Prati nas

Vijesti

Hrvatske umirovljenice su siromašnije od umirovljenika, no nije svugdje tako

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zagreb, Maksimir (foto: Sandro Bura)

Prema svježe kompletiranim podacima Eurostata za 2017. godinu 14,2 posto umirovljenika Europske unije u riziku je od siromaštva. Ova tužna stopa raste od 2013. godine kada je iznosila 12,6 posto.

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.


Države u kojoj se umirovljenici trebaju najmanje bojati prosjačkog štapa su Francuska (7 posto), Slovačka (7,6 posto), Danska (8,6 posto) Mađarska (9,1 posto), Luxemburg (9,3 posto) i Grčka (9,5 posto).

foto: Eurostat

Eurostat je izračunao i da je u cijeloj EU u razdoblju 2010-2017 rizik siromaštva bio za 2-3 postotna boda veći za umirovljenice, nego za umirovljenike. Rodno siromaštvo posebno je eskaliralo u Estoniji (+19 postotnih bodova), Litvi (+16 pb), Bugarskoj (+15 pb) i Latviji (+15 pb).

U Hrvatskoj je riziku siromaštva izloženo 21,9 posto umirovljenika i 26,7 posto umirovljenica.

Postoje zemlje i u kojima su muškarci izloženiji riziku siromaštva u mirovini. To su Malta (+5 postotnih bodova), Španjolska (+2 pb), Italija (+1 pb) i Danska (+1 pb).

Kada govorimo o općoj populaciji u 2017. godini, čak je 17 posto građana Europske unije izloženo riziku od siromaštva.

Što je stopa rizika od siromaštva?

To je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP