Prati nas

Vijesti

Kafka

Što se događa s nepotrošenom mirovinom na tekućem računu umrle osobe?

U siječnju joj je preminuo otac, a ona je imala punomoć na podizanje njegove mirovine. Ostavinska rasprava je provedena pa je valjalo zatvoriti i očev bankovni račun. No službenici u banci su joj rekli da je novac s računa prebačen u državni proračun, a da će joj u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dati dodatne informacije.

Objavljeno

|

Kolika će mi biti mirovina?
foto: Sandro Bura

Mogu li članovi obitelji podići novac s računa preminulog? Odgovor je: ne tako lako. Poduzetnica Mirela Španjol Marković podijelila je svoje iskustvo na društvenim mrežama.

U siječnju joj je preminuo otac, a ona je imala punomoć na podizanje njegove mirovine. Ostavinska rasprava je provedena pa je valjalo zatvoriti i očev bankovni račun. No službenici u banci su joj rekli da je novac s računa prebačen u državni proračun, a da će joj u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dati dodatne informacije. Nije mogla saznati ni koliko je novca bilo na računu.

“Ljudi, šta je ovo? Kako je moguće da kad netko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od mirovine? Pa to je privatni račun i privatna imovina, i postoje zakonski nasljednici. Jutros dođem s pravomoćnim rješenjem nakon ostavinske da zatvorim račun u banci mi kažu da je novac vraćen u državni proračun! i nek idem u HZMO.”

“I onda odeš u HZMO, čekaš u redu i predaješ zahtjev za povratnom koja će biti vraćena u roku od 60 dana! Pa šta je ovo? Kako je to moguće da država ulazi u bilo čiji privatni račun u banci? Zašto banke to dozvoljavaju? Kako bezobzirno i kafkijanski. Mislim si, što je s jadnim ljudima kojima su preminuli bračni partneri i sami su u mirovini, što moraju raditi da bi došli do svoje imovine!  Ovo nije država, ovo je plemenska zajednica neandertalaca“, napisala je Španjol Marković na Facebooku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.