Prati nas

Vijesti

Kada zaposleni umirovljenici mogu zatražiti novi izračun mirovine?

Penalizacija je kod prijevremenih umirovljenika trajna, a mogu je se riješiti jedino zamrznu li isplatu mirovine i iznova se zaposle.

Objavljeno

|

Novi izračun penzije
foto: David Siglin/Unsplash

Kako se na sve oblike rada u Hrvatskoj plaćaju doprinosi, ponovni radni angažman umirovljenika donosi i dodatna prava, prije svega mogućnost da im se odredi veća mirovina, piše Večernji list.

Umirovljenici godinama mogu raditi i preko ugovora o djelu, a novost je da svi oni koji su, počev od 2017. godine kad je uvedeno plaćanje doprinosa, radeći honorarno skupili najmanje godinu dana radnog staža, odnosno ostvarili zaradu u visini prosječne godišnje plaće, mogu tražiti novi izračun mirovine.

Za godinu dana staža u 2017. godini je trebalo honorarno zaraditi oko 90 tisuća kuna bruto, a u 2018. godini oko 101 tisuću kuna bruto. Doprinos plaćen za mirovinsko osiguranje preračunava se u mirovinski staž tako da se osnovica na koju su plaćeni doprinosi podijeli s prosječnom bruto plaćom ostvarenom u toj kalendarskoj godini. Primjerice, osoba koja je lani honorano zaradila oko 50 tisuća kuna bruto dobit će nešto manje od šest mjeseci staža, a novi izračun mirovine moći će tražiti tek kad skupi 12 mjeseci staža.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje navode da novi izračun mirovine može tražiti i umirovljenik koji se zaposli na četiri sata dnevno, ali tek nakon dvije godine takvog rada. Novi iznos mirovine bit će mu određen prema propisima i uvjetima važećima na dan ponovnog određivanja mirovine, a stručnjaci vjeruju da će biti veća od prve određene mirovine, no nitko to ne može jamčiti.

Na drugi put preračunatu mirovinu primjenjivat će se isti postotak umanjenja za prijevremenu, odnosno uvećanja za starosnu mirovinu, kako je bilo kad je mirovina prvi put određena. Penalizacija je kod prijevremenih umirovljenika trajna, a mogu je se riješiti jedino zamrznu li isplatu mirovine i iznova se zaposle.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.