Prati nas

Vijesti

Prodajemo li Josipa Broza Tita Kinezima?

Zgrada ‘Političke škole Josip Broz Tito’, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari.

Objavljeno

|

Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Hrvatsku obilazi visoka kineska delegacija praćena brojnim gospodarstvenicima, a među njima je i poduzetnica Jiang Yu. I dok su njene kolege jučer obilazile Dubrovnik i gradilište Pelješkog mosta, ona je otišla u Hrvatsko zagorje. I to joj nije prvi puta. Naime, za razliku od domaćih poduzetnika, političara i ulagača, Yu misli da je Josip Broz Tito sjajan brend koji želi dodati svojem portfelju i na njemu zarađivati.

Trenutno ova poduzetnica važe razloge za i protiv kupnje nekadašnjeg kumrovečke političke škole. “Sviđa mi se Kumrovec, poštujem njegovu kulturu i povijest, mislim da ima veliki potencijal za kulturni turizam”, rekla je Yu. Naime, kumrovečku općinu godišnje posjeti do 100.000 turista, a među njima su i brojni Kinezi. I baš zbog toga ova Kineskinja razmišlja pretvoriti ruiniranu školu u zabavno-edukativni park posvećen doživotnom predsjedniku SFRJ.Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt već su bili u Pekingu gdje su s Yu, točnije s kompanijom Z-Run, potpisali Memoradnum o razumijevanju. Kažu, tamo je najavljena investicija u Kumrovec i zbog poveznice s Josipom Brozom kojeg u Kini jako cijene.

Zgrada “Političke škole Josip Broz Tito”, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari. Krajem 1991. u zgradu su smješteni prognanici iz Vukovara. Godine 1999. završen je stečaj Političke škole i od tada je objekt pod nazivom Hotel “Zagorje”. Svi raniji pokušaji prodaje, njih četiri, propali su.

“Prepuna sam emocija prema ovom mjestu. Volim ovo mjesto i mislim da ima veliki potencijal za razvoj kulture i turizma. Poštujem i kulturu i povijest mjesta. Nadam se da će više kineskih turista pristići u Kumrovec mojim trudom i poslovnim projektom, ali i turisti iz drugih zemalja”, izjavila je za RTL Yu. Kako danas izgleda “kumrovečka škola” pogledajte u video prilogu.

.

Vijesti

Mesić o raspadu Jugoslavije: Trebali smo dogovoriti oročenu konfederaciju

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši hrvatski predsjednik misli da se Jugoslavija nije trebala raspasti u krvavom ratu. Umjesto toga, smatra, trebalo je uvesti pokusni politički model s ograničenim trajanjem.

Objavljeno

|

Autor

Posljednji predsjednik Jugoslavije

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić komentirao je u Sarajevu raspad Jugoslavije. „Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar“, kazao je Mesić.

„Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A, mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao “oročena konfederacija” na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve“, rekao je bivši predsjednik za Deutsche Welle.Mesić je sa Sarajevo Business foruma poručio: „Moja je poruka da zapamtimo sve što se događalo u povijesti, ali da rješavamo sadašnje izazove i da idemo u budućnost s otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti.“

Nastavi čitati