Prati nas

Vijesti

Duboki problemi

Novotny: Referendum ne rješava probleme, povlaštene mirovine su 25% troška

‘Ključno je pitanje kako uspostaviti ravnotežu u mirovinskom sustavu. Gotovo pola radno aktivnog stanovništva ne radi, ne daje doprinos. Jednostavno je fond neodrživ bez transfera iz proračuna’, kaže analitičar.

Objavljeno

|

Damir Novotny (screenshot: Al Jazeera)

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je za Al Jazeeru referendumsku inicijativu “67 je previše” i goruće probleme mirovinskog sustava. Ovaj stručnjak jasno poručuje da referendum ne rješava krizu.

“HZMO je u velikom manjku, svake godine iz proračuna se 12 do 15 milijardi kuna mora doznačiti da bi se održao mirovinski sustav. Referendumska inicijativa neće riješiti taj osnovni problem. Pitanje treba li raditi do 67 godina nije pravo pitanje, budući će većina onih koji imaju dovoljno staža otići ranije u mirovinu“, kaže Novotny.

Za njega je ključno pitanje koliko treba raditi, a ne kada treba otići u mirovinu. “Samo 17% umirovljenika ima puni radni staž. Veliki broj ih prima naknade iz mirovinskog fonda po posebnim propisima. To su takozvane povlaštene mirovine. One opterećuju mirovinski sustav s 25% troškova.”

“Imamo čitav niz pitanja i nisam siguran da će ih ova inicijativa riješiti. Ključno je pitanje kako uspostaviti ravnotežu u mirovinskom sustavu. Gotovo pola radno aktivnog stanovništva ne radi, ne daje doprinos. Jednostavno je fond neodrživ bez transfera iz proračuna”, kaže analitičar uz opasku kako su sindikati iskoristili opće nezadovoljstvo i mobilizirali građane protiv Vlade.

Potpuno je nebitno koja je vlada na vlasti, sve referendumske inicijative koriste nezadovoljstvo građana, navodi Novotny pa zaključuje: “Sam referendum ne može ništa riješiti, jer su problemi neusporedivo teži i dublji.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.