Prati nas

Vijesti

Dobar savjet zlata vrijedi

Irska agencija za zapošljavanje savjetuje: Radite u Irskoj, ali liječite se doma

Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena, te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije.

Objavljeno

|

foto: Christian_Birkholz/Pixabay

Pobuna hrvatskih liječnika protiv iseljenika koji se vraćaju u domovinu po zdravstvene usluge na teret javnog solidarnog sustava, iako ne uplaćuju u njega, izazvala je različite komentare. Podsjetimo, na ovaj je problem ukazala Hrvatska udruga ugovornih ordinacija koja smatra da se radi o čak 330.000 osoba koje ne žive u Hrvatskoj. Liječnici tvrde da se zloupotrebe prvenstveno odnose na izdavanje lijekova te usluge u zubarstvu i ginekologiji.

Što se građana tiče, jednima je to nedopustivo, drugi bi zažmirili na jedno oko, pogotovo ako se radi o njima ili njihovoj djeci. Treći pak za sve krive državu pa, sasvim nerazumno, kažu: “Ako ih je otjerala, neka ih barem liječi!” Što u konačnici znači manje zdravstvenih usluga za one koji ih plaćaju. Zbog boljeg sagledavanja ovog problema kažimo da osoba koja u Hrvatskoj zarađuje prosječnu plaću u zdravstveni sustav samo kroz doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje ubacuje više od 17.000 kuna kuna godišnje.


Javljaju se i iseljenici pa tvrde da im ne pada napamet koristiti sporo hrvatsko zdravstvo dok u, recimo, Njemačkoj kvalitetnu zdravstvenu skrb imaju unutar osnovnog paketa osiguranja za zaposlene osobe. No nisu svi u Njemačkoj i nisu svi uredno prijavljeni. Tako stranica za regrutiranje radnika za irsko tržište rada Hrvatima upravo savjetuje da se liječe – doma.

“Zahvate i preglede ostavite za godišnji odmor”

“Zdravstveni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski”, piše Irish Recruiter pa dodaje: “U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje.” Recruiter tako navodi da će tako obavljeni pregledi i liječenja biti jeftiniji, čak i ako ih se plati. Svi legalno zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju.

Koliko košta posjet liječniku u Irskoj?

“Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije te da li se radi o prvom ili slijedećem kontrolnom pregledu. Građani sa jako malim primanjima mogu dobiti Medical Card ili GP Visit Card, ako zadovoljavaju uvjete. S Medical Card ili GP Visit Card ne plaćate posjet doktoru, ali samo u određenim ordinacijama i za samo određene usluge”, piše Irish Recruiter.

Koliko koštaju bolničke usluge u javnim bolnicama u Irskoj?

“Smještaj u bolnici plaćate u svakom slučaju. Ukoliko ste kao Public (javni sustav. op. mv.) pacijent zaprimljeni na bolnički odjel samo preko dana (day in-patient) ili i preko noći (overnight in-patient), plaćate 75 eura dnevno do maksimalno 750 eura u uzastopnih 12 mjeseci”, izvješćuje agencija.

Koliko se čeka na liječenje u Irskoj?

“Za sve bolničke preglede ili zahvate, koji nisu primljeni kroz Hitnu službu (A&E), vode se liste čekanja. U većini slučajeva liste su jako duge, na zahvate se čeka godinama i već dugo predstavljaju problem za ministarstvo zdravstva. Upravo ih tog razloga, većina građana uplaćuje privatno zdravstveno osiguranje (Private Health Insurance) kako bi imali opciju biti Private (tu se ubraja i Semi-private) pacijent u javnoj bolnici”, na stanje u irskom zdravstvu buduće iseljenike iskreno upozorava Irish Recuriter.

.

Vijesti

Trojica mladića u Puli iz obijesti prebili starca. Slomili su mu rebra i ruku

Stariji gospodin im je rekao neka ne diraju zastave, no nasilnici su se vratili maskirani i pretukli muškarca nanijevši mu teške tjelesne ozljede. Kasniej se ispostavilo da je barem jedan od nasilnika pripadnik oružanih snaga RH.

Objavljeno

|

Nevjerojatan zločin, zapravo čin bezumnog i bezrazložnog nasilja, dogodio se u nedjelju jutarnjim satima u Puli, a žrtva je ponovno čovjek starije životne dobi, piše Glas Istre.

Naime, oko 6 sati ujutro trojica mladića, vjerojatno vraćajući se iz noćnog izlaska, došli su na terasu jednog kafića na Danteovom trgu u Puli i pokušali skinuti istarsku i hrvatsku zastavu koje ondje vise.


Umirovljenik koji ondje čuva terasu kako bi malo popunio kućni budžet, upozorio je mladiće da to ne rade, na što mu je jedan od njih odgovorio da su oni ‘svaki dan pred zastavom tijekom postrojavanja’. Mladići su potom otišli.

No nakon otprilike sat vremena, vratili su se maskirani i naoružani palicama i prebili 67-godišnjeg muškarca te mu nanijeli teške tjelesne ozljede i slomili dva rebra i ruku. Čitav događaj su snimile nadzorne kamere, a tri nasilnika su poslije uhićeni.

Trojica maskiranih mladića napadaju starca u Puli

No to nije kraj priče. Naime, doznalo se kako je barem jedan od mladića pripadnik hrvatske vojske pa je tako društvenim mrežama počela kružiti fotografija na kojoj je mladi nasilnik u društvu generala Ante Gotovine.

Na Facebook profilima navodnih nasilnika ljudi su počeli ostavljati uvredljive komentare dajući im do znanja da je njihovo ponašanje nečuveno i posve skandalozno, pogotovo s obzirom da to da su vojnici hrvatske vojske.

O incidentu se priopćenjem oglasio i MORH

“Prema informacijama dobivenim od strane nadležnih državnih tijela, postoje osnove sumnje kako je jedan od trojice napadača, pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je izvan radnog vremena, izvan redovne djelatne službe sudjelovao u napadu na stariju osobu. Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe. MORH i HV najoštrije osuđuju napad u Puli i oštro sankcioniraju bilo kakav oblik nasilja. Riječ je o izdvojenom slučaju neprimjerenog ponašanja koje smatramo nedopustivim. Ministarstvo obrane upućuje isprike zbog nedopustivog ponašanja pripadnika OS RH”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP