Prati nas

Vijesti

A što je s Kupom?

U Sabor je stigao prijedlog novog teksta hrvatske himne. Zadnja izmjena bila je 1990.

Na prijedlog Međimurca Milivoja Slavičeka 1990. već promijenjen tekst himne pa su nakon stiha “niti Dunav silu gubi”, umjesto “kud li šumiš”, stavljene riječi “sinje more”.

Objavljeno

|

foto: Filip Filipović/Pixabay

Zrinska garda, čakovečka udruga koja promiče tradiciju, Saboru je uputila prijedlog Traže da se izmijeni hrvatska himna na način da se u tekst ubaci i rijeka Mura. U tom zahtjevu imaju i potporu županije.

Stih „Teci Dravo, Savo teci“, prema ovom bi prijedlogu bio zamijenjen sa stihom „Muro, Dravo, Savo teci“.  Naime, prije točno 100 godina Međimurje je priključeno Matici i time je najsjevernija granica naše zemlje postala Mura koja je sada granična rijeka prema Europi, objašnjeno je iz ove udruge.

„Mi Međimurci željeli bismo da rijeka Mura uđe u tekst himne, a na našem najvišem tijelu – Hrvatskom saboru je hoće li to učiniti“, objasnio je predsjednik udruge Đuro Bel te je podsjetio kako je na prijedlog Međimurca Milivoja Slavičeka 1990. već promijenjen tekst himne pa su nakon stiha “niti Dunav silu gubi”, umjesto “kud li šumiš”, stavljene riječi “sinje more”.

Oglas

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako Međimurska županija podupire takve i slične inicijative koje promiču Međimurje, ljude i vrijednosti. „Vidjet ćemo kako će biti u konačnici. Odluka je na nekome drugome“, poručio je za Hinu Posavec.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.