Prati nas

Vijesti

Manje radnika, više umirovljenika

Demograf Šterc: ‘Moglo bi nam se dogoditi na uopće nemamo za mirovine’

Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, upozoravaju demografi.

Objavljeno

|

Koliko mladih se iseljava?
Stjepan Šterc (screenshot: N1)

Hoćemo li u mirovini živjeti lošije od naših baka i djedova? Hrvatska bi se u idućim desetljećima mogla dodatno udaljiti od Europske unije, umjesto da joj se približi.

Demografi misle da bi stvarno stanje moglo biti i gore te da cijelom mirovinskom sustavu prijeti propast. Ni sadašnjim umirovljenicima nije lako s prosječnim mirovinama u visini 40 posto prosječne plaće. A moglo bi biti i gore, javlja RTL.

Hrvatska za mirovine izdvaja 10,6 posto BDP-a. Godišnje je za mirovine potrebno 39 milijardi kuna. U projekcijama 2040. godine, trošit ćemo 9,1 posto BDP-a, a taj trend bi se nastavio smanjivati. Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, upozoravaju na to i demografi.

“Nama bi se moglo dogoditi da uopće nemamo za mirovine jer nam iseljava veliki dio stanovništva. Tako da to će izravno utjecati na izravnoist davanja mirovina, a činjenica je da će buduće genracije biti ispod razine sadašnjih”, upozorava demograf Stjepan Šterc.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.