Prati nas

Mozaik

Treba li nam dodatna putovnica s procjenom biološke dobi?

Ratelband misli da kronološka dob nije presudna pa predlaže službeno uvođenje biološke dobi koja bi se određivala na temelju životnog stila, razine stresa u životnom okruženju, štetnih navika poput pijenja alkohola i pušenja…

Objavljeno

|

Kako se pomladiti?
Emile Ratelband (screenshot: Omroep Gelderland/Youtube)

Sjećate li se Nizozemca Emilea Ratelbanda koji je bezuspješno putem lokalnog suda tražio da se službeno u dokumentima pomladi za dva desetljeća?

“69 godina me ograničava. Kada bih imao 49. mogao bih kupiti novu kuću i automobil. Mogao bih više raditi. Kada na aplikaciji za traženje partnera napišem godine, nitko mi se ne javlja. Kada budem imao 49 godina, s mojim licem, bit ću u pravom izobilju”, tvrdio je ovaj umirovljenik i „životni guru“ uz napomenu da mu liječnici kažu da je biološki na razini 41-godišnjaka.

Sada je došao na novu ideju pa se zalaže za uvođenje paralelne putovnice u kojoj bi bila navedena biološka dob na temelju procjene liječnika. Ratelband očito misli da kronološka dob nije presudna pa predlaže službeno uvođenje biološke dobi koja bi se određivala na temelju životnog stila, razine stresa u životnom okruženju, štetnih navika poput pijenja alkohola i pušenja…

Oglas

Uz to, tvrdi da ga u ovoj ideji podržavaju neka ugledna američka sveučilišta, ali i slavni filozofi koje još ne želi imenovati. Ideja je, dodaje, puno popularnija u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu, nego u njegovoj domovini.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.