Prati nas

Show

Voli mlađe

Francuski književnik Moix: Ne primjećujem žene starije od 50 godina, stare su

Volim tijela mlađih žena. To je sve. Tijelo žene od 25 godina je iznimno. Tijelo žene od 50 godina nije nimalo, kazao je ovaj nagrađivani književnik uz napomenu da najviše voli Azijatkinje.

Objavljeno

|

Seksizam u medijima
Yann Moix (screenshot: C8)

Popularni francuski pisac, filmski redatelj i televizijski voditelj izazvao je lavinu bijesa nakon što je izjavio da ne može voljeti žene starije od 50 godina. „Ma dajte, ne pretjerujte. To je nemoguće. Prestare su!“ izjavio je Yann Moix za francusko izdanje magazina Marie-Claire.

Sve to ne bi bilo čudno da i sam Moix nije pedesetogodišnjak koji tvrdi da su za njega njegove vršnjakinje – nevidljive.

“Volim tijela mlađih žena. To je sve. Tijelo žene od 25 godina je iznimno. Tijelo žene od 50 godina nije nimalo”, kazao je ovaj nagrađivani književnik uz napomenu da najviše voli Azijatkinje, po mogućnosti Korejke, Kineskinje i Japanke. Kaže, ne misli da je to rasistički, jer unutar azijske rase postoji velika raznolikost.

Uslijedile su reakcije brojnih uvrijeđenih žena, među njima i ona novinarke i spisateljice Colombe Schneck koja mu je odgovorila putem Instagrama. Ispod fotografije svoje pozadine napisala je: „Evo, ovo su guzovi žene od 52 godine. Kakav si ti imbecil! Ne znaš što propuštaš.“

Feministica Mona Chollet je izjavila da je Moix “tužan” dok je engleska diplomatkinja Laura Hulley napisala na Twitteru: “Sretna Nova godina. Seksisti su svuda oko nas.” Zastupnica u francuskom parlamentu Olivia Gregoire na Twitteru cinično je poručila: “Jako džentlmenski, Yann Moix. Vrlo gospodski. Ali glupost i vulgarnost nemaju godina.”

Neće se ispričati

“Nisam odgovoran za svoj ukus. Svi smo zarobljenici vlastitog ukusa. Nisam naštetio 50-godišnjakinjama zato što ne želim spavati s njima”, objasnio je Moix naknadno svoje riječi. Za RTL radio je izjavio kako ne misli da će ovaj skandal naštetiti prodaji njegovih knjiga. “Sustav je toliko perverzan da mislim da će prodaja streloviti porasti. Nije mi žao što sam to rekao. Volim ono što volim i ne moram odgovarati nikakvoj ‘policiji za dobar ukus’. Za mene bi to bio neukus.”

“Živimo u društvu u kojem je teško biti individualac. Moramo uvijek predstavljati univerzalnog građanina, nekoga tko neće naljutiti nikoga”, objasnio je Moix svoje viđenje žestoke reakcije javnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.