Prati nas

Vijesti

Teška sezona: Stariji se cijepe pa zato i najmanje boluju od gripe

Procijepljenost, kažu stručnjaci, ni ove godine nije bila dovoljno visoka. Tek 30-ak posto onih iz kritičnih skupina je cijepljeno, a trebalo bi ih biti 70 posto.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Ovogodišnja sezona gripe jedna je od najsmrtonosnijih do sada. Posljednji podaci govore da je od posljedica te bolesti umrlo 85 ljudi, više je od 53 tisuće službeno oboljelih, ali se procjenjuje da je stvaran broj i trostruko veći. Gripa je u padu, ali je intenzitet cirkulacije virusa i dalje – vrlo visok, javlja HRT.

U zagrebačkoj Zaraznoj bolnici manji je pristisak nego prošlih tjedana. Pacijenti pristižu, ali ne kao dosad – u većim brojevima odjednom, nego jedan po jedan. Najviše bolesnika u dobi je između 35 i 60 godina.

Procijepljenost, kažu stručnjaci, ni ove godine nije bila dovoljno visoka. Tek 30-ak posto onih iz kritičnih skupina je cijepljeno, a trebalo bi ih biti 70 posto.

Bitno je da svi ti ljudi, nažalost, koji su preminuli, i obolili od teških oblika, koji leže na ECMO aparatima, na ventilatorima, su necijepljeni. I kad gledamo incidenciju tko se najmanje razbolijeva od gripe, to su ljudi koji se najviše cijepe, naši stariji sugrađani od 65″, kaže doktor Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu HZJZ-a.

Kraj jedne od najtežih sezona gripe očekuje se za otprilike mjesec dana.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.