Prati nas

Vijesti

Pobjeda

Sindikat proglasio pobjedu: Bez obaveznih pregleda za starije vozače

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske poslali su otvoreno pismo premijeru u kojem upozoravaju da su u prometu opasnost alkohol i brzina, a ne stariji vozači. Sada je, prema objavi SUH-a, iz procedure izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povučena sporna odredba.

Objavljeno

|

Naslijediti mirovinu od muža
foto: BigStock

“Nakon javnog pisma premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) sa zahtjevom da se iz novog zakonskog prijedloga izbriše obvezni zdravstveni pregled za sve vozače starije od 67 godina te nakon burnih pregovora u policiji i ministarstvu zdravstva, uspjelo je. Vlada je to izbrisala iz zakona“, objavio je na Facebooku Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Podsjetimo, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske poslali su otvoreno pismo premijeru u kojem upozoravaju da su u prometu opasnost alkohol i brzina, a ne stariji vozači. Sada je, prema objavi SUH-a, iz procedure izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povučena sporna odredba.

Njome se za sve  starije 67 godina predviđao obvezni zdravstveni pregled kod (nepoznatog) liječnika medicine rada za 350 kuna godišnje, iako je postojećim zakonskim rješenjem to regulirano posve sukladno europskoj praksi na način da se dobno ograničenje pri produljenju vozačke dozvole ne postavlja (Njemačka, Francuska, Belgija) ili se traži besplatna potvrda od liječnika primarne zdravstvene zaštite koji poznaje pacijentove dijagnoze i terapiju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.