Prati nas

Vijesti

Virus

Broj umrlih od gripe je izrazito visok, a tek smo na pola sezone

Objavljeno

|

Ostaviti tijelo Medicinskom fakultetu
foto: BigStock

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do 27. siječnja registrirano ukupno 28.664 oboljelih od gripe, a dosad su pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influecu (HZJZ) za Jutarnji list kaže da je ovo do sada neviđena sezona gripe. “Broj oboljelih i umrlih je strašno visok. Sada imamo oko 30 tisuća prijavljenih oboljenja što se realno može pomnožiti sa četiri. To znači da govorimo o gotovo 120 tisuća zaraženih”.

Umrli su uglavnom iz ugroženih skupina, starije osobe i kronični bolesnici,  ali na žalost preminulo je i nekoliko mlađih osoba kod kojih ranije nisu postojali zdravstveni problemi. Do sada je maksimalan broj umrlih bio lani i to 35, na kraju sezone, koja se smatrala najgorom do tada.

Kod smrtnih slučajeva je brojka znatno veća, ali se često smrtni ishod pripisuje nekoj drugoj dijagnozi koja je nastala kao komplikacija gripe poput upale pluća ili infarkta. I dalje je u 97 posto slučajeva oboljenja tip A i to pandemijski H1N1, odnosno tzv. svinjska gripa, koja je poznata po brojnim komplikacijama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.