Prati nas

Kuhinja

Čokolada i vitamin C

Jaffa kolač – brza i ukusna slastica jednostavna je za napraviti

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

Objavljeno

|

Kako napraviti Jaffa cake?
foto: Sandro Bura

Kombinacija okusa naranče i čokolade popularna je već desetljećima i korištena je u brojnim varijantama biskvitnih keksa prelivenih želeom i čokoladom; od Crvenkine Jaffe preko Agrokomercovog Topsa do modernih Krašovih i Milkinih inačica.

Danas vam donosimo prokušani recept za srodan jednostavan i brz Jaffa kolač koji se sastoji od sočnog kakao biskvita i kreme na bazi soka od naranče koju je lako modificirati prema vlastitom ukusu.


Za one koji žele znati više, kažimo da je Jaffa varijetet naranče s malim brojem sjemenki i čvrstom korom  – zbog čega je izuzetno pogodan za daleke transporte i izvoz. Uzgojili su ga otomanski voćari sredinom 19. stoljeća, a nazvan je po gradu Jaffi. Ova naranča se smatra jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda iz početaka izraelske države. Jaffa je jedna od tri najpopularnije naranče uzgajane na Mediteranu i Bliskom istoku.

Drvo naranče
foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Sastojci

Biskvit

85 g brašna
40 g kakao praha
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

1 dl tekućeg jogurta
1 dl jake hladne kave
1/2 dl ulja
1 jaje

Krema

1 l soka od naranče (100%)
3 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
2 žličice agar-agara (ako želite želatinastiju kremu)

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Suhe sastojke za biskvit dobro izmiješajte u zdjeli, a potom u njih izlijte vlažne sastojke. Miješajte kuhačom (ili mikserom na najmanjoj brzini) kratko, dok se ne dobije jednolična smjesa. Izlijte u kalup za tortu kojem ste na dno stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok čačkalica ne izađe čista.

Prašak za puding od vanilije izmiješajte sa šećerom i agar-agarom (ako želite da krema ispadne čvršća i želatinoznija). Pomalo dodajte 2 dl soka od naranče i miješajte dok ne nestanu grudice. Izlijte u zakuhali ostatak soka od naranče i kuhajte 2-3 minute nakon što počne ponovno kuhati. Izlijte na hladan biskvit i dobro protresite kako bi se zaravnalo. Možete zagladiti mokrom žlicom.

Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje te prelijte po mlakom ili na sobnu temperaturu ohlađenom kolaču. Pustite da se ohladi u hladnjaku i servirajte rezano na kriške.

Može i drugačije

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

.

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.


Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP