Prati nas

Zdravlje

Zašto nas boli kod promjene vremena

Dokazano je da nevrijeme popraćeno grmljavinom povećava rizik od glavobolje za 31% i rizik od migrene kod hroničnih bolesnika za 28% Sigurno poznajete nekoga tko prema bolovima u križima ili glavi može predvidjeti kakvo će vrijeme biti. .Zašto vremenske prilike ima takav utjecaj na naše tijelo?

Objavljeno

|

Kako se riješiti bolova u leđima?
foto: BigStock

„Bole me križa, sigurno će padati kiša!“, sigurno ste nekad čuli da netko daje vremensku prognozu vodeći se bolovima u svojem tijelu. Možda čak i sami možete predvidjeti kakvo će vrijeme biti s obzirom na to kako se osjećate. Imaju li doista vremenske prilike toliko utjecaja na naše tijelo?

Svi poznajemo ponekog meteoropata, osobu koja promjene vremena snažno osjeća. Postoji i čitava grana znanosti koja se bavi proučavanjem utjecaja vremenskih prilika na ljude, životinje i biljke – biometerologija. Znanost još nije dala definitivan odgovor zašto vrijeme tako djeluje, ali postoji nekoliko teorija.


Doktor Robert Newlin Jamison, profesor psihologije boli i anesteziologije sa Sveučilišta Harvard, proučavao je učinke vremena na kronične bolesnike. „Jedna od teorija tiče se promjene atmosferskog pritiska koji kad je visok ne dopušta tkivima širenje. Kako obično prije pogoršanja vremena pritisak padne, tkiva se šire i vrše pritisak na zglobove. Radi se o vrlo malim razlikama, no netko tko ima problema s artritisom i sličnim stanjima, to može osjetiti“, kaže Jamison.

Druga teorija tiče se živaca koji mogu postati posebno osjetljivi ako osoba pati od upala ili ima ozljede ili ožiljke. „Kad se tkiva uslijed niskog atmosferskog pritiska prošire ili uslijed visokog sažmu, vrlo osjetljivi živci to mogu registrirati što se pak može manifestirati kao bol. Zato ljudi kažu da ih boli na mjestima gdje su npr. slomili nogu ili imali neku drugu vrstu ozljede.“

Uz to, vlažno i hladno vrijeme može dodatno pogoršati bol zatezanjem mišića i ligamenata.

Grmljavinsko nevrijeme

Studija Sveučilišta u Cincinnatiju, pokazala je da nevrijeme popraćeno grmljavinom povećava rizik od glavobolje za 31% i rizik od migrene kod kroničnih bolesnika za 28%.

Smog

Znanstvenici sa John Hopkins Universityja povezali izloženost smogu s povećanim rizikom od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. Naime, kad udišete čestice onečišćenja, one vrše pritisak na pluća koja tada mogu povećati pritisak na srce.

Magla

S druge strane, a razliku od smoga, magla može ček i pogodovati osobama s problemima dišnog sustava. Doktor Raymond Casciari, iz St. Joseph bolnice u Kaliforniji, kaže da magla čisti sitne čestice onečišćenja u zraku te tako može biti korista osobama koje pate od respiratornih bolesti.

Oluje

Prema istraživanju Sveučilišta u Barceloni, oluje donose nagli pad atmosferskog tlaka te mogu kod nekih osoba povećati rizik od depresije ili razdražljivosti.

Hladnoća

Hladnoća posebno smeta osobama s reumatoidnim artritisom koje često imaju bolove u zglobovima tijekom hladnog vremena. “Moji se pacijenti na bol više žale tijekom vlažnog i hladnog vremena nego kada je sunčano i toplo”, kaže reumatolog Nathan Wei, direktor Centra za liječenje artritisa u Fredericku. “Ono što može pomoći je vježbanje u zatvorenoj teretani ili plivanje u toplom bazenu.“

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP