Prati nas

Vijesti

Hrvatske umirovljenice su siromašnije od umirovljenika, no nije svugdje tako

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.

Objavljeno

|

Zagreb, Maksimir (foto: Sandro Bura)

Prema svježe kompletiranim podacima Eurostata za 2017. godinu 14,2 posto umirovljenika Europske unije u riziku je od siromaštva. Ova tužna stopa raste od 2013. godine kada je iznosila 12,6 posto.

Zemlje u kojima rizik siromaštva umirovljenika prelazi 30 posto su Estonija (46,1 posto), Lativija (43,7 posto), Litva (36,7 posto) i Bugarska (32,4 posto). Nažalost, prati ih Hrvatska na petom mjestu s 24,5 posto.

Države u kojoj se umirovljenici trebaju najmanje bojati prosjačkog štapa su Francuska (7 posto), Slovačka (7,6 posto), Danska (8,6 posto) Mađarska (9,1 posto), Luxemburg (9,3 posto) i Grčka (9,5 posto).

foto: Eurostat

Eurostat je izračunao i da je u cijeloj EU u razdoblju 2010-2017 rizik siromaštva bio za 2-3 postotna boda veći za umirovljenice, nego za umirovljenike. Rodno siromaštvo posebno je eskaliralo u Estoniji (+19 postotnih bodova), Litvi (+16 pb), Bugarskoj (+15 pb) i Latviji (+15 pb).

U Hrvatskoj je riziku siromaštva izloženo 21,9 posto umirovljenika i 26,7 posto umirovljenica.

Postoje zemlje i u kojima su muškarci izloženiji riziku siromaštva u mirovini. To su Malta (+5 postotnih bodova), Španjolska (+2 pb), Italija (+1 pb) i Danska (+1 pb).

Kada govorimo o općoj populaciji u 2017. godini, čak je 17 posto građana Europske unije izloženo riziku od siromaštva.

Što je stopa rizika od siromaštva?

To je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.