Prati nas

Zdravlje

Narušava kvalitetu život

Glavobolja koja baca u krevet, migrenu ima 400 tisuća hrvatskih građana

Netko tko ima migrenu sigurno zna da to nije obična glavobolja. Da bi se postavila sama dijagnoza migrene, nažalost radi se opsežna dijagnostička obrada, što je bazično krivo. Tako svaki pacijent koji ima migrenu ima nekoliko CT-a, nekoliko magnetskih rezonanci, EEG-a, ultrazvučnu obradu krvnih žila, što je bazično sve više-manje nepotrebno.

Objavljeno

|

Koji su simptomi migrene?
foto: kai kalhh /Pixabay

Čak oko 400.000 hrvatskih građana boluje od migrene. To je jedna od najčešćih vrsta glavobolja i oni koji je imaju kažu da to nije bol, nego bolest. U svijetu je negdje oko milijardu oboljelih, dakle svaka sedma osoba, javila je Hrvatska televizija.

Glavobolje su jedan od najčešćih poremećaja koji se javljaju u ordinacijama obiteljske medicine te u hitnim neurološkim ambulantama, kazala je doc. dr. sc. Darija Mahović Kakušić, specijalistica neurologije KBC Zagreb za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”. Prepričava i najsvježije iskustvo: upravo noćas bila je na dežurstvu i bilo je 10 pacijenata s glavoboljom.

Možemo razlikovati primarne glavobolje koje čine 90 posto od ukupnog broja glavobolja, gdje je jedan dio mozga funkcijski promijenjen pa zbog toga dovodi do napadaja, kaže ona. Upozorava da čak i neki zdravstveni djelatnici misle da je glavobolja samo simptom, ali da se u 90 posto slučajeva radi o bolesti. Najčešće glavobolje su migrena i tenzijska glavobolja. Migrena se, smatra ona, ipak može liječiti te postoje lijekovi koji oboljelima mogu olakšati život.

Netko tko ima migrenu sigurno zna da to nije obična glavobolja. Da bi se postavila sama dijagnoza migrene, nažalost radi se opsežna dijagnostička obrada, što je bazično krivo. Tako svaki pacijent koji ima migrenu ima nekoliko CT-a, nekoliko magnetskih rezonanci, EEG-a, ultrazvučnu obradu krvnih žila, što je bazično sve više-manje nepotrebno. Migrena je jedna klinička dijagnoza, a dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih kriterija, a koji su to kriteriji? Da je to jedna izuzetno jaka glavobolja, ta glavobolja je pulsirajućeg karaktera. Pacijent mora detaljno opisati svoje simptome, kaže Mahović Kakušić.

Osnovno pravilo u postavljanju dijagnoze je dobro uzeta anamneza, a neliječena migrena traje između četiri i 72 sata, dodaje.

Mahović Kakušić za HTV kaže i kako je jedna od zabluda ta da kod migrene boli polovica glave. Migrena je praćena mučninom, povraćanjem, osjetljivošću na svjetlost i buku te bolesnik mora leći. Migrenu karakterizira i to da je izrazito onesposobljavajuća glavobolja, pa će ju netko tko ju ima vrlo lako prepoznati.

U Hrvatskoj je osnovana prva udruga oboljelih od migrene Migrena Hrvatska. Krunčica Rakić, predsjednica udruge, i sama se bori s migrenom preko 25 godina. To, potvrđuje i ona, nije obična glavobolja, nego kronična bolest koja ometa svakodnevni život. Udruga je osnovana kako bi oboljeli međusobno razmjenjivali iskustva i informirali se. Cijeli razgovor pogledajte ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.