Prati nas

Vijesti

Različita tumačenja

Debata o srpu i čekiću na Tuđmanovu spomeniku: Činjenica ili uvreda?

Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Objavljeno

|

Tuđmanovi spomenici
screenshot: HTV

Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći sa subote na nedjelju na postamentu zagrebačkog spomenika Franji Tuđmanu nacrtao srp i čekić. Riječ je o jednom od simbola komunizma koji predstavlja jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Brojni komentari na društvenim mrežama posvećeni su ovoj temi. Jedni zazivaju oštre kazne za onoga ili one koji su “oskvrnuli” spomenik postavljen prije mjesec dana u ulici grada Vukovara kod Sveučilište knjižnice na nekadašnjem mjestu granitne piramide autora Branka Silađina. Drugi pak pišu da je nepoznati počinitelj samo istaknuo često prešućivan komunistički dio Tuđmanove biografije.


“Neprijatelj unutar države nikad ne spava. Ako ne lustriramo državu od ove jugo-udbaške mafije, postati ćemo taoci u svojoj domovini odnosno sluge onima istima, kojih se nismo do danas riješili”, samo je jedan od komentara koji podsjeća na priopćenja Komiteta koji se je kitio navedenim simbolom.

Mladi Franjo Tuđman u partizanskoj odori

“Veći dio života je Franjo proveo ispod srpa i čekića pa ne vidim da se tu radi o vandalizmu. Samo sjećanje na bolja vremena”, podsjeća jedan od komentatora dok drugi dodaje: “Čovjek je bio partizan, komunista, direktor Sportskog društva Partizan Beograd, Titov general. I u čemu je problem?”

Podsjetimo, Tuđman je izbačen iz Saveza komunista 1967. i umirovljen. Osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog “nacionalizma”, pušten nakon 9 mjeseci. U intervjuu iz 1997. godine zamjerio je Titu to što je bio komunist i što je odgovoran za uvođenje komunističkog režima.

“Čak i za sve one zločine koje je taj režim učinio, ne samo u ratu, već i poslije njega. Bez obzira je li on naredio ili ne, a vjerojatno nije, snosi odgovornost za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu. Poslije rata je odgovoran za progone Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u Hrvatskoj, a i u drugim zemljama”, kazao je Tuđman.

Je li komunizam bio loš?
foto: Pixabay

.

Vijesti

Kolinda: ‘Kako god bilo, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj. Uvijek sam se vraćala’

Novinari predsjednicu gotovo svaki dan pitaju kada će se kandidirati za drugi mandat. Iako ima potporu HDZ-a, svoje namjere još nije objavila. No jedno zna – starost će provesti u domovini.

Objavljeno

|

Autor

Hoće li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uopće natjecati za drugi mandat? Pitanje je to koje već neko vrijeme postavljaju novinar, političari, a sada već i građani.

Jučer je, podsjetimo, na Pantovčaku nakon svečanosti povodom Dana državnosti za Novu TV izjavila: “Želim predsjednički mandat odraditi do kraja. Što će biti nakon toga – ne znam. Narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore.”


I danas je u Vukovaru ponovila kako posla ima za one koji hoće raditi. “Ja sebe vidim u Hrvatskoj. Često sam odlazila zbog školovanja i posla i uvijek sam se vraćala. Kako god moj život bude išao, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj”, kaže predsjednica.

Što će se dogoditi ako ne osvoji drugi mandat?  “To je hipotetsko pitanje i teško je na njega odgovarati. Voljela bih da se usredotočimo na to kako ljudi žive, kako da otvorimo radna mjesta, kako da vratimo mlade koji su otišli”, kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP