Prati nas

Vijesti

Brend

Prodajemo li Josipa Broza Tita Kinezima?

Zgrada ‘Političke škole Josip Broz Tito’, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari.

Objavljeno

|

Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Hrvatsku obilazi visoka kineska delegacija praćena brojnim gospodarstvenicima, a među njima je i poduzetnica Jiang Yu. I dok su njene kolege jučer obilazile Dubrovnik i gradilište Pelješkog mosta, ona je otišla u Hrvatsko zagorje. I to joj nije prvi puta. Naime, za razliku od domaćih poduzetnika, političara i ulagača, Yu misli da je Josip Broz Tito sjajan brend koji želi dodati svojem portfelju i na njemu zarađivati.

Trenutno ova poduzetnica važe razloge za i protiv kupnje nekadašnjeg kumrovečke političke škole. “Sviđa mi se Kumrovec, poštujem njegovu kulturu i povijest, mislim da ima veliki potencijal za kulturni turizam”, rekla je Yu. Naime, kumrovečku općinu godišnje posjeti do 100.000 turista, a među njima su i brojni Kinezi. I baš zbog toga ova Kineskinja razmišlja pretvoriti ruiniranu školu u zabavno-edukativni park posvećen doživotnom predsjedniku SFRJ.


Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt već su bili u Pekingu gdje su s Yu, točnije s kompanijom Z-Run, potpisali Memoradnum o razumijevanju. Kažu, tamo je najavljena investicija u Kumrovec i zbog poveznice s Josipom Brozom kojeg u Kini jako cijene.

Zgrada “Političke škole Josip Broz Tito”, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari. Krajem 1991. u zgradu su smješteni prognanici iz Vukovara. Godine 1999. završen je stečaj Političke škole i od tada je objekt pod nazivom Hotel “Zagorje”. Svi raniji pokušaji prodaje, njih četiri, propali su.

“Prepuna sam emocija prema ovom mjestu. Volim ovo mjesto i mislim da ima veliki potencijal za razvoj kulture i turizma. Poštujem i kulturu i povijest mjesta. Nadam se da će više kineskih turista pristići u Kumrovec mojim trudom i poslovnim projektom, ali i turisti iz drugih zemalja”, izjavila je za RTL Yu. Kako danas izgleda “kumrovečka škola” pogledajte u video prilogu.

.

Vijesti

Službeno je! Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Zaraženi je zbrinut u Zagrebu

Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su kontaktirali s njim, bit će poduzete mjere nadzora.

Objavljeno

|

Autor

“Potvrđen je prvi pacijent s koronovirusom u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Javnost će biti promptno obaviještena o svim bitnim detaljima”, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Zaraženi je boravio u talijanskom Milanu. Podižemo stupanj obrane. Koncentrirat ćemo se na pacijentove kontakte. U svakom slučaju ulazimo u fazu koja je na višoj razini pripravnosti i možemo odgovoriti na ovu ugrozu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da je bolest slična gripi te da nema razloga za paniku.


Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su bili u kontaktu s pacijentom, bit će poduzete mjere nadzora. Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, kaže ministar, najvjerojatnije će biti smješteni u karantenu. “Imamo scenarij koji je pripremljen za sve moguće opcije”, zaključio je Beroš.

“Dobro je da smo na vrijeme dignuli razinu pripravnosti. Vlada je popunila kadrovski cijeli stožer Civilne zaštite. Riječ je o ljudima s iskustvom. Očekujem od njih maksimalan angažman. Javnosti poručujem da ćemo poduzimati sve potrebno i da ćemo je o svemu transparentno informirati”, kazao je premijer.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP