Prati nas

Show

Iz prašnjavog arhiva

Kako je Jovanka predstavljena svijetu: Zgodna majorica i diktatorova supruga

Gospođa Tito je visoka i zgodna crnka, jugoslavenska majorica, studentica i bivša partizanka. Tita je upoznala ranije ove godine dok je radila u njegovom uredu. Djevojačko ime gospođe Tito je Budisavljević, pisao je The Sphere.

Objavljeno

|

Kako je Jovanka upoznala Tita?
foto: The Sphere, 1952

1952. godine Beograd je svečano dočekao britanskog ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena kojemu je predstavljena i novopečena gospođa Broz. Bio je to posjet koji je, između ostalog, trebao pokazati da je Jugoslavija zaista spremna na suradnju sa zapadnim svijetom.

Podsjetimo, to je vrijeme u kojem je Jugoslavija već okrenula leđa Staljinu, a Tito obilno hvali Sjedinjene Države koje su Jugoslaviju spasile od gladi nakon što je poljoprivredu uništila velika suša.

Iako se radilo o značajnom političkom posjetu, londonski ilustrirani tjednik The Sphere 27. rujna 1952. godine težište izvještaja stavlja na Jovanku Broz pa piše da se “njeno vjenčanje za maršala dogodilo prije tri mjeseca, ali nije objavljeno dok Eden nije posjetio Beograd”. The Sphere tako navodi da je objava vjenčanja “omogućila da gospođa Tito sudjeluje u svečanom prijemu organiziranom u čast britanskog ministra vanjskih poslova”.

List ne krije oduševljenje ljepotom Jovanke Broz, no za njenog supruga ne pokazuje simpatije pa ga jednostavno zove – jugoslavenskim diktatorom. Tekst je naslovljen “Gospodin Eden upoznaje novu gospođu Tito”,  a uvodnik objašnjava da se radi o novoj supruzi “jugoslavenskog diktatora”.

The Sphere, 1952.

Uz obilje lijepih fotografije The Sphere piše: „Gospođa Tito je visoka i zgodna crnka, jugoslavenska majorica, studentica i bivša partizanka. Tita je upoznala ranije ove godine dok je radila u njegovom uredu. Djevojačko ime gospođe Tito je Budisavljević. Izgubila je oba roditelja i nekoliko drugih članova obitelji tijekom pokolja kojeg je izvela nacistička marionetska organizacija Ustaše.

Sa 17 godina pridružila se partizanima kako bi se borila protiv Nijemaca, a tijekom rata se uzdignula do čina poručnice. Nakon rata je ostala u vojsci gdje je promovirana u majoricu. Osobe koje su je vidjele kažu da je ‘približne visine kao maršal Tito, tamne kose i očiju, prirodno crnomanjasta.’ Kažu da je vrlo dobroćudna i zgodna. Maršal Tito ima dvojicu sinova iz prethodnih brakova; jedan ima 32, a drugi 12 godina. Obojica žive u Beogradu.”

Ispod fotografije koja prikazuje smotru počasne straže u Batajnici, a koju obavlja Anthony Eden stoji: “Britanski ministar vanjskih poslova na aerodromu u Batajnici počinje prijateljski posjet jugoslavenskoj prijestolnici. Gospodin Eden je najviši dužnosnik zapadnog svijeta koji je posjetio Beograd od završetka Drugog svjetskog rata.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.