Prati nas

Vijesti

Novac je problem

HZZO će izdvojiti više novca kako bi se skratile liste čekanja za ove postupke

Nadu da će se bar dio lista skratiti, ili usporiti njihov rast, daje vijest iz HZZO-a. Naime, bolnice će dobiti više novca za dijagnostičko-terapijske postupke za koje su najveće liste čekanja.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Iako se rijetko o tome govori, liste čekanja na dijagnostiku i terapiju najčešće su uvjetovane ograničenim sredstvima koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje doznačuje bolnicama.

Ustanove tako, iako su ljudski i tehnički opremljene, ne obavljaju postupke koje neće moći naplatiti pa su čekanja na pojedine pretrage sve duža i duža. Nadu da će se bar dio lista skratiti, ili usporiti njihov rast, daje vijest iz HZZO-a. Naime, bolnice će dobiti više novca.


“Bolnicama su povećani maksimalni iznosi za MR, CT, EKG, ergometriju, holter, UZV dojke, štitnjače i srca, te operaciju katarakte, priopćio je HZZO nakon sjednice Upravnog vijeća uz napomenu da je riječ o dijagnostičko-terapijskim postupcima za koje su najveće liste čekanja”, stoji u kratkom priopćenju.

HZZO nije objavio koliko će se dodatno novca izdvojiti za te postupke.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP