Prati nas

Vijesti

Uključeni su

Pavić: Umirovljenici se vraćaju na posao jer se žele osjećati korisnima

Objavljeno

|

Marko Pavić (screenshot: SBTV/Youtube)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da želi umiriti hrvatske građane te da i dalje većina građana neće ići u mirovinu sa 67 godina starosti. Uz to, komentirao je i činjenicu da je trenutno oko 10 tisuća umirovljenika – zaposleno.

“Kada razgovaramo s umirovljenicima koji rade može se reći da čak i nije glavni razlog novac, već žele biti uključeniji u društvo, žele se osjećati korisnima. Stoga mogu najaviti da ćemo za mjesec dana osigurati oko 75 milijuna kuna iz europskih fondova za programe aktivnog starenja. Svjesni smo da su mirovine male, ali maksimalno radimo na tome da one budu veće”, kazao je Pavić i dodao da su 6,3 posto mirovine rasle u mandatu ove Vlade. Onima s najmanjim mirovina rast će još dodatnih 6 posto, a za ostale očekujemo da će biti porast od 3 posto, rekao je Pavić.


Neće svi raditi do 67. godine

“Jedan od ciljeva mirovinske reforme je produljiti godine radnog staža. Oni koji sa 60 godina budu imali 41 godinu radnog staža moći će ići u mirovinu, kao i oni koji sa 65 godina budu imali 41 godinu staža. Samo oni koji sa 65 godina starosti nisu uspjeli skupiti 41 godinu staža radit će do 67 godine”, rekao je ministar Pavić HRT-u.

Rekao je i da je Hrvatska, uz Sloveniju, jedne od rijetkih država u EU-u koja poznaju institut prijevremene mirovine. “U drugim državama ili ne postoji ili nastupa tek godinu, dvije, maksimalno tri godine prije redovnog odlaska”, kazao je ministar.

.

Vijesti

Pozvao djevojku na prvi spoj pa joj pokazao mrtvu baku u kredencu

U video snimci koju su objavili priznao je kako je staricu zadavio šalom. Za ovo namjerno ubojstvo prijeti mu 15 godina iza rešetaka po ukrajinskom zakonu.

Objavljeno

|

Autor

Ubio je baku

23-godišnji Ukrajinac iz Kijeva pritvoren je nakon prvog spoja s djevojkom koja ga, sigurni smo, nikada neće zaboraviti. Naime, nakon što ju je doveo kući, pokazao joj je svoju mrtvu baku koju je držao položenu u kredencu. Truplo 82-godišnjakinje je imalo navučeno plastičnu vrećicu preko glave.

Ukrajinski mediji javljaju da se nesuđeni par upoznao preko interneta te da je šokirana djevojka uspjela pobjeći i pozvati policiju. Nakon što je došla policija, mladić je priznao da je baku zadavio dok su se svađali oko naslonjača.


Policija je objavila kako im je zločinac od ranije poznat zbog krađe automobila. U video snimci koju su objavili priznao je kako je staricu zadavio šalom. Za ovo namjerno ubojstvo prijeti mu 15 godina iza rešetaka po ukrajinskom zakonu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP