Prati nas

Vijesti

Referendum

Visentini: Vlada ne smije ometati referendum protiv mirovinske reforme

Pozivamo vladu da ponovno razmotri mirovinsku reformu, posebno jer Vlada nije uključila socijalne partnere na odgovarajući način. Nije bilo socijalnog dijaloga i to je jedna velika pogreška.

Objavljeno

|

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini poslao je video poruku premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) u sklopu kampanje referendumske inicijative „67 je previše“. Kaže, Konfederacija podržava sindikalnu kampanju za umirovljenje sa 65 godina života, a ne sa 67 kako je predviđeno mirovinskom reformom.

„Vlada je napravila tri pogreške u donošenju reforme“, kaže Visentini pa dodaje: „Prva je odlazak u mirovinu sa 67 godina. To je previše za zemlju poput Hrvatske u kojoj očekivano trajanje života nije visoko.“

Osim toga, brine ga prijevremeno umirovljenje, posebno za neke kategorije radnika, i to zbog stroge penalizacije koju smatra apsolutno nepravednom. „Prema reformi, morate imati bar 41 godinu staža (mirovinskih doprinosa) kako biste išli u mirovinu. Za zemlju poput Hrvatske, koja ima visoki udio nestalnoga rada, to je apsolutno neprihvatljivo“, kaže. 

„Pozivamo vladu da ponovno razmotri mirovinsku reformu, posebno jer Vlada nije uključila socijalne partnere na odgovarajući način. Nije bilo socijalnog dijaloga i to je jedna velika pogreška. Vladu pozivamo da ponovno razmisli i da ne postavlja prepreke prilikom prikupljanja potpisa i referenduma“, zaključuje Visentini.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.