Prati nas

Show

Vježbaj!

Je li i vama već pomalo dosta ‘umirovljenika Tonija’?

Objavljeno

|

Tko je umirovljenik Toni?
"Umirovljenik Toni" (screenshot: N1)

Zabljesnuo je poput zvijezde i to na Facebooku. Sa svojom porukom “Vježbaj, pizda ti materina”, bio je “previše” za televizijski program pa ga je N1 preko društvenih mreža svojih radnika pustio u javnost. I napravio od njega instant zvijezdu čiji se život pretvorio u reality.

82-godišnji Taljat Selmani postao je sadržaj svih medija, od portala koji su mu priređivali sačekuše do javne televizije koja ga je pozvala u poslijepodnevni show. I pri tom je izrekao gomilu besmislica, od modnih savjeta, preko vježbanja tijela umom do “zdravstvenih” teza poput one da se dijabetes liječi baklavom. Na stvoreni val je zajahao Varteks nudeći mu manekenki angažman, a pridružile su se i neke teretane.

“Prva stvar, on se u videu izravno obratio ljudima, bez ikakvog manipuliranja, bez rukavica. To je jako simpatičan način jer danas rijetko tko kaže nešto bez okolišanja, ljudi u razgovoru uglavnom objašnjavaju sve nadugo i naširoko. Druga stvar zbog koje je postao popularan je “petoslovnica” koju je iskoristio u svojem nastupu. Radi se o riječima koje se na televiziji ne izgovaraju, a kad ih je iskoristio, sebe je stavio u povlašten i simpatičan odnos. Usudio se upasti u oči; mnogi su se pitali što on to govori i tako je privukao pozornost!”, objasnila je ovaj fenomen uspjeha psihologinja Ljubica Vranić-Uvodić za Večernji list.

“Umirovljenik Toni”, kao i većina drugih ljudi, u središte svemira stavlja sebe pa nema razumijevanja za svoje bolesne i više potrošene umirovljeničke kolege za koje misli da su prekomjerno iscrpili zdravstvo. Umjesto da kukaju kako ih boli, neka vježbaju, pizda im materina, reći će. Napose, u mirovinu je otišao s 55 godina da bi idućih 15 godina držao štand s voćem i povrćem na tržnici. Sjajnu energičnost zadržao je i u 82. godini života.

No jedno moramo istaknuti – potpuno je nerazumno uspoređivati njegove besmislene zdravstvene savjete s onima jednako vrijednima koje daje saborski zastupnik Ivan Pernar, a što su mnogi učinili kako bi opravdali čovjeka kojeg plaćamo više od 13 tisuća kuna neto. Naime, Toni jest anegdotalni lik bez realne moći koji je dočekao budućnost u kojoj će svatko imati 15 minuta slave. On u svojih 15 minuta neskriveno uživa i iskreno se nadamo da ih je uspio dobro naplatiti. Ali čega je previše, ni s kruhom nije dobro.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.