Prati nas

Ljubav

Potraga za pravim

Mogu li zrele žene s jakim libidom pronaći partnere među vršnjacima?

Puno puta sam iščekivala seks da bi mi na kraju partner rekao: ‘Nisam raspoložen.’ To me je dovelo do osjećaja krivnje i frustracija. Kada bih im ponudila da ih ‘oraspoložim’, sve bi postalo još gore”, stoji u pismu.

Objavljeno

|

Starije žene žele seks
foto: bruce mars/Pexels

Iako su brojna istraživanja pokazala da seksualna želja ne umire u zrelim godinama, seksualnost starijih osoba još uvijek je tabu. Između ostalog, to je i jedan od razloga zašto samci u umirovljeničkoj dobi teško pronalaze partnere.

Ovaj problem ilustrira i pismo čitateljice poslano na adresu kolumnistice Amy Dickinson, čija se kolumna objavljuje u nizu američkih i australskih medija. “Nakon 25 godina, moj je brak došao kraju i sada sam ponovno sama u 63. godini. Puna sam života, atraktivna razvedena žena i mogu puno toga ponuditi. Radujem se novom poglavlju života koje ću provesti s nekim posebnim muškarcem. U proteklih godinu dana izlazila sam s dvojicom. Obojica su bila mojim godinama pristali partneri koji su tvrdili da žele dugotrajnu vezu. U oba slučaja, njihov je interes za vezu na početku bio jak, no s vremenom je nestao”, piše čitateljica.

“Ono što je postalo jasno u ovim promašajima jest da sam blagoslovljena jakim libidom. Mislila sam da su muškarci ti koji žele seks, a šokirala sam se kada sam shvatila da nije tako. Puno puta sam iščekivala seks da bi mi na kraju partner rekao: ‘Nisam raspoložen.’ To me je dovelo do osjećaja krivnje i frustracija. Kada bih ponudila da ih ‘oraspoložim’, sve bi postalo još gore”, stoji u pismu.

“Stariji muškarci su, čini se, izuzetno osjetljivi na svoju izvedbu u krevetu. Govorili su mi užasne stvari poput: ‘Tvoje potrebe mi stvaraju pritisak!’ ili ‘Možda bi se trebala pronaći nekog mladog pastuha!’ Draga Amy, želim partnera ravnog sebi. Mlađi muškarci žele žene još mlađe od sebe. Bojim se da ću idućeg puta, kada se zbližim s nekim, prigušivati sebe, a i sama pomisao na to mi je mrska. Mislim da je seksualnost jedan od najboljih životnih darova i da je treba dijeliti s drugima. Jesam li čudna ili samo nisam pronašla pravog muškarca za sebe?” pita se čitateljica.

A zašto ne mlađi?

Evo što joj je Amy odgovorila: “Seksualna kompatibilnost je važna u vašoj dobi, jednako kao što je bila i dok ste bili mlađi. Da, manje je kompatibilnih muškaraca u tim godinama, ali oni postoje. Primjerice, u vašoj dobnoj skupini u porastu je učestalost spolno prenosivih bolesti. To znači da su seniori seksualno aktivni. Nadam se da uvijek koristite zaštitu.”

„Moguće je da su stariji muškarci posebno osjetljivi, ali i vi biste trebali razmotriti kako izražavate svoje želje, potrebe i očekivanja. Možda biste trebali svoja očekivanja iznijeti prije no što razvijete emotivnu vezu s potencijalnim partnerom. Niste nam rekli kako upoznajete muškarce, no postoje internetske stranice za upoznavanje partnera. One su možda pogodnije za osobe s povišenim seksualnim nagonom. I da, mlađi muškarac bi mogao biti pun pogodak za vas”, zaključuje Amy Dickinson.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.