Prati nas

Vijesti

Različita tumačenja

Debata o srpu i čekiću na Tuđmanovu spomeniku: Činjenica ili uvreda?

Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tuđmanovi spomenici
screenshot: HTV

Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći sa subote na nedjelju na postamentu zagrebačkog spomenika Franji Tuđmanu nacrtao srp i čekić. Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Brojni komentari na društvenim mrežama posvećeni su ovoj temi. Jedni zazivaju oštre kazne za onoga ili one koji su “oskvrnuli” spomenik postavljen prije mjesec dana u ulici grada Vukovara kod Sveučilište knjižnice na nekadašnjem mjestu granitne piramide autora Branka Silađina. Drugi pak pišu da je nepoznati počinitelj samo istaknuo često prešućivan komunistički dio Tuđmanove biografije.


“Neprijatelj unutar države nikad ne spava. Ako ne lustriramo državu od ove jugo-udbaške mafije, postati ćemo taoci u svojoj domovini odnosno sluge onima istima, kojih se nismo do danas riješili”, samo je jedan od komentara koji podsjeća na priopćenja Komiteta koji se je kitio navedenim simbolom.

Mladi Franjo Tuđman u partizanskoj odori

“Veći dio života je Franjo proveo ispod srpa i čekića pa ne vidim da se tu radi o vandalizmu. Samo sjećanje na bolja vremena”, podsjeća jedan od komentatora dok drugi dodaje: “Čovjek je bio partizan, komunista, direktor Sportskog društva Partizan Beograd, Titov general. I u čemu je problem?”

Podsjetimo, Tuđman je izbačen iz Saveza komunista 1967. i umirovljen. Osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog “nacionalizma”, pušten nakon 9 mjeseci. U intervjuu iz 1997. godine zamjerio je Titu to što je bio komunist i što je odgovoran za uvođenje komunističkog režima.

“Čak i za sve one zločine koje je taj režim učinio, ne samo u ratu, već i poslije njega. Bez obzira je li on naredio ili ne, a vjerojatno nije, snosi odgovornost za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu. Poslije rata je odgovoran za progone Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u Hrvatskoj, a i u drugim zemljama”, kazao je Tuđman.

Je li komunizam bio loš?
foto: Pixabay

.

Vijesti

Još su tri osobe zaražene koronavirusom preminule. U Nuštru je oboljelo dijete

Za one koji smatraju da je ovo bolest koja je rezervirana samo za starije osobe evo podatka od jučer da nijedan od šestero oboljelih nije bio stariji od 55 godina, izjavio je Ivanović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U Osijeku je preminula još jedna osoba zaražena koronavirusom. Baš kao i jučer u slučaju četvero preminulih, riječ je pacijentu starije životne dobi. Žena stara 82 godine bila je onkološki bolesnik, službeno je potvrđeno. Bila je hospitalizirana na Klinici za infektologiju i nije bila na respiratoru.

Nešto ranije iz zadarskog Stožera stigla je vijest da je u tamošnjoj Općoj bolnici preminuo 88-godišnji muškarac obolio od koronavirusa. Bio je na respiratoru te je imao povijest kroničnih bolesti.


“Imamo prvu preminulu osobu od koronavirusa,” izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera. mediji javljaju da je riječ o muškarcu starom 85 godina. Time se broj preminulih uslijed infekcije COVID-19 popeo na 15.

“Za one koji smatraju da je ovo bolest koja je rezervirana samo za starije osobe evo podatka od jučer da nijedan od šestero oboljelih nije bio stariji od 55 godina. Bilo ih je i u dobi od 33, 36 i 42 godine. Bolest, dakle, može pogoditi bilo koga”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Tomu svjedoči i podatak da je među novozaraženima i dijete iz Nuštra.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP