Prati nas

Show

Pedeseta obljetnica

Počele su pripreme za Woodstock 2019.

Od jednog od najvažnijih festivala na svijetu, Woodstocka, prošlo je već pedeset godina. Počele su pripreme za festival koji će obilježiti veliku obljetnicu, a organizatori se nadaju veće uspjehu od onog debakla iz 1999. godine.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sve o Woodstock festivalu
foto: Vasilios Muselimis/Unsplash

Ove godine obilježava se pedeseta obljetnica Woodstocka i već su u pripremi razna događanja u čast najvažnijeg glazbenog festivala na svijetu. Tako već postoje planovi za Bethel Woods glazbeni i kulturni festival, višednevni događaj koji bi se trebao održati na originalnom mjestu na kojem se održao i Woodstock. Suorganizator Woodstocka, Michael Lang, otkriva i detalje tog velikog događaja za koji su rezervirani datumi od 16. do 18. kolovoza 2019.

Prema pisanju magazina Rolling Stone, Langov Woddstock 2019. predstavit će više od 40 izvođača. “To će biti jedan eklektičan festival. Bit će tu hip-hopa, rocka, nešto popa i par bendova koji sviraju repeortar originalnih izvođača s Woodstocka uključujući onaj Janis Joplin, The Benda, Jefferson Airplanea i Joea Cockera.”


Langov prošli pokušaj da oživi Woodstock 1999. bio je prava katastrofa. Kombinacija jako toplog vremena s jako skupom flaširanom vodom i lošim sanitarnim čvorom, izazvao je pobunu festivalske publike, a na mjestu održavanja festivala čak je došlo i do manjeg požara. No ovaj put Lang obećaje da će biti drugačije. “Postavit ćemo luksuzne šatore za kampiranje (tzv.glamping), a posjetiteljima ćemo osigurati i razne druge doživljaje i pogodnosti poput pravih kreveta za odmor, a osigurat ćemo i dovoljan broj toaleta.”

Lang je ove godine više uključen u sastavljanje popisa izvođača. “Nisam prošli put trebao popis izvođača prepustiti drugima”, kazao je Lang nakon festivala na kojem su, među ostalima, svirali Red Hot Chilli Peppers, Metallica, Limp Bizkit, Kid Rock i Creed. “Woodstock je puno više od glazbenog festivala. To je kulturni događaj. No festival iz 1999. bio je tek veliki koncert bez nekog dubljeg značenja. To je bila tek velika zabava. No ove godine vraćamo se našim korijenima i imat ćemo kontrolu nad svime”, kaže Lang. Više detalja bit će objavljeno u veljači.

.

Show

Preživjet ćemo i ovo: Poruka generaciji koju život nije mazio

‘Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog…’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Doista, nije ovoj našoj generaciji bilo lako. Prvo rat, pa financijska kriza, pa krediti u švicarcima, pa bolesti, razvodi, otkazi, a onda još i pandemija i potres. Naša poznata pjevačica Ivana Plechinger (46) putem društvenih mreža poslala je poruku svojoj generaciji i na kraju zaključila: “Preživjeli smo sve, pa ćemo i ovo!” Pročitajte i glavu gore!

“Nije nas život mazio generacijo… Servirao nam je i rat i financijsku krizu, kredite u švicarcima, a i ‘klasike’ otkaza, razvoda, bolesti i odlazaka najmilijih. A sad? Na meniju je nešto što još nijedna generacija prije nas nije doživjela – virus koji prijeti da će ugroziti više ljudi no mnoge nedaće o kojima smo učili iz udžbenika povijesti. Ali to nije sve! Neki od nas koji Zagreb zovu svojim domom, potresom su u trenutku ostali bez njega, a svima se to nedjeljno buđenje upisalo u sjećanje najgoreg buđenja koje pamtimo.


Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog, sjeti se svih izlazaka i plesanja dok te noge više ne služe i pjevanja dok ne ostaneš bez glasa na svim tulumima uz “Dva dinara druže” i “Ja ti pišem pismo stari prijatelju moj”.

Sjeti se svih kultnih koncerata, položenih ispita i slavlja u njihovo ime. Sjeti se svih izleta i roštiljanja i svih smijanja s onima koje najviše voliš. Sjeti se svakog putovanja i svakog novog okusa i mirisa u zemljama koje vidiš prvi puta. Sjeti se svih zagrljaja. Baš svih. Svih poljubaca u suton i u zoru, u podne i u ponoć, svih dodira od jutra do sutra. Sjeti se generacijo. Sad kada nam sve to najviše nedostaje, sjetimo se najvažnijeg – svaku smo svoju nedaću preživjeli! I ovu ćemo.

Ništa više neće biti isto, čitav će svijet i svi u njemu biti drugačiji jer svaki će zagrljaj značiti toliko više, svaka kava s društvom i romantična večera, svaki koncert veselit će te jače, svaki novi grad i nova šetnja, svaki susret, svaka neočekivana dobrota dublje će te dotaći… Zanimljivo je da nas prijetnja smrću tjera da život cijenimo više i postanemo stvarno svjesni svih ljepota koje smo proživjeli i koje živimo. Smrt naš život stavlja u pravu perspektivu. Hvala joj na tome.

Generacijo moja, pametni smo mi, ali nismo znali kako mudro živjeti. Hoćemo li sada konačno naučiti? E, ajde da hoćemo.” Pogledajte Ivanin video:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP