Prati nas

Mozaik

Dođite na izložbu

Izložba Geraschofobia ili kako mladi umjetnik vidi starost

U Galeriji Siva u Pierottijevoj 11, večeras se otvara izložba našeg poznatog umjetnika Lonca pod nazivom Geraschofobia. Lonac – a radi se, dakako, o umjetničkom pseudonimu – je ime koje nam je kroz domaću street art scenu već godinama dobro poznato. 

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Lonac/Instagram

U medijima, modi, umjetnosti… zapravo u čitavom društvu, mladost uvijek ima prednost nad starošću kao da starenje nije biološka činjenica od koje nitko ne može pobjeći. No dobra je vijest da se i to pomalo mijenja pa sve češće možemo vidjeti sjedokose modele, televizijske voditelje u “najboljim godinama”, a odnedavno i starije osobe kao temu likovnog djela.

Naime, u zagrebačkoj Galeriji Siva u Pierottijevoj 11, večeras se otvara izložba našeg poznatog umjetnika Lonca pod nazivom Geraschofobia. Lonac – a radi se, dakako, o umjetničkom pseudonimu – je ime koje nam je kroz domaću street art scenu već godinama dobro poznato.  Inače, ovaj zagrebački umjetnik s završenom Akademijom likovnih umjetnosti te brojnim radovima izvedenim na ulicama i u galerijama u svijetu dobro je poznat i izvan Hrvatske. Autor je nekoliko vrlo uspješnih murala velikih dimenzija koji krase zagrebačke, ali i ulice raznih drugih europskih i svjetskih gradova.


Na izložbi koja se otvara večeras predstavlja se ipak na malo drugačiji način – i što se tiče tehnike i odabira teme. “Kad sam bio na Floridi, koju inače smatraju mjestom gdje sele američki umirovljenici, primijetio sam da nema mnogo umjetnika koji bi se bavili starijim osobama i starije uzeli kao temu. To mi je bilo čudno jer je starije lice, u umjetničkom smislu, zapravo zanimljivije”, kaže nam Lonac.

“Kad sam započeo rad na ovoj izložbi nisam se bavio nekom posebnom porukom, nisam želio ništa konkretno poručiti već me samo zanimalo kako što bolje prenijeti starije lice ili držanje starije osobe koje je dosta specifično.” Slike na ovoj izložbi izrađene su u tehnici gvaša (tempere), a mogu se pogledati do 19. ožujka. Galerija Siva otvorena je svaki dan osim nedjelje od 17 do 20 sati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP