Prati nas

Zdravlje

nema šanse za zdravlje

Sve je objasnio: ‘Dođu tri dana pred smrt pa pitaju kako da zdravo žive!’

“Po televiziji su reklame takve i takve, država ne govori o narodu, a kada kreneš po čaršiji ćevabdžinica, buregdžinica, nema šta nema, ali nigdje ribe. Naš narod nema šansu, teoretsku šansu da bude zdrav i onda tri dana pred smrt, pitaju kako bi ja zdravo živio.”

Objavljeno

|

Liječnici često govore nama, običnim smrtnicima, nerazumljivim jezikom, a da ono napisano i ne spominjemo. No stvari često nisu tako komplicirane kako se čine kad ih se zagrne medicinskim rječnikom. Srećom, liječnika koji će znati približiti običnom puku što je za njih zdravo i kako se trebaju brinuti o sebi, ipak ima.

Jednoga takvoga pronašli smo na portalu Source.ba. Riječ je o doktoru Emiru Solakoviću, kardiovaskularnom kirurgu, ujedno i redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Sarajevu i nekadašnjem šefu Vaskularne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Doktor Solaković je ukratko – stručnjak za srce i vrlo jednostavnim riječnikom pojasnio je zašto ljudi u Bosni i Hercegovini (a lako bi se to moglo odnositi i na Hrvatsku), imaju problema sa srcem.

“Na našem fakultetu mi samo dva sata učimo o zdravom življenju, dva sata. I ta dva sata, oni pobjegnu, dosadno, ko će to slušati, ne može biti dosadnije. Znači kada taj pacijent dođe kod doktora šta će on znati, kada mu taj doktor ne zna pričati.”

“Po televiziji su reklame takve i takve, država ne govori o narodu, a kada kreneš po čaršiji ćevabdžinica, buregdžinica, nema šta nema, ali nigdje ribe. Naš narod nema šansu, teoretsku šansu da bude zdrav i onda tri dana pred smrt, pitaju kako bi ja zdravo živio. Pa najbolje ti je posipaj se pijeskom i navikavaj se na zemlju, to ti je jedini savjet”, kaže doktor Solaković.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.