Prati nas

Mozaik

Antinatalizam

Tuži roditelje jer su ga rodili bez njegova dopuštenja

Kako je ispričao, sasma mu je jasno da dijete koje nije rođeno ne može dati pristanak na svoj dolazak na svijet, ali misli da svatko treba biti plaćen do kraja života – samo zato što živi život koji nije želio. Samuel je u dobrim odnosima s roditeljima koji su odvjetnici i koji njegovo najavu tužbe uzimaju s puno humora.

Objavljeno

|

foto: Nihilanand/Facebook

Indijski biznismen Raphael Samuel (27) kazao je BBC-ju da je pogrešno donijeti dijete na svijet u kojem će biti izloženo trajnoj patnji. I zato će tužiti svoje roditelje.

Kako je ispričao, sasma mu je jasno da dijete koje nije rođeno ne može dati pristanak za svoj dolazak na svijet, ali misli da svatko treba biti plaćen do kraja života – samo zato što živi život koji nije tražio. Samuel je u dobrim odnosima s roditeljima koji su odvjetnici i koji njegovo najavu tužbe uzimaju s puno humora.“Divim se sinovoj samouvjerenosti u odluci da nas dovuče pred sud, s obzirom da smo suprug i ja odvjetnici. Ako Raphael racionalno objasni kako sam mogla dobiti njegov pristanak za rođenje, priznat ću svoju grešku”, kaže majka Kavita Karnad Samuel.

Inače ovakvo razmizšljanje može se svesti pod filozofiju antinatalizma, a prema kojoj je ljudski život toliko opterećen patnjom da bi se ljudi trebali odmah prestati razmnožavati. Samuel tvrdi da bi svijet postao puno bolje mjesto nakon izumiranja ljudske vrste. “Životinjama i bilju bi bilo bolje. Ljudsko postojanje je sasma besmisleno”, kazao je.

S antinatalizmom se susreo u dobi od pet godina kada su ga roditelji počeli prisiljavati na odlazak u školu. “Kada sam ih upitao zašto su me rodili, tata nije imao odgovor. Da je imao spremljeni odgovor, možda danas ne bi došlo do ovoga”, objasnio je. “Zadovoljna sam jer je moj sin izrastao u neustrašivo, neovisno i misleće biće. Uništit ću ga na sudu”, odgovara majka.

“Volio bih da nisam rođen. Ne zato što sam nesretan, jer moj život je dobar. Ali radije ne bih bio tu. Znaš, to je kao kad si u lijepoj sobi, ali ne želiš biti u njoj”, kazao je Samuel za BBC. Prije godinu dana otvorio je na Facebooku stranicu pod imenom Nihilanand na kojoj objavljuje antinatalističke parole i svoje fotografije s lažnom bradom.

.

Mozaik

Žižek: ‘Za sreću ne smijete imati previše demokracije, ona donosi odgovornost’

Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, kaže slovenski filozof.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Žižek?

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni.

Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali “sukobom divova”, javlja HRT.U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je “sreća nuspojava, nešto što vas snađe”. “Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni”.

Žižek pak kaže da “za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti”. “Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar”, dodaje.

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je “riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali”.

Filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i “debatom stoljeća” mogli ste na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Nastavi čitati