Prati nas

Kuhinja

Čokolada i vitamin C

Jaffa kolač – brza i ukusna slastica jednostavna je za napraviti

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti Jaffa cake?
foto: Sandro Bura

Kombinacija okusa naranče i čokolade popularna je već desetljećima i korištena je u brojnim varijantama biskvitnih keksa prelivenih želeom i čokoladom; od Crvenkine Jaffe preko Agrokomercovog Topsa do modernih Krašovih i Milkinih inačica.

Danas vam donosimo prokušani recept za srodan jednostavan i brz Jaffa kolač koji se sastoji od sočnog kakao biskvita i kreme na bazi soka od naranče koju je lako modificirati prema vlastitom ukusu.


Za one koji žele znati više, kažimo da je Jaffa varijetet naranče s malim brojem sjemenki i čvrstom korom  – zbog čega je izuzetno pogodan za daleke transporte i izvoz. Uzgojili su ga otomanski voćari sredinom 19. stoljeća, a nazvan je po gradu Jaffi. Ova naranča se smatra jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda iz početaka izraelske države. Jaffa je jedna od tri najpopularnije naranče uzgajane na Mediteranu i Bliskom istoku.

Drvo naranče
foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Sastojci

Biskvit

85 g brašna
40 g kakao praha
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

1 dl tekućeg jogurta
1 dl jake hladne kave
1/2 dl ulja
1 jaje

Krema

1 l soka od naranče (100%)
3 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
2 žličice agar-agara (ako želite želatinastiju kremu)

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Suhe sastojke za biskvit dobro izmiješajte u zdjeli, a potom u njih izlijte vlažne sastojke. Miješajte kuhačom (ili mikserom na najmanjoj brzini) kratko, dok se ne dobije jednolična smjesa. Izlijte u kalup za tortu kojem ste na dno stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok čačkalica ne izađe čista.

Prašak za puding od vanilije izmiješajte sa šećerom i agar-agarom (ako želite da krema ispadne čvršća i želatinoznija). Pomalo dodajte 2 dl soka od naranče i miješajte dok ne nestanu grudice. Izlijte u zakuhali ostatak soka od naranče i kuhajte 2-3 minute nakon što počne ponovno kuhati. Izlijte na hladan biskvit i dobro protresite kako bi se zaravnalo. Možete zagladiti mokrom žlicom.

Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje te prelijte po mlakom ili na sobnu temperaturu ohlađenom kolaču. Pustite da se ohladi u hladnjaku i servirajte rezano na kriške.

Može i drugačije

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP