Prati nas

Vijesti

čuvajte se prevaranata

Umirovljenik lopovima posudio velik novac, kao zalog uzeo bezvrijedan sat

Nakon još jednog slučaja prevare u kojoj je jedan 78-godišnji umirovljenik ostao bez nekoliko tisuća kuna, policija ponovno upozorava građane da ne nasjedaju na trikove drskih prevaranata. Posebno su na udaru osobe starije životne dobi.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Pixabay)

U ponedjeljak, 28. siječnja oko 14 sati u Novom Zagrebu, u naselju Siget, dvojica su se nepoznatih počinitelja jednom 78-godišnjaku predstavili kao strani državljani kojima treba pomoć, objavila je zagrebačka policija.

Rekli su mu da su imali prometnu nesreću i da jedan od njih mora drugome isplatiti štetu, međutim za isplatu te štete nema kod sebe novca ali ima “vrijedan” sat. Oštećenog su tada na prijevaran način nagovorili da sa svog računa podigne novac i posudi ga na neko vrijeme jednom od njih uz “vrijedan” sat kao zalog. Osumnjičeni su s novcem pobjegli, a oštećeni je ostao s bezvrijednim satom čime mu je počinjena materijalna šteta u iznosu od više desetaka tisuća kuna.


Policija je zbog toga ponovno upozorila građane, pogotovo one starije dobi, da ne nasjedaju na ovakve i slične prevare te budu vrlo oprezni.

Savjeti građanima – upozorenja

Na području Policijske uprave zagrebačke evidentirani su različiti pojavni oblici prijevara u kojima se kao oštećeni pojavljuju osobe starije životne dobi.

Prevaranti koriste specifičnosti svojih žrtava, a to su: poodmakla životna dob, samostalno stanovanje te njihovu nepažnju kako bi došli do njihovih ušteđevina, nakita ili drugih vrijednih predmeta.

Kako bi spriječili prijevare, građanima (a posebice onima starije životne dobi) savjetujemo:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

– ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze,

– ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

– zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

– zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

– izlažete se velikom riziku ako prihvatite  upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, “pružanja pomoći kod bolesti”, nuđenja “povoljne” prodaje razne robe,  traženja milostinje i sl.

– odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

.

Vijesti

Jasmin Stavros (65) ne zna kako će preživjeti krizu: ‘Mirovina mi je 2.200 kuna’

‘Zbog korone mi je otkazano 40 dogovorenih koncerata. Posljednji sam put pjevao 22. veljače u Svetoj Nedelji. Od tada – ništa!’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koronakriza najžešće je pogodila zabavni i kulturni sektor koji je gotovo nestao proteklih mjeseci. I dok Ministarstvo kulture iznalazi načine kako pomoći zaposlenima u kulturi, estradanjaci su, žale se, prepušteni sebi.

“Ovo je katastrofa! Potop!” kaže pjevač Jasmin Stavros (65) za Jutarnji list. Poznat po tome da već desetljećima gotovo svaki vikend nastupa, posljednja četiri mjeseca zbog korone nije održao nijedan nastup.


“Zbog korone mi je otkazano 40 dogovorenih koncerata. Posljednji sam put pjevao 22. veljače u Svetoj Nedelji. Od tada – ništa”, govori Stavros, koji tijekom ljeta ima ugovorenih novih 30 nastupa. Znači li to da je kriza pri kraju?

“Bojim se da nismo te sreće. Korona opet divlja, sve više događaja počinje se otkazivati pa je od mojih 30 dogovorenih nastupa, njih sedam već otkazano ili odgođeno za neka bolja vremena. Jasno, ako ćemo ta bolja vremena uopće i dočekati”, pesimističan je glazbenik koji kaže kako sve češće poseže u “čarapu”.

“Ne radi ni moj bend, u kojem je četvero ljudi. Pomažem i njima, koliko mogu, ali kako je krenulo, pomoći će nam moći samo dragi Bog, jer još malo pa u toj mojoj ‘čarapi’ neće biti ničega. Što ću onda? Dijelit ću sudbinu svih penzionera s malim mirovinama. Moja, konkretno, iznosi 2.200 kuna, i ne treba previše mašte da se zamisli kakav ću život tada živjeti”, zaključuje Stavros za Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP