Prati nas

Vijesti

S puta ne skrenemo

Kineska poduzetnica nudi 14 milijuna kuna. Je li ovo početak Titolanda u Zagorju?

Yu ne želi da Kumrovec bude samo središte kulturnog, nego i zdravstvenog turizma. Pritom glavnim adutom smatra, ako joj se da koncesija, pristup geotermalnim izvorima

Objavljeno

|

foto: Google Maps

Kineska poduzetnica Jiang Yu, koja je u travnju obišla Zagorje, predala je ponudu za kupnju Hotela Zagorje, nekadašnje partijske škole u Kumrovcu. Tvrtka Zhongya nekretnine ponudila je za ovaj napušteni i devastirani objekt 14,09 milijuna kuna.

Kako javlja Novac.hr, Yu je poduzetnica još od 1980-ih, a danas vodi kompaniju Z-Run Well Ton Industry Co. sa sjedištem u Pekingu, koja intenzivno istražuje investicijske prilike u Hrvatskoj i zemljama u susjedstvu.


Iz izjava koje je dala u travnju, jasno je da Yu misli kako je Josip Broz Tito sjajan brend koji želi dodati svojem portfelju i na njemu zarađivati. “Sviđa mi se Kumrovec, poštujem njegovu kulturu i povijest, mislim da ima veliki potencijal za kulturni turizam”, rekla je Yu. Naime, kumrovečku općinu godišnje posjeti do 100.000 turista, a među njima su i brojni Kinezi. I baš zbog toga ova Kineskinja razmišlja pretvoriti ruiniranu partijsku školu u svojevrstan Titoland, zabavno-edukativni park posvećen doživotnom predsjedniku SFRJ.

foto: Ministarstvo državne imovine

Jutarnji list je pak doznao da Yu ne želi da Kumrovec bude samo središte kulturnog, nego i zdravstvenog turizma. Pritom glavnim adutom smatra, ako joj se da koncesija, pristup geotermalnim izvorima. Ljekovita voda već se koristi u Tuheljskim i Krapinskim toplicama, a njena “žila” može se eksploatirati i u Kumrovcu. Za te bi potrebe Yu otkupila kompleks spomen-doma, danas nazvanog Znanstveno-edukacijski centar, iako osim zaposlenika u objekt živa duša nije zakoračila više od desetljeća jer je zatvoren za javnost.

Kineska poduzetnica predala je, za sada, ponudu samo za bivšu školu u kojoj se školovao i probirao partijski kadar, a među njima su i brojni akteri današnje političke scene.

.

Vijesti

Službeno je! Koronavirus je stigao u Hrvatsku

Objavljeno

|

Autor

“Potvrđen je prvi pacijent s koronovirusom u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Javnost će biti promptno obaviještena o svim bitnim detaljima”, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Zaraženi je boravio u talijanskom Milanu. Podižemo stupanj obrane. Koncentrirat ćemo se na pacijentove kontakte. U svakom slučaju ulazimo u fazu koja je na višoj razini pripravnosti i možemo odgovoriti na ovu ugrozu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da je bolest slična gripi te da nema razloga za paniku.


Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svim onima koji su kontaktirali s njim, bit će poduzete mjere nadzora. Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, kaže ministar, najvjerojatnije će biti smješteni u karantenu. “Imamo scenarij koji je pripremljen za sve moguće opcije”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP