Prati nas

Vijesti

Uključeni su

Pavić: Umirovljenici se vraćaju na posao jer se žele osjećati korisnima

Objavljeno

|

Marko Pavić (screenshot: SBTV/Youtube)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da želi umiriti hrvatske građane te da i dalje većina građana neće ići u mirovinu sa 67 godina starosti. Uz to, komentirao je i činjenicu da je trenutno oko 10 tisuća umirovljenika – zaposleno.

“Kada razgovaramo s umirovljenicima koji rade može se reći da čak i nije glavni razlog novac, već žele biti uključeniji u društvo, žele se osjećati korisnima. Stoga mogu najaviti da ćemo za mjesec dana osigurati oko 75 milijuna kuna iz europskih fondova za programe aktivnog starenja. Svjesni smo da su mirovine male, ali maksimalno radimo na tome da one budu veće”, kazao je Pavić i dodao da su 6,3 posto mirovine rasle u mandatu ove Vlade. Onima s najmanjim mirovina rast će još dodatnih 6 posto, a za ostale očekujemo da će biti porast od 3 posto, rekao je Pavić.

Neće svi raditi do 67. godine

“Jedan od ciljeva mirovinske reforme je produljiti godine radnog staža. Oni koji sa 60 godina budu imali 41 godinu radnog staža moći će ići u mirovinu, kao i oni koji sa 65 godina budu imali 41 godinu staža. Samo oni koji sa 65 godina starosti nisu uspjeli skupiti 41 godinu staža radit će do 67 godine”, rekao je ministar Pavić HRT-u.

Rekao je i da je Hrvatska, uz Sloveniju, jedne od rijetkih država u EU-u koja poznaju institut prijevremene mirovine. “U drugim državama ili ne postoji ili nastupa tek godinu, dvije, maksimalno tri godine prije redovnog odlaska”, kazao je ministar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.