Prati nas

Kuhinja

Čokolada i vitamin C

Jaffa kolač – brza i ukusna slastica jednostavna je za napraviti

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti Jaffa cake?
foto: Sandro Bura

Kombinacija okusa naranče i čokolade popularna je već desetljećima i korištena je u brojnim varijantama biskvitnih keksa prelivenih želeom i čokoladom; od Crvenkine Jaffe preko Agrokomercovog Topsa do modernih Krašovih i Milkinih inačica.

Danas vam donosimo prokušani recept za srodan jednostavan i brz Jaffa kolač koji se sastoji od sočnog kakao biskvita i kreme na bazi soka od naranče koju je lako modificirati prema vlastitom ukusu.


Za one koji žele znati više, kažimo da je Jaffa varijetet naranče s malim brojem sjemenki i čvrstom korom  – zbog čega je izuzetno pogodan za daleke transporte i izvoz. Uzgojili su ga otomanski voćari sredinom 19. stoljeća, a nazvan je po gradu Jaffi. Ova naranča se smatra jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda iz početaka izraelske države. Jaffa je jedna od tri najpopularnije naranče uzgajane na Mediteranu i Bliskom istoku.

Drvo naranče
foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Sastojci

Biskvit

85 g brašna
40 g kakao praha
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

1 dl tekućeg jogurta
1 dl jake hladne kave
1/2 dl ulja
1 jaje

Krema

1 l soka od naranče (100%)
3 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
2 žličice agar-agara (ako želite želatinastiju kremu)

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Suhe sastojke za biskvit dobro izmiješajte u zdjeli, a potom u njih izlijte vlažne sastojke. Miješajte kuhačom (ili mikserom na najmanjoj brzini) kratko, dok se ne dobije jednolična smjesa. Izlijte u kalup za tortu kojem ste na dno stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok čačkalica ne izađe čista.

Prašak za puding od vanilije izmiješajte sa šećerom i agar-agarom (ako želite da krema ispadne čvršća i želatinoznija). Pomalo dodajte 2 dl soka od naranče i miješajte dok ne nestanu grudice. Izlijte u zakuhali ostatak soka od naranče i kuhajte 2-3 minute nakon što počne ponovno kuhati. Izlijte na hladan biskvit i dobro protresite kako bi se zaravnalo. Možete zagladiti mokrom žlicom.

Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje te prelijte po mlakom ili na sobnu temperaturu ohlađenom kolaču. Pustite da se ohladi u hladnjaku i servirajte rezano na kriške.

Može i drugačije

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP