Prati nas

Vijesti

Hrvatske umirovljenice su siromašnije od umirovljenika, no nije svugdje tako

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.

Objavljeno

|

Zagreb, Maksimir (foto: Sandro Bura)

Prema svježe kompletiranim podacima Eurostata za 2017. godinu 14,2 posto umirovljenika Europske unije u riziku je od siromaštva. Ova tužna stopa raste od 2013. godine kada je iznosila 12,6 posto.

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.


Države u kojoj se umirovljenici trebaju najmanje bojati prosjačkog štapa su Francuska (7 posto), Slovačka (7,6 posto), Danska (8,6 posto) Mađarska (9,1 posto), Luxemburg (9,3 posto) i Grčka (9,5 posto).

foto: Eurostat

Eurostat je izračunao i da je u cijeloj EU u razdoblju 2010-2017 rizik siromaštva bio za 2-3 postotna boda veći za umirovljenice, nego za umirovljenike. Rodno siromaštvo posebno je eskaliralo u Estoniji (+19 postotnih bodova), Litvi (+16 pb), Bugarskoj (+15 pb) i Latviji (+15 pb).

U Hrvatskoj je riziku siromaštva izloženo 21,9 posto umirovljenika i 26,7 posto umirovljenica.

Postoje zemlje i u kojima su muškarci izloženiji riziku siromaštva u mirovini. To su Malta (+5 postotnih bodova), Španjolska (+2 pb), Italija (+1 pb) i Danska (+1 pb).

Kada govorimo o općoj populaciji u 2017. godini, čak je 17 posto građana Europske unije izloženo riziku od siromaštva.

Što je stopa rizika od siromaštva?

To je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

.

Vijesti

Advent u Zagrebu počinje 30. studenog i trebao bi biti bolji no ikad

Posebno bi zanimljiv trebao biti Oktogon u kojem će se organizirati koncerti, a novina je i ‘Advent pod lanternom’. Naime, zborovi će pratiti nažigače koji na Gornjem gradu pale plinske lampe.

Objavljeno

|

Autor

Kolike su cijene na Adventu?

Prema onome što je otkrila Turistička zajednica Grada Zagreba, motiv ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu bit će – Orašar. Manifestacija počinje zadnjeg dana studenog i potrajat će do 7. siječnja iduće godine. Sve će koštati oko 5,5 milijuna kuna, no turistička dobit trebala bi biti nemjerljivo veća.

Program će početi paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, no tehnikalija će se upogoniti i nekoliko dana ranije kako bi se na vrijeme otklonile moguće nepravilnosti. “Prigodni program otvaranja Adventa imat ćemo i na Prekrižju, to će se dogoditi prije glavnog paljenja svijeće. Nakon toga je otvaranje Ledenog parka i program na Zrinjevcu”, rekla jefefica TZGZ-a Martina Bienenfeld.


Posebna će pozornosti biti posvećena Europskom trgu, budući da će za vrijeme manifestacije Hrvatska preuzeti i predsjedanje Europskom unijom. Ledeni park na Tomislavcu trebao bi dobiti novo ruho i sadržaje, dok će se drugu godinu zaredom svemu priključiti i najvrjedniji gradski perivoj Maksimir te Zoološki vrt.

Advent u Maksimiru
foto: Sandro Bura

Na Tuškancu će se projicirati božićni filmovi, a i Hrvatsko narodno kazalište trebalo bi izaći iz svoje zgrade. Muzej osamdesetih će podsjetiti turiste kako se Božić nekada slavio u Jugoslaviji.

foto: Sandro Bura

Posebno bi zanimljiv trebao biti Oktogon u kojem će se organizirati koncerti, a novina je i “Advent pod lanternom”. Naime, zborovi će pratiti nažigače koji na Gornjem gradu pale plinske lampe. 10. prosinca u Zagreb stižu i švedski zborovi kako bi se proslavio i blagdan sv. Lucije.

Advent u Zagrebu
Perivoj Zrinjevac, Advent u Zagrebu (foto: Siniša Bogdanić)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP