Prati nas

Vijesti

Hrvatske umirovljenice su siromašnije od umirovljenika, no nije svugdje tako

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zagreb, Maksimir (foto: Sandro Bura)

Prema svježe kompletiranim podacima Eurostata za 2017. godinu 14,2 posto umirovljenika Europske unije u riziku je od siromaštva. Ova tužna stopa raste od 2013. godine kada je iznosila 12,6 posto.

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.


Države u kojoj se umirovljenici trebaju najmanje bojati prosjačkog štapa su Francuska (7 posto), Slovačka (7,6 posto), Danska (8,6 posto) Mađarska (9,1 posto), Luxemburg (9,3 posto) i Grčka (9,5 posto).

foto: Eurostat

Eurostat je izračunao i da je u cijeloj EU u razdoblju 2010-2017 rizik siromaštva bio za 2-3 postotna boda veći za umirovljenice, nego za umirovljenike. Rodno siromaštvo posebno je eskaliralo u Estoniji (+19 postotnih bodova), Litvi (+16 pb), Bugarskoj (+15 pb) i Latviji (+15 pb).

U Hrvatskoj je riziku siromaštva izloženo 21,9 posto umirovljenika i 26,7 posto umirovljenica.

Postoje zemlje i u kojima su muškarci izloženiji riziku siromaštva u mirovini. To su Malta (+5 postotnih bodova), Španjolska (+2 pb), Italija (+1 pb) i Danska (+1 pb).

Kada govorimo o općoj populaciji u 2017. godini, čak je 17 posto građana Europske unije izloženo riziku od siromaštva.

Što je stopa rizika od siromaštva?

To je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

.

Vijesti

Naivna starica povjerovala je telefonskom pozivu pa je ostala bez više tisuća kuna

Zagrebačka policija izvijestila je o novom slučaju prijevare starije osobe.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Zagrebačka policija izvijestila je o novom slučaju prijevare starije osobe.

“Jučer, 1. lipnja oko 11 sati i 20 minuta u Novom Zagrebu u Pičmanovoj ulici, nepoznati muškarac nazvao je 80-godišnjakinju, lažno se predstavio kao službena osoba. Naveo je da ima saznanja da oštećena ima krivotvoren novac kojim je plaćala u trgovini te da će poslati službenu osobu da pregleda novčanice”, kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.


Naivna starica povjerovala je u navedeno te je po dolasku muškarca na adresu predala novac i bankovnu karticu. Kasnije je shvatila da je prevarena. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP