Prati nas

Vijesti

Javni interes ispred profita

Konačno! Tri ministarstva podržala su zabranu petardi, a vi možete potpisati peticiju

Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći.

Objavljeno

|

Kada su dozvoljene petarde?
foto: distel2610/Pixabay

Kraj svake godine izuzetno je težak za vlasnike kućnih ljubimaca, jer njihove životinje često teško podnose pirotehnička sredstva, posebno petarde. Vrijeme je to kad su društvene mreže zatrpane slikama ranjenih pasa, a ponekad, što je posebno teško, stradavaju i djeca.

Zakonski dopušteno razdoblje bacanja petardi počinje 27. prosinca i traje do 1. siječnja, no čini se da bi i u tih nekoliko dana uskoro moglo postati ilegalno. Na tome radi Udruga Prijatelji životinja. Cilj je, izvijestili su, zabraniti korištenje pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine, a kroz izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima.


Do sada su im, izvijestila je udruga, tri ministarstva dala potporu. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva također je dalo svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine. Iz ovog ministarstva ističu da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima. “Nadamo se da će i Ministarstvo unutarnjih poslova dati podršku te se aktivno založiti za zabranu petardi”, poruka je Prijatelja životinja.

Profit proizvođača ovih opasnih eksplozivnih sredstava ne smije biti važniji od javnog interesa i općeg dobra, a novac nije nešto s čim možemo mjeriti izgubljene prste ili vid jednog djeteta ili smrtno stradalog psa. Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći.

Potpišite peticiju

Udruga Prijatelji životinja stoga nastavlja prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi te poziva građane na potpisivanje peticije koja se nalazi ovdje.

.

Vijesti

Kolinda o pjesmi: ‘Nekada se nije smjela spominjati Hrvatska, ni sve što je domoljubno’

‘To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.’

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Tom se prigodom osvrnula i na pjesmu kao sredstvo očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, javlja Zagorje.com.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka. Ona uvijek inzistira da se dolazi, ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu“, kazala je predsjednica.


Objasnila je i što tu pjesmu čini posebnom: “To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.” Istini za volju, spomenutu pjesmu napisao je Rajko Suhodolčan tek 1999. godine.

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana od možda najzapaženijeg intervjua u predsjedničinom mandatu. Naime, tada je za austrijski Kleine Zeitung objasnila da je Hrvatima u Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP