Prati nas

Mozaik

Gola istina

Zvijezda Davosa: ‘Bogati moraju plaćati porez! Sve ostalo je sranje!’

Čujem ljude da govore o sudjelovanju i pravdi i jednakosti i transparentnosti, ali nitko da spomene ključnu stvar a to ne izbjegavanje poreza, zar ne? Bogati ne plaćaju svoj dio. Osjećam se kao da sam na konferenciji o požarima, a nitko ne govori o vodi.

Objavljeno

|

Rutger Bregman

Mladi povjesničar Rutger Bregman preko noći je postao svjetska senzacija kad je na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu u prostoriji puno bogataša otvoreno rekao da su sve humanitarne inicijative posve bezvezne te da je jedino rješenje za svjetske ekonomske probleme uvođenje visokih poreza najbogatijem sloju.

“Prvi put sam u Davosu  i prenerazilo me što se ovdje događa. 1500 privatnih aviona je sletjelo ovdje kako bi ljudi čuli Davida Attenborougha kako govori o tome kako uništavamo planet. Čujem ljude da govore o sudjelovanju i pravdi i jednakosti i transparentnosti, ali nitko da spomene ključnu stvar a to je izbjegavanje poreza, zar ne? Bogati ne plaćaju svoj dio. Osjećam se kao da sam na konferenciji o požarima, a nitko ne govori o vodi. Održan je samo jedan panel koji se bavio porezima. Nešto se mora promijeniti.”


“Prije deset godina na Svjetskom ekonomskom forumu je postavljeno pitanje što se može učiniti da se spriječi osiromašivanje? Odgovor je vrlo jednostavan: Prestanite govoriti o filantropiji i počnite govoriti o porezima. Porezi, porezi! Prije dva dana tu je bio jedan milijarder, Michael Dell, i pitao me da mu kažem ime samo jedne države u kojoj je 70 posto poreza najbogatijima polučilo dobre rezultate. Ja sam povjesničar i kažem – u Sjedinjenim američkim državama u pedesetim godinama je to upalilo.”

“Za vrijeme republikanskog predsjednika Eisenhowera. Taj visoki porez uveden je za ljude poput Michaela Della. Pa to nije nešto komplicirano! Možemo dovijeka govoriti o glupim filantropskim projektima, možemo opet pozvati Bona Voxa iz grupe U2… Ali dajte molim vas, moramo pričati o porezima. To je to. Porezi, porezi, porezi! Sve ostalo je, po mom mišljenju, sranje”, kazao je Bregman.

“Imamo porezni sistem koji propušta na sve strane i zahvaljujući kojemu svake godine izgubimo 170 milijardi dolara koju budu preneseni u porezne oaze, umjesto da taj novac završi kod najsiromašnijih zemalja koje ga doista trebaju. Moramo pogledati postojeće poslovne modele i ulogu vlada i vratiti taj novac ljudima kojima pripada”, kazala je Winnie Byanyima, predsjednica Oxfama, velike organizacije koja okuplja brojne udruge koje se bore protiv siromaštva.

Tada je iz gledališta ustao jedan novinar i ustvrdio da je ovo vrlo jednostrana rasprava koja zanemaruje da je, primjerice, stopa nezaposlenosti u SAD-u najmanja ikada.

Byanyima mu je odgovorila: “U peradarskoj industriji imate žene koje rade u pelenama jer ne stignu otići na WC. Imate ljude koji zarađuju toliko da ih u siromaštvo može baciti jedan jedini posjet liječniku i račun koji će morati platiti. To nije zaposlenost. Vi uračunavate i sve one izrabljene radnike bez imalo dostojanstva. To se ne računa pod zaposlenost.”

.

Mozaik

Mjesec je čuvar života na Zemlji. Bez njega, vjerojatno, ne bismo ni postojali

I suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Zašto nas fascinira ovaj Zemljin satelit? Engleski astrofizčar Ben More, autor knjige “Mjesec – jedna biografija”, objasnio je to za Deutsche Welle. Kaže, tajna je u ljepoti promatranja noćnog neba i činjenici da se Mjesec sa Zemlje sjajno vidi. Čak su i različite kulture tumačile njegove šare koje su zapravo hlađena polja lave okamenjenog bazalta. Drevni Kinezi su govorili o kunićima i zečevima, Germani o djetetu i čovjeku na Mjesecu.

Prva razvijena civilizacija Sumeraca je prije 5.000 godina izumila kotač i pismo. I Mjesec je kod njih igrao važnu ulogu. Oni su imali astronome koji su isključivo promatrali Mjesec i pokušavali otkriti mjesečeve mijene koje su zatim povezivali s pojavama poput gladi i ratova i vladarima na temelju mjesečevih mijena predviđati predstojeće događaje.


Uostalom, objašnjava Moore, i suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

No Mjesec je puno više od toga. Zemlja, kaže astrofizirčar, bez njega ne bi bila stabilna. “Zemlja bi se naginjala i vrludala poput zvrka što bi dovelo do drastičnih klimatskih promjena. Mjesec djeluje svojom silom teže na stabilnost kretanja Zemlje i utječe na to da se klima na Zemlji 4,5 milijarde godina nije drastično promijenila.”

“Cjelokupna evolucija bi se razvila drugačije”, tvrdi Moore pa zaključuje: “Zamislimo si da se život razvije oko toplog ekvatora i tada se Zemlja jednostavno nagne i sve pretvori u ledenu pustinju. Dakle teško je pretpostaviti da bi se naš današnji život uopće mogao razviti na taj način.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP