Prati nas

Show

Pedeseta obljetnica

Počele su pripreme za Woodstock 2019.

Od jednog od najvažnijih festivala na svijetu, Woodstocka, prošlo je već pedeset godina. Počele su pripreme za festival koji će obilježiti veliku obljetnicu, a organizatori se nadaju veće uspjehu od onog debakla iz 1999. godine.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sve o Woodstock festivalu
foto: Vasilios Muselimis/Unsplash

Ove godine obilježava se pedeseta obljetnica Woodstocka i već su u pripremi razna događanja u čast najvažnijeg glazbenog festivala na svijetu. Tako već postoje planovi za Bethel Woods glazbeni i kulturni festival, višednevni događaj koji bi se trebao održati na originalnom mjestu na kojem se održao i Woodstock. Suorganizator Woodstocka, Michael Lang, otkriva i detalje tog velikog događaja za koji su rezervirani datumi od 16. do 18. kolovoza 2019.

Prema pisanju magazina Rolling Stone, Langov Woddstock 2019. predstavit će više od 40 izvođača. “To će biti jedan eklektičan festival. Bit će tu hip-hopa, rocka, nešto popa i par bendova koji sviraju repeortar originalnih izvođača s Woodstocka uključujući onaj Janis Joplin, The Benda, Jefferson Airplanea i Joea Cockera.”


Langov prošli pokušaj da oživi Woodstock 1999. bio je prava katastrofa. Kombinacija jako toplog vremena s jako skupom flaširanom vodom i lošim sanitarnim čvorom, izazvao je pobunu festivalske publike, a na mjestu održavanja festivala čak je došlo i do manjeg požara. No ovaj put Lang obećaje da će biti drugačije. “Postavit ćemo luksuzne šatore za kampiranje (tzv.glamping), a posjetiteljima ćemo osigurati i razne druge doživljaje i pogodnosti poput pravih kreveta za odmor, a osigurat ćemo i dovoljan broj toaleta.”

Lang je ove godine više uključen u sastavljanje popisa izvođača. “Nisam prošli put trebao popis izvođača prepustiti drugima”, kazao je Lang nakon festivala na kojem su, među ostalima, svirali Red Hot Chilli Peppers, Metallica, Limp Bizkit, Kid Rock i Creed. “Woodstock je puno više od glazbenog festivala. To je kulturni događaj. No festival iz 1999. bio je tek veliki koncert bez nekog dubljeg značenja. To je bila tek velika zabava. No ove godine vraćamo se našim korijenima i imat ćemo kontrolu nad svime”, kaže Lang. Više detalja bit će objavljeno u veljači.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP