Prati nas

Vijesti

Dobar savjet zlata vrijedi

Irska agencija za zapošljavanje savjetuje: Radite u Irskoj, ali liječite se doma

Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena, te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije.

Objavljeno

|

foto: Christian_Birkholz/Pixabay

Pobuna hrvatskih liječnika protiv iseljenika koji se vraćaju u domovinu po zdravstvene usluge na teret javnog solidarnog sustava, iako ne uplaćuju u njega, izazvala je različite komentare. Podsjetimo, na ovaj je problem ukazala Hrvatska udruga ugovornih ordinacija koja smatra da se radi o čak 330.000 osoba koje ne žive u Hrvatskoj. Liječnici tvrde da se zloupotrebe prvenstveno odnose na izdavanje lijekova te usluge u zubarstvu i ginekologiji.

Što se građana tiče, jednima je to nedopustivo, drugi bi zažmirili na jedno oko, pogotovo ako se radi o njima ili njihovoj djeci. Treći pak za sve krive državu pa, sasvim nerazumno, kažu: “Ako ih je otjerala, neka ih barem liječi!” Što u konačnici znači manje zdravstvenih usluga za one koji ih plaćaju. Zbog boljeg sagledavanja ovog problema kažimo da osoba koja u Hrvatskoj zarađuje prosječnu plaću u zdravstveni sustav samo kroz doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje ubacuje više od 17.000 kuna kuna godišnje.


Javljaju se i iseljenici pa tvrde da im ne pada napamet koristiti sporo hrvatsko zdravstvo dok u, recimo, Njemačkoj kvalitetnu zdravstvenu skrb imaju unutar osnovnog paketa osiguranja za zaposlene osobe. No nisu svi u Njemačkoj i nisu svi uredno prijavljeni. Tako stranica za regrutiranje radnika za irsko tržište rada Hrvatima upravo savjetuje da se liječe – doma.

“Zahvate i preglede ostavite za godišnji odmor”

“Zdravstveni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski”, piše Irish Recruiter pa dodaje: “U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje.” Recruiter tako navodi da će tako obavljeni pregledi i liječenja biti jeftiniji, čak i ako ih se plati. Svi legalno zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju.

Koliko košta posjet liječniku u Irskoj?

“Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije te da li se radi o prvom ili slijedećem kontrolnom pregledu. Građani sa jako malim primanjima mogu dobiti Medical Card ili GP Visit Card, ako zadovoljavaju uvjete. S Medical Card ili GP Visit Card ne plaćate posjet doktoru, ali samo u određenim ordinacijama i za samo određene usluge”, piše Irish Recruiter.

Koliko koštaju bolničke usluge u javnim bolnicama u Irskoj?

“Smještaj u bolnici plaćate u svakom slučaju. Ukoliko ste kao Public (javni sustav. op. mv.) pacijent zaprimljeni na bolnički odjel samo preko dana (day in-patient) ili i preko noći (overnight in-patient), plaćate 75 eura dnevno do maksimalno 750 eura u uzastopnih 12 mjeseci”, izvješćuje agencija.

Koliko se čeka na liječenje u Irskoj?

“Za sve bolničke preglede ili zahvate, koji nisu primljeni kroz Hitnu službu (A&E), vode se liste čekanja. U većini slučajeva liste su jako duge, na zahvate se čeka godinama i već dugo predstavljaju problem za ministarstvo zdravstva. Upravo ih tog razloga, većina građana uplaćuje privatno zdravstveno osiguranje (Private Health Insurance) kako bi imali opciju biti Private (tu se ubraja i Semi-private) pacijent u javnoj bolnici”, na stanje u irskom zdravstvu buduće iseljenike iskreno upozorava Irish Recuriter.

.

Vijesti

Rast plaća u javnom sektoru za posljedicu ima i rast mirovina

Novi ministar financija će za 2021. morati osigurati najmanje dvije milijarde kuna više nego što će za mirovine otići 2020. godine.

Objavljeno

|

Autor

Prvomajski prosvjed 2018.

Povećanje plaća u javnom sektoru znatno će utjecati i na indeksaciju mirovina, koje bi iduće godine mogle porasti oko 4 posto, odnosno 100 kuna, a od 2021., kada se realizira dogovoreno 12-postotno povećanje plaća u većem dijelu javnog sektora, još i više, javlja Večernji list.

Prosječna radnička mirovina iznosi oko 2.500 kuna (bez uključivanja mirovina koje proizlaze iz međunarodnih ugovora oko 2.800 kuna), pa bi po tome prosječne mirovine do kraja iduće godine mogle narasti na 2.600 kuna. Djelatne vojne osobe sad u prosjeku imaju oko 3.900 kuna mirovine, branitelji oko 6.000, a pripadnici HVO-a oko 3.200. Poznato je da se mirovine usklađuju dva puta godišnje prema cijenama i plaćama u prethodnom polugodištu.


Kako analizira Večernji, prvo iduće travanjsko usklađenje mirovina moglo bi biti skromnije, no već od rujna, a pogotovo u travnju 2021. postoci povećanja mirovina bit će znatno veći jer će u međuvremenu plaće u zdravstvu porasti oko 13 posto, a u prosvjeti nešto više od 12 posto.

Novi ministar financija će za 2021. morati osigurati najmanje dvije milijarde kuna više nego što će za mirovine otići 2020. godine.

Umirovljeničke su udruge pojačale pritisak na Vladu da promijeni cenzus po kojemu se stječe pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, no zasad nema potvrde s Vladine strane da bi u tome mogli i uspjeti do idućeg usklađenja. Prema podacima s kraja prošle godine, besplatno dopunsko osiguranje ima 120 tisuća umirovljenika, odnosno svaki deseti umirovljenik, ali Sindikat umirovljenika Hrvatske tvrdi da se sa svakim usklađivanjem njihov broj smanjuje jer i oni s najnižim mirovinama preskaču niske dohodovne limite. U pet godina, bez dopunskog osiguranja ostalo je oko 85 tisuća umirovljenika, a limiti su propisani davne 2004. godine. U Vladi, međutim, još ne znaju što s limitima, a moguće ih je promijeniti ili Vladinom uredbom ili promjenom zakona o zdravstvenom osiguranju, koja je uvrštena u plan Ministarstva zdravstva za drugo tromjesečje 2020. godine

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP