Prati nas

Mozaik

Jamranje na kvadrat

Žene su teže za suživot, a najteže su supruge, sestre i majke

Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.

Objavljeno

|

Ne želim se osjećati krivom.
foto: BigStock

Koliko ste puta čuli da su žene komplicirane, zahtjevne, sklone kontroliranju drugih i gotovo nemoguće za suživot? Čini se da u tome ima i ponešto istine, utvrdilo je istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji i Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu.

Supruge, sestre i majke “najteže” su osobe u našim životima. Pokazalo je to istraživanje na 1.100 osoba koje su znanstvenom oku podastrle svoj dojam o ukupno ostvarenih 12.000 socijalnih veza. Potvrđeni su početni stereotipi, no za njih postoje dobri razlozi.


Ženski članovi obitelji se označavaju teškima za suživot zato što često emotivno investiraju u živote drugih članova obitelji. “To je priča s dvije strane”, kaže sociolog Claude Fischer, autor istraživanja. “Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno su one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.”

Uz to, ispitanici su 15 posto socijalnih veza u svom životu označili kao teške. Braća, sestre, supružnici, stari roditelji su ugurani u ovu ladicu. Prijatelji, s druge strane, upola su rjeđe opisivani kao “davež”.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP