Prati nas

Vijesti

Dobar savjet zlata vrijedi

Irska agencija za zapošljavanje savjetuje: Radite u Irskoj, ali liječite se doma

Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena, te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije.

Objavljeno

|

foto: Christian_Birkholz/Pixabay

Pobuna hrvatskih liječnika protiv iseljenika koji se vraćaju u domovinu po zdravstvene usluge na teret javnog solidarnog sustava, iako ne uplaćuju u njega, izazvala je različite komentare. Podsjetimo, na ovaj je problem ukazala Hrvatska udruga ugovornih ordinacija koja smatra da se radi o čak 330.000 osoba koje ne žive u Hrvatskoj. Liječnici tvrde da se zloupotrebe prvenstveno odnose na izdavanje lijekova te usluge u zubarstvu i ginekologiji.

Što se građana tiče, jednima je to nedopustivo, drugi bi zažmirili na jedno oko, pogotovo ako se radi o njima ili njihovoj djeci. Treći pak za sve krive državu pa, sasvim nerazumno, kažu: “Ako ih je otjerala, neka ih barem liječi!” Što u konačnici znači manje zdravstvenih usluga za one koji ih plaćaju. Zbog boljeg sagledavanja ovog problema kažimo da osoba koja u Hrvatskoj zarađuje prosječnu plaću u zdravstveni sustav samo kroz doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje ubacuje više od 17.000 kuna kuna godišnje.Javljaju se i iseljenici pa tvrde da im ne pada napamet koristiti sporo hrvatsko zdravstvo dok u, recimo, Njemačkoj kvalitetnu zdravstvenu skrb imaju unutar osnovnog paketa osiguranja za zaposlene osobe. No nisu svi u Njemačkoj i nisu svi uredno prijavljeni. Tako stranica za regrutiranje radnika za irsko tržište rada Hrvatima upravo savjetuje da se liječe – doma.

“Zahvate i preglede ostavite za godišnji odmor”

“Zdravstveni sustav u Irskoj nije jednostavan, niti potpuno besplatan, te je dosta daleko od dobro organiziranih sustava kao što su skandinavski ili austrijski”, piše Irish Recruiter pa dodaje: “U praksi Irci i stranci koji žive u Irskoj, često odlaze u druge EU zemlje obaviti redovne opće sistematske preglede, planirane zubarske zahvate i neke operacije. Preporučamo da takve preventivne preglede obavite tijekom godišnjeg odmora, pogotovo ako u Irskoj nemate privatno zdravstveno osiguranje.” Recruiter tako navodi da će tako obavljeni pregledi i liječenja biti jeftiniji, čak i ako ih se plati. Svi legalno zaposleni u Irskoj plaćaju PRSI (Pay Related Social Insurance) i USC (Unversal Social Charge), ovisno o prihodima i poslu koji obavljaju.

Koliko košta posjet liječniku u Irskoj?

“Posjet liječniku opće prakse u Irskoj je privatan te se svaki puta plaća. Cijena pregleda ili konzultacije nije nigdje određena te uglavnom varira od 35 do 70 eura, ovisno o cjeniku dotične ordinacije te da li se radi o prvom ili slijedećem kontrolnom pregledu. Građani sa jako malim primanjima mogu dobiti Medical Card ili GP Visit Card, ako zadovoljavaju uvjete. S Medical Card ili GP Visit Card ne plaćate posjet doktoru, ali samo u određenim ordinacijama i za samo određene usluge”, piše Irish Recruiter.

Koliko koštaju bolničke usluge u javnim bolnicama u Irskoj?

“Smještaj u bolnici plaćate u svakom slučaju. Ukoliko ste kao Public (javni sustav. op. mv.) pacijent zaprimljeni na bolnički odjel samo preko dana (day in-patient) ili i preko noći (overnight in-patient), plaćate 75 eura dnevno do maksimalno 750 eura u uzastopnih 12 mjeseci”, izvješćuje agencija.

Koliko se čeka na liječenje u Irskoj?

“Za sve bolničke preglede ili zahvate, koji nisu primljeni kroz Hitnu službu (A&E), vode se liste čekanja. U većini slučajeva liste su jako duge, na zahvate se čeka godinama i već dugo predstavljaju problem za ministarstvo zdravstva. Upravo ih tog razloga, većina građana uplaćuje privatno zdravstveno osiguranje (Private Health Insurance) kako bi imali opciju biti Private (tu se ubraja i Semi-private) pacijent u javnoj bolnici”, na stanje u irskom zdravstvu buduće iseljenike iskreno upozorava Irish Recuriter.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati