Prati nas

Mozaik

Jamranje na kvadrat

Žene su teže za suživot, a najteže su supruge, sestre i majke

Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.

Objavljeno

|

Ne želim se osjećati krivom.
foto: BigStock

Koliko ste puta čuli da su žene komplicirane, zahtjevne, sklone kontroliranju drugih i gotovo nemoguće za suživot? Čini se da u tome ima i ponešto istine, utvrdilo je istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji i Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu.

Supruge, sestre i majke “najteže” su osobe u našim životima. Pokazalo je to istraživanje na 1.100 osoba koje su znanstvenom oku podastrle svoj dojam o ukupno ostvarenih 12.000 socijalnih veza. Potvrđeni su početni stereotipi, no za njih postoje dobri razlozi.


Ženski članovi obitelji se označavaju teškima za suživot zato što često emotivno investiraju u živote drugih članova obitelji. “To je priča s dvije strane”, kaže sociolog Claude Fischer, autor istraživanja. “Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno su one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.”

Uz to, ispitanici su 15 posto socijalnih veza u svom životu označili kao teške. Braća, sestre, supružnici, stari roditelji su ugurani u ovu ladicu. Prijatelji, s druge strane, upola su rjeđe opisivani kao “davež”.

.

Mozaik

Umjetnost svima! Pogledajte izložbu na Maksimirskoj cesti

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti.

Objavljeno

|

Autor

Ako vas ovih dana put nanese prema istoku Zagreba, zastanite na Maksimirskoj cesti kraj parkirališta podno plavog stadiona. Naime, tamo je krajem lipnja postavljena nova „Izložba na cesti“.  Koji organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali  panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti. Požurite pogledati ovo urbano lice grada prije nego što ga zamijene neke druge boje i likovne teme.


Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP