Prati nas

Vijesti

Različita tumačenja

Debata o srpu i čekiću na Tuđmanovu spomeniku: Činjenica ili uvreda?

Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Objavljeno

|

Tuđmanovi spomenici
screenshot: HTV

Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći sa subote na nedjelju na postamentu zagrebačkog spomenika Franji Tuđmanu nacrtao srp i čekić. Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Brojni komentari na društvenim mrežama posvećeni su ovoj temi. Jedni zazivaju oštre kazne za onoga ili one koji su “oskvrnuli” spomenik postavljen prije mjesec dana u ulici grada Vukovara kod Sveučilište knjižnice na nekadašnjem mjestu granitne piramide autora Branka Silađina. Drugi pak pišu da je nepoznati počinitelj samo istaknuo često prešućivan komunistički dio Tuđmanove biografije.

“Neprijatelj unutar države nikad ne spava. Ako ne lustriramo državu od ove jugo-udbaške mafije, postati ćemo taoci u svojoj domovini odnosno sluge onima istima, kojih se nismo do danas riješili”, samo je jedan od komentara koji podsjeća na priopćenja Komiteta koji se je kitio navedenim simbolom.

Mladi Franjo Tuđman u partizanskoj odori

“Veći dio života je Franjo proveo ispod srpa i čekića pa ne vidim da se tu radi o vandalizmu. Samo sjećanje na bolja vremena”, podsjeća jedan od komentatora dok drugi dodaje: “Čovjek je bio partizan, komunista, direktor Sportskog društva Partizan Beograd, Titov general. I u čemu je problem?”

Podsjetimo, Tuđman je izbačen iz Saveza komunista 1967. i umirovljen. Osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog “nacionalizma”, pušten nakon 9 mjeseci. U intervjuu iz 1997. godine zamjerio je Titu to što je bio komunist i što je odgovoran za uvođenje komunističkog režima.

“Čak i za sve one zločine koje je taj režim učinio, ne samo u ratu, već i poslije njega. Bez obzira je li on naredio ili ne, a vjerojatno nije, snosi odgovornost za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu. Poslije rata je odgovoran za progone Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u Hrvatskoj, a i u drugim zemljama”, kazao je Tuđman.

Je li komunizam bio loš?
foto: Pixabay

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.