Prati nas

Mozaik

Jamranje na kvadrat

Žene su teže za suživot, a najteže su supruge, sestre i majke

Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.

Objavljeno

|

Ne želim se osjećati krivom.
foto: BigStock

Koliko ste puta čuli da su žene komplicirane, zahtjevne, sklone kontroliranju drugih i gotovo nemoguće za suživot? Čini se da u tome ima i ponešto istine, utvrdilo je istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji i Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu.

Supruge, sestre i majke “najteže” su osobe u našim životima. Pokazalo je to istraživanje na 1.100 osoba koje su znanstvenom oku podastrle svoj dojam o ukupno ostvarenih 12.000 socijalnih veza. Potvrđeni su početni stereotipi, no za njih postoje dobri razlozi.

Ženski članovi obitelji se označavaju teškima za suživot zato što često emotivno investiraju u živote drugih članova obitelji. “To je priča s dvije strane”, kaže sociolog Claude Fischer, autor istraživanja. “Žene mogu biti one o kojima će drugi najviše ovisiti i ujedno su one koje će najviše prigovarati. To je posljedica njihovog dubljeg angažmana.”

Uz to, ispitanici su 15 posto socijalnih veza u svom životu označili kao teške. Braća, sestre, supružnici, stari roditelji su ugurani u ovu ladicu. Prijatelji, s druge strane, upola su rjeđe opisivani kao “davež”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.