Prati nas

Vijesti

Odgovor

HZMO odbacuje optužbe o lošoj organizaciji posla i niskim plaćama

U HZMO-a misle se radi o pritisku radi ostvarivanja boljih pregovaračkih pozicija u pregovorima između poslovodstva i predstavnika sindikata o sporazumu kojim se uređuje djelovanje sindikata i prava sindikalnih povjerenika u HZMO-u.

Objavljeno

|

HZMO

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) odbacio je optužbe izrečene na prosvjedu radnika u organizaciji Radničkog sindikata HZMO-a.

U HZMO-a misle se radi o pritisku radi ostvarivanja boljih pregovaračkih pozicija u pregovorima između poslovodstva i predstavnika sindikata o sporazumu kojim se uređuje djelovanje sindikata i prava sindikalnih povjerenika u HZMO-u.


HZMO odbacuje tvrdnje organizatora prosvjeda o lošoj organizaciji posla u Zavodu, niskim plaćama i premalom broju radnika na provedbenim poslovima, tvrdeći da se radi o netočnim i paušalnim osobnim stavovima pojedinaca bez pravog uporišta i mogućnosti sagledavanja stvarnog stanja stvari u HZMO-u.

Tvrdnje oko nedostatne ažurnosti pri donošenju rješenja iznimno su nekorektne i netočne. Zavod usprkos izazovu prilagodbi nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju bilježi pozitivne pomake u ažurnosti rješavanja predmeta i još kvalitetniju podršku korisnicima usluga, tvrdi HZMO u priopćenju.

U 2018. godini ukupno trajanje postupka smanjeno je za 28,4 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Bilježi se povećani broj zahtjeva za mirovinska prava, tako da je ukupni broj podnesenih zahtjeva bio 222 863 (8,2 posto više nego u 2017.) a broj riješenih zahtjeva 229 934 (8,1 posto više nego u 2017.), od čega je u roku 60 dana riješeno 141 593 (7 posto više nego u 2017.).

Iako postoji određeni broj predmeta koji se zbog objektivnih razloga rješavaju u roku dužem od 60 dana (utvrđuju se inozemni staževi, provodi vještačenje i sl.), u 2018. su zamjetni pozitivni pomaci te je prosječno trajanje postupka kod starosnih mirovina ispod 60 dana, što je rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja, kaže se u priopćenju.

U HZMO-u radi 2731 zaposlenik, od čega 2022 na temeljnim poslovnim procesima, poput poslova ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, a 709 na potpornim poslovnim procesima. Dakle, suprotno tvrdnjama predstavnika Radničkog sindikata tri četvrtine zaposlenih angažirano je na temeljnim poslovnim procesima, tvrdi se u priopćenju.

Prosječna plaća u Zavodu je od svibnja 2017., kada je bila 7.480 kn bruto, do ožujka 2019. porasla na 8.235 kn bruto što je porast od 10 posto. Kroz Kolektivni ugovor za HZMO iz siječnja 2018. zaposlenicima su dodatno povećana materijalna prava kao i dani godišnjeg odmora, omogućena mentorstva, dodatak na uspješnost, sufinanciranje sindikalno-sportsko rekreativnih susreta, sistematski pregledi svake dvije odnosno tri godine, itd.

HZMO je radi osiguravanja unapređenja i razvoja ljudskih resursa započeo s projektom jačanja administrativnih kapaciteta HZMO-a, korištenjem sredstava Europskog socijalnog fonda kroz provedbu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Svrha projekta je edukacija radnika, čime se omogućuje podizanje administrativnih kapaciteta kroz brže i kvalitetnije obavljanje radnih zadataka i pomoći da se Zavod transformira u modernu javnu instituciju, naglašava se u priopćenju.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP