Prati nas

Vijesti

Uključeni su

Pavić: Umirovljenici se vraćaju na posao jer se žele osjećati korisnima

Objavljeno

|

Marko Pavić (screenshot: SBTV/Youtube)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da želi umiriti hrvatske građane te da i dalje većina građana neće ići u mirovinu sa 67 godina starosti. Uz to, komentirao je i činjenicu da je trenutno oko 10 tisuća umirovljenika – zaposleno.

“Kada razgovaramo s umirovljenicima koji rade može se reći da čak i nije glavni razlog novac, već žele biti uključeniji u društvo, žele se osjećati korisnima. Stoga mogu najaviti da ćemo za mjesec dana osigurati oko 75 milijuna kuna iz europskih fondova za programe aktivnog starenja. Svjesni smo da su mirovine male, ali maksimalno radimo na tome da one budu veće”, kazao je Pavić i dodao da su 6,3 posto mirovine rasle u mandatu ove Vlade. Onima s najmanjim mirovina rast će još dodatnih 6 posto, a za ostale očekujemo da će biti porast od 3 posto, rekao je Pavić.Neće svi raditi do 67. godine

“Jedan od ciljeva mirovinske reforme je produljiti godine radnog staža. Oni koji sa 60 godina budu imali 41 godinu radnog staža moći će ići u mirovinu, kao i oni koji sa 65 godina budu imali 41 godinu staža. Samo oni koji sa 65 godina starosti nisu uspjeli skupiti 41 godinu staža radit će do 67 godine”, rekao je ministar Pavić HRT-u.

Rekao je i da je Hrvatska, uz Sloveniju, jedne od rijetkih država u EU-u koja poznaju institut prijevremene mirovine. “U drugim državama ili ne postoji ili nastupa tek godinu, dvije, maksimalno tri godine prije redovnog odlaska”, kazao je ministar.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati