Prati nas

Mozaik

Etička dvojba

Trebam li reći susjedi da sam doznala da njezin muž spava s drugom?

Prije nekog vremena čula sam iz stana iznad mojeg strastveni seks. Kako je to bilo neugodno za slušati, poslala sam susjedi poruku da ima na umu da su stropovi jako tanki. Ona mi je odgovorila da će poruku proslijediti svome mužu jer je ona na službenom putu. Trebam li joj reći da sam doznala da je muž vara?

Objavljeno

|

Gdje pronaći muškarca za seks?
foto: BigStock

Ugledni The New York Times je počeo objavljivati seriju pitanja svojih čitatelja iz područja etike na koja odgovara Kwame Anthony Appiah, etičar i profesor filozofije na Sveučilištu N.Y.U. Jedna je čitateljica tako u sljedećoj dvojbi: Treba li reći susjedi da joj je muž spavao s drugom dok je ova bila na službenom putu?

Pitanje

Živim u stambenoj zgradi od dva kata u Torontu. Zgrada je stara i stropovi su prilično tanki. Uvijek sam mogla čuti ako susjedi odozgora hodaju po stanu. To je tročlana obitelj – žena, muž i sin. Nedavno sam kroz period od tjedan dana čula prilično glasan i strastven seks iz stana iznad mojega. Ženski uzdisaji bili su toliko glasni da ih je bilo nemoguće ignorirati. Kako se stanje nije popravljalo, jednoga sam dana odlučila reagirati i susjedi odozgora poslala ovakvu poruku: „Molim vas, imajte na umu da su stropovi jako tanki i da se sve čuje. Hvala vam.“Sljedeći dan susjeda mi je odgovorila da joj je jako žao, no da je trenutno službeno odsutna pa će poruku proslijediti svojem mužu.

Znači, supruga je bila izvan grada, a ja sam čula jako glasan i strastveni seks. Tad mi je prostrujalo kroz glavu: Njezin muž spava s drugom ženom. Bih li joj trebala reći što sam čula i tako prokazati muža koji je vara? Ili da ga pustim da se izvuče? Da li da zadržim za sebe tu informaciju koja bi mogla okončati njihov brak, čak i ako mi se to čini pogrešnim?

Odgovor

Niste rekli ništa o tome u kakvim ste odnosima sa susjedima s gornjeg kata. Ako vam je ona bliska prijateljica, a on nije, onda svakako imate veću obavezu prema njoj nego prema njemu. Vaše prijateljstvo trebalo bi vas nagnati da joj kažete, čak i ako će je to otkriće jako uznemiriti. U protivnom ćete izdati vaše prijateljstvo tako da ćete je držati u neznanju.

Ako ste podjednako dobri i sa susjedom i s njezinim mužem, onda ćete se osjećati rastrgani. No ako ste svi samo tek površni poznanici, a čini se da je upravo to slučaj, možda bi bilo najbolje da se držite podalje. Nemate nikakve posebne obaveze niti prema jednome od njih.

Oni možda žive u slobodnom braku i vi to ne možete znati. Možda je žena potpuno svjesna aktivnosti svoga muža i to joj ne smeta. No čak i ako je ovo jednokratni izvanbračni izlet, vi ne morate nikoga o ničemu obavještavati. Također imate pravo i na drugačiji postupak pa podijeliti ono što mislite da ste čuli. No imajte na umu da takav postupak možda za sobom povuče neželjene konzekvence.

.

Mozaik

Žižek: ‘Za sreću ne smijete imati previše demokracije, ona donosi odgovornost’

Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, kaže slovenski filozof.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Žižek?

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni.

Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali “sukobom divova”, javlja HRT.U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je “sreća nuspojava, nešto što vas snađe”. “Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni”.

Žižek pak kaže da “za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti”. “Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar”, dodaje.

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je “riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali”.

Filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i “debatom stoljeća” mogli ste na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Nastavi čitati