Prati nas

Vijesti

Javni interes ispred profita

Konačno! Tri ministarstva podržala su zabranu petardi, a vi možete potpisati peticiju

Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći.

Objavljeno

|

Kada su dozvoljene petarde?
foto: distel2610/Pixabay

Kraj svake godine izuzetno je težak za vlasnike kućnih ljubimaca, jer njihove životinje često teško podnose pirotehnička sredstva, posebno petarde. Vrijeme je to kad su društvene mreže zatrpane slikama ranjenih pasa, a ponekad, što je posebno teško, stradavaju i djeca.

Zakonski dopušteno razdoblje bacanja petardi počinje 27. prosinca i traje do 1. siječnja, no čini se da bi i u tih nekoliko dana uskoro moglo postati ilegalno. Na tome radi Udruga Prijatelji životinja. Cilj je, izvijestili su, zabraniti korištenje pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine, a kroz izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima.Do sada su im, izvijestila je udruga, tri ministarstva dala potporu. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva također je dalo svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine. Iz ovog ministarstva ističu da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima. “Nadamo se da će i Ministarstvo unutarnjih poslova dati podršku te se aktivno založiti za zabranu petardi”, poruka je Prijatelja životinja.

Profit proizvođača ovih opasnih eksplozivnih sredstava ne smije biti važniji od javnog interesa i općeg dobra, a novac nije nešto s čim možemo mjeriti izgubljene prste ili vid jednog djeteta ili smrtno stradalog psa. Petarde nisu nimalo nužne za proslavu Nove godine niti itko treba zbog proslave provesti dane u strahu i u oplakivanju stradalih, a novcem potrošenim na petarde možemo nekome pomoći.

Potpišite peticiju

Udruga Prijatelji životinja stoga nastavlja prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi te poziva građane na potpisivanje peticije koja se nalazi ovdje.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati