Prati nas

Vijesti

Brend

Prodajemo li Josipa Broza Tita Kinezima?

Zgrada ‘Političke škole Josip Broz Tito’, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari.

Objavljeno

|

Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Hrvatsku obilazi visoka kineska delegacija praćena brojnim gospodarstvenicima, a među njima je i poduzetnica Jiang Yu. I dok su njene kolege jučer obilazile Dubrovnik i gradilište Pelješkog mosta, ona je otišla u Hrvatsko zagorje. I to joj nije prvi puta. Naime, za razliku od domaćih poduzetnika, političara i ulagača, Yu misli da je Josip Broz Tito sjajan brend koji želi dodati svojem portfelju i na njemu zarađivati.

Trenutno ova poduzetnica važe razloge za i protiv kupnje nekadašnjeg kumrovečke političke škole. “Sviđa mi se Kumrovec, poštujem njegovu kulturu i povijest, mislim da ima veliki potencijal za kulturni turizam”, rekla je Yu. Naime, kumrovečku općinu godišnje posjeti do 100.000 turista, a među njima su i brojni Kinezi. I baš zbog toga ova Kineskinja razmišlja pretvoriti ruiniranu školu u zabavno-edukativni park posvećen doživotnom predsjedniku SFRJ.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt već su bili u Pekingu gdje su s Yu, točnije s kompanijom Z-Run, potpisali Memoradnum o razumijevanju. Kažu, tamo je najavljena investicija u Kumrovec i zbog poveznice s Josipom Brozom kojeg u Kini jako cijene.

Zgrada “Političke škole Josip Broz Tito”, sagrađena je 1981. godine i trebala je poslužiti kao središnje mjesto obrazovanja i selekcije elitnog kadra za potrebe Saveza komunista Jugoslavije. Sama škola s radom je počela 1975. godine u Spomen-domu. Završili su je brojni aktualni hrvatski političari. Krajem 1991. u zgradu su smješteni prognanici iz Vukovara. Godine 1999. završen je stečaj Političke škole i od tada je objekt pod nazivom Hotel “Zagorje”. Svi raniji pokušaji prodaje, njih četiri, propali su.

“Prepuna sam emocija prema ovom mjestu. Volim ovo mjesto i mislim da ima veliki potencijal za razvoj kulture i turizma. Poštujem i kulturu i povijest mjesta. Nadam se da će više kineskih turista pristići u Kumrovec mojim trudom i poslovnim projektom, ali i turisti iz drugih zemalja”, izjavila je za RTL Yu. Kako danas izgleda “kumrovečka škola” pogledajte u video prilogu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.