Prati nas

Mozaik

Etička dvojba

Trebam li reći susjedi da sam doznala da njezin muž spava s drugom?

Prije nekog vremena čula sam iz stana iznad mojeg strastveni seks. Kako je to bilo neugodno za slušati, poslala sam susjedi poruku da ima na umu da su stropovi jako tanki. Ona mi je odgovorila da će poruku proslijediti svome mužu jer je ona na službenom putu. Trebam li joj reći da sam doznala da je muž vara?

Objavljeno

|

Gdje pronaći muškarca za seks?
foto: BigStock

Ugledni The New York Times je počeo objavljivati seriju pitanja svojih čitatelja iz područja etike na koja odgovara Kwame Anthony Appiah, etičar i profesor filozofije na Sveučilištu N.Y.U. Jedna je čitateljica tako u sljedećoj dvojbi: Treba li reći susjedi da joj je muž spavao s drugom dok je ova bila na službenom putu?

Pitanje

Živim u stambenoj zgradi od dva kata u Torontu. Zgrada je stara i stropovi su prilično tanki. Uvijek sam mogla čuti ako susjedi odozgora hodaju po stanu. To je tročlana obitelj – žena, muž i sin. Nedavno sam kroz period od tjedan dana čula prilično glasan i strastven seks iz stana iznad mojega. Ženski uzdisaji bili su toliko glasni da ih je bilo nemoguće ignorirati. Kako se stanje nije popravljalo, jednoga sam dana odlučila reagirati i susjedi odozgora poslala ovakvu poruku: „Molim vas, imajte na umu da su stropovi jako tanki i da se sve čuje. Hvala vam.“


Sljedeći dan susjeda mi je odgovorila da joj je jako žao, no da je trenutno službeno odsutna pa će poruku proslijediti svojem mužu.

Znači, supruga je bila izvan grada, a ja sam čula jako glasan i strastveni seks. Tad mi je prostrujalo kroz glavu: Njezin muž spava s drugom ženom. Bih li joj trebala reći što sam čula i tako prokazati muža koji je vara? Ili da ga pustim da se izvuče? Da li da zadržim za sebe tu informaciju koja bi mogla okončati njihov brak, čak i ako mi se to čini pogrešnim?

Odgovor

Niste rekli ništa o tome u kakvim ste odnosima sa susjedima s gornjeg kata. Ako vam je ona bliska prijateljica, a on nije, onda svakako imate veću obavezu prema njoj nego prema njemu. Vaše prijateljstvo trebalo bi vas nagnati da joj kažete, čak i ako će je to otkriće jako uznemiriti. U protivnom ćete izdati vaše prijateljstvo tako da ćete je držati u neznanju.

Ako ste podjednako dobri i sa susjedom i s njezinim mužem, onda ćete se osjećati rastrgani. No ako ste svi samo tek površni poznanici, a čini se da je upravo to slučaj, možda bi bilo najbolje da se držite podalje. Nemate nikakve posebne obaveze niti prema jednome od njih.

Oni možda žive u slobodnom braku i vi to ne možete znati. Možda je žena potpuno svjesna aktivnosti svoga muža i to joj ne smeta. No čak i ako je ovo jednokratni izvanbračni izlet, vi ne morate nikoga o ničemu obavještavati. Također imate pravo i na drugačiji postupak pa podijeliti ono što mislite da ste čuli. No imajte na umu da takav postupak možda za sobom povuče neželjene konzekvence.

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP