Prati nas

Mozaik

Etička dvojba

Trebam li reći susjedi da sam doznala da njezin muž spava s drugom?

Prije nekog vremena čula sam iz stana iznad mojeg strastveni seks. Kako je to bilo neugodno za slušati, poslala sam susjedi poruku da ima na umu da su stropovi jako tanki. Ona mi je odgovorila da će poruku proslijediti svome mužu jer je ona na službenom putu. Trebam li joj reći da sam doznala da je muž vara?

Objavljeno

|

Gdje pronaći muškarca za seks?
foto: BigStock

Ugledni The New York Times je počeo objavljivati seriju pitanja svojih čitatelja iz područja etike na koja odgovara Kwame Anthony Appiah, etičar i profesor filozofije na Sveučilištu N.Y.U. Jedna je čitateljica tako u sljedećoj dvojbi: Treba li reći susjedi da joj je muž spavao s drugom dok je ova bila na službenom putu?

Pitanje

Živim u stambenoj zgradi od dva kata u Torontu. Zgrada je stara i stropovi su prilično tanki. Uvijek sam mogla čuti ako susjedi odozgora hodaju po stanu. To je tročlana obitelj – žena, muž i sin. Nedavno sam kroz period od tjedan dana čula prilično glasan i strastven seks iz stana iznad mojega. Ženski uzdisaji bili su toliko glasni da ih je bilo nemoguće ignorirati. Kako se stanje nije popravljalo, jednoga sam dana odlučila reagirati i susjedi odozgora poslala ovakvu poruku: „Molim vas, imajte na umu da su stropovi jako tanki i da se sve čuje. Hvala vam.“

Sljedeći dan susjeda mi je odgovorila da joj je jako žao, no da je trenutno službeno odsutna pa će poruku proslijediti svojem mužu.

Znači, supruga je bila izvan grada, a ja sam čula jako glasan i strastveni seks. Tad mi je prostrujalo kroz glavu: Njezin muž spava s drugom ženom. Bih li joj trebala reći što sam čula i tako prokazati muža koji je vara? Ili da ga pustim da se izvuče? Da li da zadržim za sebe tu informaciju koja bi mogla okončati njihov brak, čak i ako mi se to čini pogrešnim?

Odgovor

Niste rekli ništa o tome u kakvim ste odnosima sa susjedima s gornjeg kata. Ako vam je ona bliska prijateljica, a on nije, onda svakako imate veću obavezu prema njoj nego prema njemu. Vaše prijateljstvo trebalo bi vas nagnati da joj kažete, čak i ako će je to otkriće jako uznemiriti. U protivnom ćete izdati vaše prijateljstvo tako da ćete je držati u neznanju.

Ako ste podjednako dobri i sa susjedom i s njezinim mužem, onda ćete se osjećati rastrgani. No ako ste svi samo tek površni poznanici, a čini se da je upravo to slučaj, možda bi bilo najbolje da se držite podalje. Nemate nikakve posebne obaveze niti prema jednome od njih.

Oni možda žive u slobodnom braku i vi to ne možete znati. Možda je žena potpuno svjesna aktivnosti svoga muža i to joj ne smeta. No čak i ako je ovo jednokratni izvanbračni izlet, vi ne morate nikoga o ničemu obavještavati. Također imate pravo i na drugačiji postupak pa podijeliti ono što mislite da ste čuli. No imajte na umu da takav postupak možda za sobom povuče neželjene konzekvence.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.