Prati nas

Mozaik

Stablo godine

Glasajte da Gupčeva lipa postane Europsko stablo godine

Europsko stablo godine je natjecanje kome je svrha značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu. Ove godine Hrvatsku će predstavljati slavna Gupčeva lipa iz Gornje Stubice pod kojom je prema legendi Matija Gubec okupljao svoje pristaše.

Objavljeno

|

Gupčeva lipa (screenshot: Google street view)

Svake godine održava se izbor za Europsko stablo godine u sklopu istog takvog svjetskog izbora. Ove godine Hrvatsku na ovom natjecanju predstavlja slavna Gupčeva lipa, piše portal Zagorje.com.

Slavno stablo je posljednji živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu.

Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi. U natjecanju sudjeluje 15 država.

Gupčevu lipu iz Gornje Stubice nominirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode.

Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine. Glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine tako da stranici pronađete našu lipu i označite je kvačicom na dolje prikazan način.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.