Prati nas

Mozaik

crni ponedjeljak

Znate li zašto je danas najdepresivniji dan u godini?

Vrijeme je loše, novčanik je prazan, a novogodišnju odluku nećemo ispuniti niti ove godine. Ovo se ponavlja baš svake godine i zato je svaki treći ponedjeljak u siječnu proglašen najdepresivnijijm datumom u godini. No ne brinite – već sutra će biti bolje.

Objavljeno

|

Kako s teškim roditeljem?
foto: Pixabay

Ako se danas ne osjećate baš najbolje, možda je kriv datum. Naime, današnji dan smatra se najdepresivnijim danom u godini. Takozvani “depresivni ponedjeljak” (blue monday) svake godine pada na treći ponedjeljak u siječnju.

Ovu teoriju prvi je prije skoro 15 godina postavio psiholog Cliff Arnall. Argumentirao ju je s nekoliko stvari: kao prvo, vremenske prilike su na ovaj datum skoro uvijek loše iako su dani duži. Zatim, praznici su završili i svi su se uglavnom vratili poslu ili školi, novčanici i bankovni računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila i da ni ove godine neće ispuniti svoje novogodišnje odluke.

Stručnjaci savjetuju da prema sebi, pogotovo na današnji dan, ne budemo prestrogi, da si postavimo realnije ciljeve te tako izbjegnemo razočaranje. Današnji dan najbolje je preživjeti tako da se bude dobar prema sebi, nešto ukusno pojede, malo vježba, da pročitate (ili barem počnete čitati) neku dobru knjigu ili si pripremite mali kućni wellness centar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.