Prati nas

Vijesti

Konačno!

Danas se potpisuje ugovor za gradnju sljemenske žičare

Nova žičara gradit će se na trasi stare, ali će nova imati više gondola (84) u koje će se moći smjestiti 10 putnika i vozit će brže (vožnja od početne stanice do vidikovca trajati će svega 16 minuta).

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kad će biti gotova žičara Sljeme?
Žičara Sljeme (screenshot: HTV)

Grad Zagreb danas potpisuje ugovor s izvođačima radova na projektu Žičara Sljeme, jednom od najvećih projekata u zadnjih nekoliko desetljeća u Zagrebu. 

Prema službenom priopćenju, nova žičara na Sljemenu bit će namijenjena javnom prijevozu putnika od polazne postaje u Dolju do vidikovca na Sljemenu čime će se rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati atraktivnost lokacije.


Nova žičara gradit će se na trasi stare, ali će nova imati više gondola (84) u koje će se moći smjestiti 10 putnika i vozit će brže (vožnja od početne stanice do vidikovca trajati će svega 16 minuta). Završetak gradnje trebao bi biti polovicom sljedeće godine.

Zagrebačka tvrtka GIP PIONIR, je u otvorenom postupku javne nabave, odabrana za tvrtku koja će graditi novu sljemensku žičaru, a cijena gradnje bit će oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a, navodi se u ‘Odluci o odabiru’ Grada Zagreba od 31. prosinca, koju je potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Ista je tvrtka uklonila infrastrukturu stare žičare. I taj je posao vrijedan 5,6 milijuna kuna dobila javnim natječajem.

.

Vijesti

Ovog mjeseca mirovina stiže ranije

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO , dok su 72 godine prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema obavijesti koju je istaknuo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), isplata mirovina za lipanj 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u srijedu 8. srpnja.

HZMO nije objasnio zašto će mirovine biti isplaćene dva dana ranije od uobičajenog datuma.


Prema javno objavljenim podacima, u lipnju je (za svibanj) bilo 1.523.653 osiguranika te 1.243.621 korisnika mirovina. Tako odnos broja korisnika mirovina i osiguranika iznosi 1:1,23.

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.855,64  kna njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za travanj 2020. (6.622 kn) iznosi 58,22%. Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2020. godini iznosi 2.535,29  kn.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO , dok su 72 godine prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO.

Procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja iznose 3.489.000.000 kn.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP