Prati nas

Vijesti

Je li ‘slet’ u Kumrovcu bal vampira? Evo što kaže bivši predsjednik

‘To su oni koji ništa ne razumiju ili su pod utjecajem bala vampira koji misle da se povijest može promijeniti. Svi u Europi i svijetu slave Dan pobjede, osim Hrvatske’, kaže Mesić.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube/zagorje.com

“Dan mladost – radosti”, naziv je manifestacije koja se svake godine u Kumrovcu održava u spomen na rođenje Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije i partije koja ju je vodila.

Prema pisanju Novog lista, predstavnici organizatora iz Saveza društava “Josip Broz Tito” prije nekoliko dana pozvani su na sastanak u Krapinsko-zagorskoj policijskoj upravi. “Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda” – to je jedna od rečenica koju je predstavnicima saveza rekao jedan od policajaca koji su sudjelovali na sastanku u ponedjeljak 13. svibnja.


Osim što im je, javlja Novi list, rečeno da kumrovečkim skupom “vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda”, čuli su i da “naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja”, a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.

Usprkos svemu, tisuće Titovih štovalaca iz svih bivših republika usahnule Jugoslavije okupile su se jutros u Kumrovcu. Službena ceremonija počela je intoniranjem hrvatske himne, nakon čega je uslijedila Internacionala.

Optužbe s desnice da se radi o “balu vampira” za N1 je komentirao bivši predsjednik Stjepan Mesić: “Bal vampira su oni koji ne razumiju što se dogodilo u Jugoslaviji i Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bal vampira su oni koji misle da je Bleiburg ishodišno mjesto RH. Ishodišno mjesto republike Hrvatske je NOB, borba za samostalnost Hrvatske, za povratak Istre, Međimurja, Rijeke, otoka. To je prava hrvatska povijest.”

“To su oni koji ništa ne razumiju ili su pod utjecajem bala vampira koji misle da se povijest može promijeniti. Svi u Europi i svijetu slave Dan pobjede, osim Hrvatske. Kod nas se dogodilo što se nigdje u svijetu nije dogodilo, ono što je najslavnije u našoj poviejsti zanemarujemo. U povijesti se dogodilo samo što je bilo i na to moramo biti ponosni, sami smo oslobodili svoju zemlju. Nitko to drugi nije napravio”, rekao je bivši predsjednik.

Komentirao je i zahtjeve nekih braniteljskih udruga da se skup zabrani jer, navodno, vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda. “Ne razumiju, ali nametnule su se grupe kvazipovjesničaria i političara koji misle, tj. oni ne misle. Htjeli bi promijeniti povijest pa da nam nametnu rješenja koja nas udaljuju od budućnosti. Mi se borimo za budućnost. Stariji se sjećaju onoga što je bilo dobro, svoje mladosti. Ima tu i dosta mladih. Naše školstvo je bilo takvo da vidimo na stadionima da se viče ‘ubij ovoga ili onoga’, pa čak i fašističke poruke”, izjavio je Mesić za N1.

.

Vijesti

Kolinda o pjesmi: ‘Nekada se nije smjela spominjati Hrvatska, ni sve što je domoljubno’

‘To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.’

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Tom se prigodom osvrnula i na pjesmu kao sredstvo očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, javlja Zagorje.com.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka. Ona uvijek inzistira da se dolazi, ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu“, kazala je predsjednica.


Objasnila je i što tu pjesmu čini posebnom: “To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.” Istini za volju, spomenutu pjesmu napisao je Rajko Suhodolčan tek 1999. godine.

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana od možda najzapaženijeg intervjua u predsjedničinom mandatu. Naime, tada je za austrijski Kleine Zeitung objasnila da je Hrvatima u Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP