Prati nas

Mozaik

Dođite na izložbu

Izložba Geraschofobia ili kako mladi umjetnik vidi starost

U Galeriji Siva u Pierottijevoj 11, večeras se otvara izložba našeg poznatog umjetnika Lonca pod nazivom Geraschofobia. Lonac – a radi se, dakako, o umjetničkom pseudonimu – je ime koje nam je kroz domaću street art scenu već godinama dobro poznato. 

Objavljeno

|

foto: Lonac/Instagram

U medijima, modi, umjetnosti… zapravo u čitavom društvu, mladost uvijek ima prednost nad starošću kao da starenje nije biološka činjenica od koje nitko ne može pobjeći. No dobra je vijest da se i to pomalo mijenja pa sve češće možemo vidjeti sjedokose modele, televizijske voditelje u “najboljim godinama”, a odnedavno i starije osobe kao temu likovnog djela.

Naime, u zagrebačkoj Galeriji Siva u Pierottijevoj 11, večeras se otvara izložba našeg poznatog umjetnika Lonca pod nazivom Geraschofobia. Lonac – a radi se, dakako, o umjetničkom pseudonimu – je ime koje nam je kroz domaću street art scenu već godinama dobro poznato.  Inače, ovaj zagrebački umjetnik s završenom Akademijom likovnih umjetnosti te brojnim radovima izvedenim na ulicama i u galerijama u svijetu dobro je poznat i izvan Hrvatske. Autor je nekoliko vrlo uspješnih murala velikih dimenzija koji krase zagrebačke, ali i ulice raznih drugih europskih i svjetskih gradova.

Na izložbi koja se otvara večeras predstavlja se ipak na malo drugačiji način – i što se tiče tehnike i odabira teme. “Kad sam bio na Floridi, koju inače smatraju mjestom gdje sele američki umirovljenici, primijetio sam da nema mnogo umjetnika koji bi se bavili starijim osobama i starije uzeli kao temu. To mi je bilo čudno jer je starije lice, u umjetničkom smislu, zapravo zanimljivije”, kaže nam Lonac.

“Kad sam započeo rad na ovoj izložbi nisam se bavio nekom posebnom porukom, nisam želio ništa konkretno poručiti već me samo zanimalo kako što bolje prenijeti starije lice ili držanje starije osobe koje je dosta specifično.” Slike na ovoj izložbi izrađene su u tehnici gvaša (tempere), a mogu se pogledati do 19. ožujka. Galerija Siva otvorena je svaki dan osim nedjelje od 17 do 20 sati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lonac (@lonacpot) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.