Prati nas

Vijesti

Pravna pomoć

Mislite li da ste žrtva kaznenog djela? Ovdje saznajte svoja prava

Hrvatski pravni centar pustio je u rad internetsku stranicu
ZaZrtve.hr namijenjenu žrtvama kaznenih djela. Riječ je o jedinstvenom web odredištu na kojem žrtve mogu saznati sve o skupinama kaznenih djela, o pravima žrtava, potražiti odgovore na najčešće postavljana pitanja te pronaći informacije o sustavu podrške.

Objavljeno

|

Hrvatski pravni centar pustio je u rad internetsku stranicu ZaZrtve.hr namijenjenu žrtvama kaznenih djela. Riječ je o jedinstvenom web odredištu na kojoj žrtve i oni koji sumnjaju da su žrtve, mogu saznati sve o skupinama kaznenih djela, o pravima žrtava te potražiti odgovore na najčešće postavljana pitanja.

U svjetlu aktualnih događanja na polju zaštite od obiteljskog nasilja, posebno su izdvojena dodatna prava žrtava nasilja u obitelji i dodatna prava djece žrtava.


Internetska stranica ZaZrtve.hr realizirana je u sklopu projekta „Vicatis, unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela“ koji koordinira Hrvatski pravni centar, a partneri su Ministarstvo pravosuđa RH  i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Udruga Patent (Mađarska), Centar za pravne resurse (Rumunjska), Udruga za nenasilnu komunikaciju (Slovenija) i Mirovni institut (Slovenija).

.

Mozaik

Mjesec je čuvar života na Zemlji. Bez njega, vjerojatno, ne bismo ni postojali

I suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Zašto nas fascinira ovaj Zemljin satelit? Engleski astrofizčar Ben More, autor knjige “Mjesec – jedna biografija”, objasnio je to za Deutsche Welle. Kaže, tajna je u ljepoti promatranja noćnog neba i činjenici da se Mjesec sa Zemlje sjajno vidi. Čak su i različite kulture tumačile njegove šare koje su zapravo hlađena polja lave okamenjenog bazalta. Drevni Kinezi su govorili o kunićima i zečevima, Germani o djetetu i čovjeku na Mjesecu.

Prva razvijena civilizacija Sumeraca je prije 5.000 godina izumila kotač i pismo. I Mjesec je kod njih igrao važnu ulogu. Oni su imali astronome koji su isključivo promatrali Mjesec i pokušavali otkriti mjesečeve mijene koje su zatim povezivali s pojavama poput gladi i ratova i vladarima na temelju mjesečevih mijena predviđati predstojeće događaje.


Uostalom, objašnjava Moore, i suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

No Mjesec je puno više od toga. Zemlja, kaže astrofizirčar, bez njega ne bi bila stabilna. “Zemlja bi se naginjala i vrludala poput zvrka što bi dovelo do drastičnih klimatskih promjena. Mjesec djeluje svojom silom teže na stabilnost kretanja Zemlje i utječe na to da se klima na Zemlji 4,5 milijarde godina nije drastično promijenila.”

“Cjelokupna evolucija bi se razvila drugačije”, tvrdi Moore pa zaključuje: “Zamislimo si da se život razvije oko toplog ekvatora i tada se Zemlja jednostavno nagne i sve pretvori u ledenu pustinju. Dakle teško je pretpostaviti da bi se naš današnji život uopće mogao razviti na taj način.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP