Prati nas

Ljubav i seks

Nikad dosta

Stariji od 65 žele više seksa, može i na prvom spoju

Godine nisu prepreka za uživanje u tjelesnoj ljubavi, a mnogo starijih je puno aktivnije no što mislimo. Jake intimne veze su jako važne u kasnijem životu, a ideje o prijateljstvu, ljubavi i intimnosti se mijenjaju kroz život.

Objavljeno

|

Starije žene i seks
foto: Pixabay

Više od polovice osoba starijih od 65 godina misli da im u životu nedostaje seks, pokazalo je istraživanje čiji rezultati govore da su stariji građani seksualno aktivniji no što se to misli.

Seks na prvom spoju, a nakon 65. rođendana, iskusilo je ili priželjkuje više od trećine ispitanika.  Svaki deseti sudionik (ili sudionica) istraživanja stariji od 75 godina imao je višestruke partnere unatrag deset godina.Istraživanje britanskog Indipendent Agea je obuhvatilo više od 2.000 ljudi. Pokazuje da su internetski servisi za traženje partnera sve popularniji među starijim ljudima pa je 29% ispitanika starijih od 65 godina u proteklih deset godina srelo barem jednog partnera na internetu.

Najčešće korišteno sredstvo za zaštitu od spolno prenosivih bolesti je kondom, iako gotovo desetina ispitanika ne koristi nikakvu zaštitu kada se upusti u odnos s novim partnerom.

“Godine nisu prepreka za uživanje u tjelesnoj ljubavi, a mnogo starijih je puno aktivnije no što mislimo. Jake intimne veze su jako važne u kasnijem životu, a ideje o prijateljstvu, ljubavi i intimnosti se mijenjaju kroz život”, kazala je Lucy Harmer, direktorica Indipendent Agea.

.

Ljubav i seks

Vlasta Delimar performansom traži pravo na orgazam iznad 60-te

Skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.

Objavljeno

|

Autor

Vlasta Delimar će u četvrtak 23. svibnja od 15:00 do 18:00, uoči otvorenja festivala Smoqua u Rijeci, izvesti performans “Pravo na orgazam iznad 60-te” u izlogu Futura Nova, na adresi Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi).

Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti Delimar, koja je i sama prešla šezdesetu, skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.Prvi je puta Delimar ovaj performans izvela 2016. godine u Beču o čemu je 2017. progovorila za Tportal: “Performans sam izvela u frekventnoj ulici Schleifmühlgasse u kojoj ima puno galerija. Performans je jednostavan. Stajala sam u izlogu dućana vintage odjeće i u ruci držala komad papira s natpisom ‘Pravo na orgazam iznad 60te’.”

Za razliku od nekih drugih performansa, u Beču se nije razodjenula. „Nije bilo potrebe da budem gola, poruka je bila dovoljna snažna da skrene pozornost ljudi. Prolaznici, osobito žene, brzo su se poistovjetili s mojom rečenicom. Uspostavili smo jako dobru neverbalnu komunikaciju preko izloga dućana. Iznenadila me odlična reakcija relativno konzervativne Austrije“, kazala je Tportalu.

Ova umjetnica, koju često zovu hrvatskom Marinom Abramović, javnosti je najpoznatija po svojem performansu „Lady Godiva“ kada se je 2001. godine skinula gola i projahala na konju Trgom maršala Tita. Koncipirala je svoj rad na razotkrivanju i rušenju tabua vezanih za žensko tijelo, koje joj je primarni medij, i njegovo kodificiranje kroz stereotipne uloge i očekivanja.

“Pravo na orgazam iznad 60-te” inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi te glasno zagovara seksualnost kao ljudsko pravo i egzistencijalnu komponentu naše tjelesnosti. Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka – LORI. Program potražite na ovom linku.

Nastavi čitati