Prati nas

Vijesti

Munjevita akcija

Carinici kaznili Ličanku (86) jer je nelegalno pekla rakiju, ukupno će platiti 2.000 kuna

Budući da starica živi sama nije joj imao tko pojasniti zakonsku proceduru vezanu uz uvjete destiliranja alkohola u kućnoj radinosti. Na licu mjesta naplaćena joj je kazna od 500 kuna, oduzete su joj 54 litre rakije, a danas je stigla dodatna kazna za prekršaj u iznosu od 1.500 kuna.

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: K. K)

Bosiljka Kovačević (86) iz okolice Udbine kažnjena je zbog nelegalnog pečenja rakije. Naime, kako javlja Novi list, baš kada je uz pomoć susjeda pristavljala još jedan kotao, u dvorište joj je banuo mobilni tim iz Carinskog ureda u Zadru.

Budući da starica živi sama nije joj imao tko pojasniti zakonsku proceduru vezanu uz uvjete destiliranja alkohola u kućnoj radinosti. Na licu mjesta naplaćena joj je kazna od 500 kuna, oduzete su joj 54 litre rakije, a danas je stigla dodatna kazna za prekršaj u iznosu od 1.500 kuna.

Žitelji Krbavskog polja ne pamte da je itko ovako rigorozno kažnjen zbog ovakvog prekršaja. Nema sumnje da je sve odrađeno zakonski, ali joj se ipak moglo “progledati kroz prste” zbog njezinih 86 godina i minimalne mirovine od koje živi, zaključuje Novi list.

“Nakon nekoliko godina su rodile šljive i odlučila sam ispeći rakiju da je prodam i dobijem koju kunu jer je mirovina jako mala. Kćer je posudila kotao i pred tri dana sam u dvorištu pekla rakiju. Jedan bocun rakije sam ispekla i spremala se ispeći drugu turu kada je iza podneva došao auto s policajcem i još dvojicom u drugim uniformama. Sve su odnijeli. Nisam znala da se to mora prijaviti. Nikada u životu nisam ništa zgriješila niti ništa ukrala i da me sada pod ove stare dane kažnjavaju jer sam u svom dvorištu pekla rakiju, nisam ja kriminalac. To je nečuveno i sramota”, kazala je gospođa Kovačević za 24 sata

Što kaže Carina?

Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića“ smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu (primjerice 50 litara rakije jakosti 40 % vol.).

„Malom proizvođaču jakog alkoholnog pića“ nije dozvoljena prodaja jakog alkoholnog pića.

„Mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ (neovisno o tome da li je vlasnik kotla ili kotao unajmljuje kako bi ga koristio za proizvodnju jakog alkoholnog pića) u obvezi je carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu podnijeti pisanu prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje.

Mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ smatra se trošarinskim obveznikom te je u obvezi plaćati trošarinu ovisno o zapremnini uređaja, tj. kotla koji ima u vlasništvu, odnosno koji koristi u proizvodnji jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe.

Trošarina (godišnji paušal) za svaki kotao zapremine do uključivo 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremnine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna.

„Mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ sam obračunava trošarinu tijekom obračunskog razdoblja koje je jednako kalendarskoj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca) te je u obvezi istu platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.

Iznimno, u slučaju da „mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ proizvede za vlastite potrebe količinu pića veću od propisane odnosno više od 20 litara čistog alkohola godišnje dužan je nadležnom carinskom uredu dostaviti: Izjavu s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe te zapremnini kotla, do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu. Carinski ured će na osnovu zaprimljene izjave poreznim rješenjem utvrditi i obračunati trošarinu ovisno o zapremnini kotla i proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića koja prelazi 20 litara čistog alkohola.

(iz Uputa za fizičke osobe – proizvođače jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.