Prati nas

Mozaik

Novi prijatelji za novu fazu u životu

Kako naći prijatelje i kasnije u životu

U odlasku u mirovinu postoji i malo slatko-gorke ironije. Sad kad imate vremena napokon se baviti stvarima koje vas vesele, možda ćete ustanoviti da vam je teško naći društvo s kojim biste u tim aktivnostima uživali. No dobra je vijest da je prijatelje moguće pronaći i u kasnijoj dobi.

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

Odlazak u mirovinu je nešto čemu se uglavnom veselimo. Ne zato što više nećemo morati odlaziti na posao i nositi poslovnu odjeću, već i zato što je to vrijeme kad otkrivamo nove stvari u životu i započinjemo s novim životnim razdobljem. Konačno imamo vremena za sebe, svoje hobije i interese.

Međutim, u odlasku u mirovinu postoji i malo slatko-gorke ironije. Sad kad imate vremena napokon se baviti stvarima koje vas vesele, možda ćete ustanoviti da vam je teško naći društvo s kojim biste u tim aktivnostima uživali. Jednom kad prestanete raditi, izgubit ćete veliku društvenu mrežu koju su sačinjavali vaši kolege i suradnici.

Umirovljenje često donosi i usamljenost. Brojne su studije pokazale da usamljenost izrazito negativno djeluje na zdravlje pa su neke zemlje poput Velike Britanije započele i nacionalne kampanje u cilju smanjenja usamljenosti kod stariojih osoba. No dobra je vijest da je prijatelje moguće pronaći i u kasnijoj dobi. Donosimo nekoliko prijedloga:

Priključite se nekom klubu

Raspitajte se o tome što je sve dostupno u vašem kraju. Gotovo u svim dijelovima Hrvatske djeluju klubovi i društva koja okupljaju umorovljenike, a čestu su njihove aktivnosti za korisnike besplatne jer se financiraju iz raznih fondova. Odaberite ono što vam se sviđa i naći ćete se u društvu osoba s kojima dijelite interese.

Volontirajte

Osim što ćete upoznati mnogo novih ljudi, bit ćete korisni svojoj zajednici te se i zbog toga osjećati bolje. Bez obzira radi li se o brizi za djecu, starije osobe, životinje ili nešto slično, otkrit ćete da volontiranjem čak i više od onih kojima pomažete, dobijate upravo vi.

Pridružite se lokalnim društvima za starije

Živite li u većem gradu, neće vam biti problem pronaći neko otvoreno učilište ili sličnu instituciju koja organizira razne tečajeve za starije. Možda je upravo sad vrijeme da naučite govoriti španjolski ili svirati klavir. Ovo vrijeme je doista vaše vrijeme i iskoristite ga najbolje moguće.

Razmislite o instrukcijama ili čuvanju djece

Osim što ćete u svoj život dovesti nove ljude, davanjem instrukcija ili čuvanjem djece možete nešto i zaraditi. Ako ste prosvjetne struke, neće vam biti teško odlučiti iz kojeg ćete područja davati instrukcije. No čak i ako niste prosvjetar, mnogi roditelji imaju potrebu za nekim tko će povremeno baciti oko na domaće zadaće svojih školaraca ili ih dovesti iz škole ili vrtića ili odvesti na neku izvanškolsku aktivnost. Osim toga, druženjem s djecom i vi ćete duže ostati mladog i zaigranog duha.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.