Prati nas

Mozaik

Gola istina

Zvijezda Davosa: ‘Bogati moraju plaćati porez! Sve ostalo je sranje!’

Čujem ljude da govore o sudjelovanju i pravdi i jednakosti i transparentnosti, ali nitko da spomene ključnu stvar a to ne izbjegavanje poreza, zar ne? Bogati ne plaćaju svoj dio. Osjećam se kao da sam na konferenciji o požarima, a nitko ne govori o vodi.

Objavljeno

|

Rutger Bregman

Mladi povjesničar Rutger Bregman preko noći je postao svjetska senzacija kad je na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu u prostoriji puno bogataša otvoreno rekao da su sve humanitarne inicijative posve bezvezne te da je jedino rješenje za svjetske ekonomske probleme uvođenje visokih poreza najbogatijem sloju.

“Prvi put sam u Davosu  i prenerazilo me što se ovdje događa. 1500 privatnih aviona je sletjelo ovdje kako bi ljudi čuli Davida Attenborougha kako govori o tome kako uništavamo planet. Čujem ljude da govore o sudjelovanju i pravdi i jednakosti i transparentnosti, ali nitko da spomene ključnu stvar a to je izbjegavanje poreza, zar ne? Bogati ne plaćaju svoj dio. Osjećam se kao da sam na konferenciji o požarima, a nitko ne govori o vodi. Održan je samo jedan panel koji se bavio porezima. Nešto se mora promijeniti.”


“Prije deset godina na Svjetskom ekonomskom forumu je postavljeno pitanje što se može učiniti da se spriječi osiromašivanje? Odgovor je vrlo jednostavan: Prestanite govoriti o filantropiji i počnite govoriti o porezima. Porezi, porezi! Prije dva dana tu je bio jedan milijarder, Michael Dell, i pitao me da mu kažem ime samo jedne države u kojoj je 70 posto poreza najbogatijima polučilo dobre rezultate. Ja sam povjesničar i kažem – u Sjedinjenim američkim državama u pedesetim godinama je to upalilo.”

“Za vrijeme republikanskog predsjednika Eisenhowera. Taj visoki porez uveden je za ljude poput Michaela Della. Pa to nije nešto komplicirano! Možemo dovijeka govoriti o glupim filantropskim projektima, možemo opet pozvati Bona Voxa iz grupe U2… Ali dajte molim vas, moramo pričati o porezima. To je to. Porezi, porezi, porezi! Sve ostalo je, po mom mišljenju, sranje”, kazao je Bregman.

“Imamo porezni sistem koji propušta na sve strane i zahvaljujući kojemu svake godine izgubimo 170 milijardi dolara koju budu preneseni u porezne oaze, umjesto da taj novac završi kod najsiromašnijih zemalja koje ga doista trebaju. Moramo pogledati postojeće poslovne modele i ulogu vlada i vratiti taj novac ljudima kojima pripada”, kazala je Winnie Byanyima, predsjednica Oxfama, velike organizacije koja okuplja brojne udruge koje se bore protiv siromaštva.

Tada je iz gledališta ustao jedan novinar i ustvrdio da je ovo vrlo jednostrana rasprava koja zanemaruje da je, primjerice, stopa nezaposlenosti u SAD-u najmanja ikada.

Byanyima mu je odgovorila: “U peradarskoj industriji imate žene koje rade u pelenama jer ne stignu otići na WC. Imate ljude koji zarađuju toliko da ih u siromaštvo može baciti jedan jedini posjet liječniku i račun koji će morati platiti. To nije zaposlenost. Vi uračunavate i sve one izrabljene radnike bez imalo dostojanstva. To se ne računa pod zaposlenost.”

.

Show

Obersnel utjelovio Jovanku Broz, desničari na rubu nervnog sloma

Ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

Objavljeno

|

Autor

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sudjelovao je u međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. I pri tom je uzbudio brojne duhove. Naime, voluminozni gradonačelnik utjelovio je raskošnu i senzualnu prvu drugaricu Jugoslavije – Jovanku Broz. Dakako, ruku pod rukom s Titom, a u pratnji pionira.  

“Tito i Jovanka se iznenada pojavili na Riječkom karnevalu. Dobro su se zabavljali cijeli dan'”, napisao je na Twitteru Obersnel ispod fotografija svoje maske. Nadovezao se SDP-ov peđa Grbin koji je rekao da Obersnel zaslužuje nagradu za masku godine.


Očekivano, ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji ne razumiju ovakvu vrstu humora i zabave. Iz komentara je vidljivo i da Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

foto: Vojko Obersnel Twitter

“Teška komunjara i anti Hrvat, je njenjez i njegov zaljubljenik i ne bježi od toga.Čak da pače,ponosan je na sve to.U kakvoj mi to državi živimo a pogotovo gradu Rijeci, kojim on upravlja i baštini dugi niz godina.Pre strašno i na žalost činjenično”, jedan je od komentara koje prenosimo bez pravopisne korekcije. “Sramota za jedan hrvataski grad i ktomu jos EU prijestolnicu kulture,ali komunjare ostaju komunjare”, kaže drugi, a treći zaključuje: “Teži bolesnik, osim toga slavi ratnog zločinca i totalitarni režim. Riječani na što se to spali, sramota.”

Na drugom kraju Hrvatske spalili su lutke gej para i DJETETA

I dok se Rijeka smijala Jovanki Obersnel, na drugom kraju Hrvatske održana je jedna tužna maškarana povorka. Imoćani su za karnevalsku figuru, koju su na kraju i spalili, odabrali gej par s usvojenim djetetom, javlja Slobodna Dalmacija.

Dijete s petokrakom na čelu(!?) bila je lutka s licem saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića. Iza figure gej para s djetetom u povorci su išla djeca vrtićkog uzrasta koju se tako, od malih nogu, uči netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP