Prati nas

Vijesti

Dobar savjet zlata vrijedi

Irska agencija za zapošljavanje savjetuje: Radite u Irskoj, ali liječite se doma

Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena, te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije.

Objavljeno

|

foto: Christian_Birkholz/Pixabay

Pobuna hrvatskih liječnika protiv iseljenika koji se vraćaju u domovinu po zdravstvene usluge na teret javnog solidarnog sustava, iako ne uplaćuju u njega, izazvala je različite komentare. Podsjetimo, na ovaj je problem ukazala Hrvatska udruga ugovornih ordinacija koja smatra da se radi o čak 330.000 osoba koje ne žive u Hrvatskoj. Liječnici tvrde da se zloupotrebe prvenstveno odnose na izdavanje lijekova te usluge u zubarstvu i ginekologiji.

Što se građana tiče, jednima je to nedopustivo, drugi bi zažmirili na jedno oko, pogotovo ako se radi o njima ili njihovoj djeci. Treći pak za sve krive državu pa, sasvim nerazumno, kažu: “Ako ih je otjerala, neka ih barem liječi!” Što u konačnici znači manje zdravstvenih usluga za one koji ih plaćaju. Zbog boljeg sagledavanja ovog problema kažimo da osoba koja u Hrvatskoj zarađuje prosječnu plaću u zdravstveni sustav samo kroz doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje ubacuje više od 17.000 kuna kuna godišnje.

Javljaju se i iseljenici pa tvrde da im ne pada napamet koristiti sporo hrvatsko zdravstvo dok u, recimo, Njemačkoj kvalitetnu zdravstvenu skrb imaju unutar osnovnog paketa osiguranja za zaposlene osobe. No nisu svi u Njemačkoj i nisu svi uredno prijavljeni. Tako stranica za regrutiranje radnika za irsko tržište rada Hrvatima upravo savjetuje da se liječe – doma.

“Zahvate i preglede ostavite za godišnji odmor”

“Zdravstveni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski”, piše Irish Recruiter pa dodaje: “U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje.” Recruiter tako navodi da će tako obavljeni pregledi i liječenja biti jeftiniji, čak i ako ih se plati. Svi legalno zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju.

Koliko košta posjet liječniku u Irskoj?

“Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije te da li se radi o prvom ili slijedećem kontrolnom pregledu. Građani sa jako malim primanjima mogu dobiti Medical Card ili GP Visit Card, ako zadovoljavaju uvjete. S Medical Card ili GP Visit Card ne plaćate posjet doktoru, ali samo u određenim ordinacijama i za samo određene usluge”, piše Irish Recruiter.

Koliko koštaju bolničke usluge u javnim bolnicama u Irskoj?

“Smještaj u bolnici plaćate u svakom slučaju. Ukoliko ste kao Public (javni sustav. op. mv.) pacijent zaprimljeni na bolnički odjel samo preko dana (day in-patient) ili i preko noći (overnight in-patient), plaćate 75 eura dnevno do maksimalno 750 eura u uzastopnih 12 mjeseci”, izvješćuje agencija.

Koliko se čeka na liječenje u Irskoj?

“Za sve bolničke preglede ili zahvate, koji nisu primljeni kroz Hitnu službu (A&E), vode se liste čekanja. U većini slučajeva liste su jako duge, na zahvate se čeka godinama i već dugo predstavljaju problem za ministarstvo zdravstva. Upravo ih tog razloga, većina građana uplaćuje privatno zdravstveno osiguranje (Private Health Insurance) kako bi imali opciju biti Private (tu se ubraja i Semi-private) pacijent u javnoj bolnici”, na stanje u irskom zdravstvu buduće iseljenike iskreno upozorava Irish Recuriter.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.