na koncertu

Neobičan biznis razvio se u Japanu. Nasime, ondje je moguće unajmiti sredovječnog muškarca da vam pomogne u nekom poslu, da vam udijeli savjet, pravi vam društvo ili da vas čuva od napasnika. Usluga je toliko populrna da se ideja počela širiti i sve je više korisnika.

Silvija Novak

Objavljeno

|

gdje iznajmiti muškarca?
foto: Pixabay

Takanobu Nishimoto vodi neobičan posao. Ovaj 50-godišnji modni savjetnik otvorio je 2012. firmu „Ossan Rental“ sa sjedištem u njegovom rodnom Tokiju. “Ossan” u prijevodu znači nešto kao ujak ili stric i zapravo je termin kojim se nazivaju sredovječni muškarci. Za samo 1.000 japanskih jena (nešto više od 50 kuna) po satu, možete iznajmiti sredovječnog muškarca da vam obavi neki posao, napravi uslugu ili da savjet o životu, piše Business Insider.

U Japanu nije rijetkost da se ljudi šale na račun sredovječnih muškaraca pa se tako ističe njihova sve rjeđa kosa, opušteni pivski trbusi i nehigijenske navike, a Nishimoto je upravo te stereotipe želio promijeniti kad je pokretao svoj posao. 2U početku sam mislio da će naše usluge najviše koristiti mlađi muškarci, no naši najčešći klijenti su žene između 20 i 50 godina”, kaže Nishimoto.


Poslovi koje ti “stričevi” obavljaju su različiti: neki dijele savjete o poslu i ljubavi, drugi služe kao pratnja na koncertima i u restoranima, neki pomažu oko preseljenja, a neki glume partnera ženi koju proganja neki napasnik. Nishimoto uvjerava da je usluga “stričeva” za klijente potpuno sigurna. Kandidati koji se žele okušati kao “ossani” prolaze rigorozne provjere te ne smiju biti kažnjavani. Također, “stričevima” je najstrože zabranjeno dodirivanje klijenata ili bilo kakva aktivnost koja bi kod klijenta ili klijentice mogla izazvati nelagodu.

“Stričevi” zadržavaju svoju kompletnu zaradu, a Nishimoto ubire oko 90 jena mjesečno kao svojevrsnu članarinu. Svi s njime potpisuju jednogodišnji ugovor. Nishimoto vjeruje da sredovječni muškarci imaju puno životnog iskustva i vrlo su korisni u pomoći drugima. Putem njegovog portala mjesečno stigne oko 9000 rezervacija, a pojedini “stric” može zaraditi i do 5.000 kuna. Nishimoto u svojem katalogu ima skoro 80 “stričeva”, a koliko je stvar popularna svjedoče i pokušaji kopiranja njegove ideje pa tako u Japanu već postoje tri druga servisa koji nude sličnu uslugu.

Korist od unajmljivanja “ossana” je dvostruka, kaže Nishimoto. “Ossani se kroz ovaj posao također razvijaju. Stječu samopouzdanje i uče od drugih ljudi.”

.

Stil i ljepota

Ikona stila Iris Apfel (98) objavila je kako je vide djeca iz ruske umjetničke škole

Legendarna Iris Apfel, njujorška ikona stila, dobila je još jednu potvrdu svog statusa. Djeca koja pohađaju umjetničku školu Lil School u Rusiji za zadatak su dobila portretirati upravo sjajnu Iris.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako se oblačiti u starijim godinama?

Djeca uzorima najčešće smatraju svoje učitelje, roditelje, znamenite povijesne ličnosti ili velikane svoga vremena. One koji su mijenjali svijet i učinili ga boljim mjestom ili ga obogatili svojom osobnošću. Ovo potonje možda najbolje opisuje Iris Apfel, njujoršku modnu dizajnericu i ikonu stila.

A dokaz da je popularna i cijenjena doista na čitavom svijetu stiže iz Rusije gdje je škola slikanja i kreativnog izražavanja Lil School svojim malim učenicima zadala zadatak da nacrtaju ili naslikaju legendarnu Iris. Vijest o tome na svojem je Facebooku podijelila sama Iris.


“S druge strane svijeta stiglo mi je divno iznenađenje! Lil School iz Rusije svojim je učenicima zadala za projekt da naprave moje portrere. Jako sam zahvalna, osupnuta i počaščena”, napisala je Iris.

Pogledajte radove ruske djece na temu Iris Apfel.

Inače, Iris Apfel, rođena Newyorčanka je karijeru započela kao dizajnerica interijera i suvlasnica tekstilne firme Old World Weavers koju je vodila zajedno s pokojnim mužem. Posljednjih godina je radi eklektičnog modnog stila ponovno u središtu pozornosti. „Čitavo vrijeme sam ovakva, no tek nedavno su i ostali počeli misliti da sa ‘cool’ i zabavna. Sad sam iznenada postala hit“, smije se Iris.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP