Prati nas

Mozaik

Ljubavna priča se nastavlja

Vratio se Klepetan – proljeće može početi

‘Ovo je najranije u ovih 17 godina. Gledao sam je li to on ili nije na igralištu… Rekoh, uzet ću hamper s mesom. Ako priđe, onda je on’, rekao je Stjepan Vokić. I doista, Klepetan mu je prišao i odmah ‘pomlatio’ skoro dvije kile mesa. A kako i ne bi kad je iza njega let od čak 15.000 kilometara.

Objavljeno

|

Klepetan i Malena
Ilustracija (foto: Karsten Paulick/Pixabay)

Najljepša ljubavna priča u Hrvatskoj dobila je još jedan nastavak: rodan Klepetan vratio se svojoj Malenoj. I to poprilično rano!

Stjepan Vokić, koji brine o Malenoj preko zime, kaže da ga je Klepetan prilično iznenadio. “Iznenadio me jučer u 15 sati. Došla je grupa njih sedam roda, kružili su okolo. Dvojica su sletjela dole na igralište. Rekoh, nije vrag da je došao prije”, kazao je Vokić za Jutarnji list.


“Ovo je najranije u ovih 17 godina. Gledao sam je li to on ili nije na igralištu… Rekoh, uzet ću hamper s mesom. Ako priđe, onda je on!” I doista, Klepetan mu je prišao i odmah “pomlatio” skoro dvije kile mesa. A kako i ne bi kad je iza njega let od čak 15.000 kilometara.

Kad se najeo i oporavio od napornog puta, odmah je otišao do gnijezda svoje Malene gdje su se dvije rode počele nježno pozdravljati i čačkati kljunovima.

Podsjetimo, roda Malena nastradala je kad joj je lovac puškom ozlijedio krilo radi čega više ne može putovati na jug zajedno s drugim rodama. O njoj se prije 17 godina počeo brinuti gospodin Stjepan u malom slavonskom mjestu Brodskom Varošu, a čitava Hrvatska s netrpljenjem svakog proljeća očekuje povratak njezinog Klepetana i nastavak ove divne ljubavne priče koju prate i brojni svjetski mediji.

.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP