Prati nas

Vijesti

Govor mržnje

Sramotni komentari: ‘Umirovljenici su neobrazovani, zabranite im glasanje’

Govor mržnje i rasprave o zabrani glasanja dijaspori i starijima odražavaju podjele i predrasude, ali i političku nepismenost mlađih generacija.

Objavljeno

|

Komentari mladih nakon izbora te rasprave o zabrani glasanja dijaspore i starijih otkrivaju podjele i predrasude, potičući promišljanja o demokratskim vrijednostima.
ilustracija: S. Bura/mj

Dan nakon izbora, glasači ljevice i SDP-a traže razloge relativnoj pobjedi HDZ-a i kako to već uvijek biva, meta su glasači dijaspore, ali i u umirovljenici.

“Komu zabraniti glasanje?“ pitanje je koje je postavljeno na platformi Reddit koje potire sam korijen demokracije i pokazuje koliko smo spremni ugroziti društveno tkivo da bismo udovoljili vlastitim strastima i predrasudama. Ili barem uvrijediti druge, ne mareći za njihove osjećaje.

“Dijaspori zabraniti pod hitno! Imam rodbinu u Kanadi koja već skoro 60 godina živi tamo. Djeca i unuci im ne znaju riječ hrvatskog jezika, primaju kanadsku penziju koja je otprilike četiri puta veća od moje hrvatske plaće. Ovdje na more dolaze svake tri do četiri godine. Ali zato religiozno izlaze na izbore podržati stranku koja sustavno maltretira nas koji ovdje živimo“, napisao je sudionik rasprave o tri mandata dijaspore ne navodeći kako bi reagirao da je dijaspora odabrala njemu dragu političku opciju.

Ni drugi sudionici nisu uvažili argument da saborski zastupnici dijaspore zastupaju i mlade iseljenike iz Hrvatske. “Moja australska rodbina također. Dođu jednom svakih pet godina u Hrvatsku. Prosipaju pamet, a djeca ne znaju beknut hrvatski. Redovito glasaju za HDZ naravno”, još je jedan komentar koji širi predrasude prema iseljenoj Hrvatskoj.

No, još su odurniji komentari koji bi starijima zabranili glasanje, poimajući ih tek teretom koji bi u zapećku trebao čekati smrt. Tako je jedan Redditor kazao kako bi izlazak na birališta trebalo zabraniti starijima od 70 godina. “O budućnosti zemlje odlučuju ljudi koji, ne samo da ju možda neće doživjeti, nego ih se i (ta budućnost) neće ticati, osim u pitanjima mirovine. Da ne govorim o kolektivnoj zatucanosti i neobrazovanosti po pitanju bilo kakvih modernih problema među starijima od 70 godina“, dodao je ne odveć pismeni sudionik rasprave.

No neki bi čak radikalnije rezali građanska prava starijima od sebe, primjerice čim proslave 50. rođendan. “Stariji od 50, vi ste svoj život odlučili, nama mladima ostavite naš na izbor”, napisao je mladac o ljudima koji će najvjerojatnije morati još dvadesetak godina provesti na radnim mjestima prije nego što se umirove.

No to nije sve. “Po meni bi se pravo glasa trebalo stjecati zaposlenjem i vrijedilo bi do mirovine. Koliko su problem matorci, toliko su i klinci od 19 bez životnog iskustva i stavovima sa Tik-toka”, kreativan je prijedlog koji bi pravo glasa vezao uz radni status.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.