Prati nas

Vijesti

Stečena prava

Ministar Aladrović: Zadiranje u povlaštene mirovine nije moguće u ovom trenutku

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

“Prihvaćanje referendumskih prijedloga ne znači odustajanje od mirovinske reforme, mirovinskom reformom nije samo podignuta dobna granica za ostvarivanje prava na mirovinu, već je nizom mjera mirovinski sustav cjelovito unaprijeđen.”

Izjavio je to ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović (HDZ) u Saboru predstavljajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima su prihvaćeni zahtjevi inicijative “67 je previše”.

Je li u Hrvatskoj moguće dostojanstveno živjeti s prosječnom mirovinom koja je ispod 40 posto prosječne plaće, zanimalo je Gordana Marasa (SDP). Ministar mu pak odgovara da su u mandatu Plenkovićeve povećali mirovine za 11,7 posto, a najniže mirovine za 15 posto. Istaknuo je i kako će izazov u slijedećem razdoblju biti kroz sustav regulacije rada poticati ljude da duže rade i na taj način okrenuti trendove u pozitivnom smjeru.

Na pitanje Nikole Grmoje (Most) o takozvanim povlaštenim mirovinama, ministar je odgovorio da će one doći na red, ali nakon što se uredi opći sustav. Ipak dodaje: “Stečena prava su stečena prava i zadiranje u njih nije u ovom trenutku moguće.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.